用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 還會同孩子溫習
樓主: babadogcat
go

還會同孩子溫習   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 20-6-21 08:23
但係個個都係漢乜帝喔

我個都係咁衰,所以上次測驗孫策寫錯孫權,俾我省到佢!

Yeah.... you got the point~

佢話佢識寫個字,但唔識讀個粵語音,普教中的禍害~

bbc2018 發表於 20-6-21 09:25
我記得你話囡囡小學是教深的私小,佢又自律,你又鼓勵佢「閲讀每日一篇」,學校放假和停課又一大堆功課, ...

英文、數學唔驚呀

中文我地份卷全部都考課外嘢咁滯,無得估,睇佢平時學嘅運唔運用得到了

little_yolky 發表於 20-6-21 08:12
阿大D英文真係好鬼屎!Maria睇錯Mario,全part reported speech因為性別問題無晒分!東扣下西扣下,得返個 ...

今次英文份卷程度終於深返d.... 似返d心目中嘅英中......

little_yolky 發表於 20-6-21 10:38
其實勤力、自律就等如無錯配了。
唔怪得呢代學生心理壓力咁大,老師嚇,家長嚇,咁樣日子好唔健康。
其實讀書心理質素好緊要

其實只要有好素質,就會越讀越好。

gigayan 發表於 20-6-21 11:14
英文、數學唔驚呀

中文我地份卷全部都考課外嘢咁滯,無得估,睇佢平時學嘅運唔運用得到了

中文卷我哋學校都係全部考課外咁滯呀!
好在阿囡小學唔係只係應付呈分試,高小大量閱讀中文圖書,如果唔係,中學中文科就會好吃力。

bbc2018 發表於 20-6-21 11:22
中文卷我哋學校都係全部考課外咁滯呀!

但你地有測驗、有考試,有數據參考喔。

我地全年只係好簡單咁Test過一次,宜家就要上戰場考試啦

gigayan 發表於 20-6-21 11:32
但你地有測驗、有考試,有數據參考喔。

我地全年只係好簡單咁Test過一次,宜家就要上戰場考試啦: ...

是呀!學校好認真,上學期只係測驗,張張卷都分得仔細,時間又頗長,一來就深,等你哋自己去追。mid term又.....
不過我諗大部分學生喜歡你間學校,中一honeymoon. 我哋好在有停課,可以抖抖
所以阿囡今次final 幹勁十足,佢話衝多一陣,又可以放暑假!

bbc2018 發表於 20-6-21 11:44
是呀!學校好認真,上學期只係測驗,張張卷都分得仔細,時間又頗長,一來就深,等你哋自己去追。mid term ...

我地學校又真係好錫d學生,正常考試只係一年兩次,上學期因為社會問題仲取消考試,非常人性化和體恤學生。

gigayan 發表於 20-6-21 11:19
今次英文份卷程度終於深返d.... 似返d心目中嘅英中......

咦,原來今次深㗎?咁阿大有mean都還得神落喔

gigayan 發表於 20-6-21 12:19
我地學校又真係好錫d學生,正常考試只係一年兩次,上學期因為社會問題仲取消考試,非常人性化和體恤學生。 ...

真係末聽過有邊間「勁」校,上學期取消考試。我都好奇想知,反而知幾間一早已表明校內不准......
其實最緊要唔好錯配。阿囡小學有位同學家長,中一第一日送囡返學已覺唔對路,跟著阿囡講番校內情況更嚇佢一跳,校長取消考試更令高年班有機向低年班⋯⋯或出去......小息佢囡都唔想放,個操場......平時hea, 放假工課忙,停課自己來,學校老師好hea, 連Zoom都少。考試又早,佢話個囡咁辛苦考入去,好唔對路。叫個囡今次考好些,有機會去其他學校叩門mouth:" />

所以選到適合自己和仔囡的學校好緊要!

bbc2018 發表於 20-6-21 11:19
唔怪得呢代學生心理壓力咁大,老師嚇,家長嚇,咁樣日子好唔健康。
其實讀書心理質素好緊要

我都係咁覺得。

bbc2018 發表於 20-6-21 13:05
真係末聽過有邊間「勁」校,上學期取消考試。我都好奇想知,反而知幾間一早已表明校內不准..... ...

依我所知有幾間學校因為考試範圍都取消咗上學期考試,唔係想學生出去等等,唔好諗到咁複雜先。 咁替學生著想嘅學校,唔會盲目為考而考,適當作出調整,係呢個咁疆化嘅社會,真係一口甘泉

Btw,首先取消上學期考試嘅係DGS....

little_yolky 發表於 20-6-21 13:04
咦,原來今次深㗎?咁阿大有mean都還得神落喔

我覺得tense個part深咗,但proofreading 就淺咗..... 不過好多時都係咁,一part深時,一part就淺咗。

gigayan 發表於 20-6-21 13:24
依我所知有幾間學校因為教唔切書都取消咗上學期考試,唔係想學生出去等等,唔好諗到咁複雜先。

B ...

唔怪之得,呢間老師咁得閒,咁出位,中三可以取消某一科,我諗好多同學叫好
不過相信某些中學唔係教唔切書呢個原因吧!學校要教書可以好神奇更何況某類學校不是單靠學校咁簡單

bbc2018 發表於 20-6-21 13:28
唔怪之得,呢間老師咁得閒,咁出位,中三可以取消某一科,我諗好多同學叫好
不過相信某些中學唔係 ...

多角度睇法嘅話,可能係呢間學校有前瞻性,LS已經被很多政客譽為洗腦科,以後全港學生還需要必修此科嗎?

gigayan 發表於 20-6-21 13:35
多角度睇法嘅話,可能係呢間學校有前瞻性,LS已經被很多政客譽為洗腦科,以後全港學生還需要必修此科嗎?: ...

都唔明呢科點可能是必修科,選修合理些

bbc2018 發表於 20-6-21 13:28
不過相信某些中學唔係 ...

取消考試我首先諗嘅唔係老師得閒咗,反而會諗取消嘅原因是否合理,如首先想老師得閒咗,咁老師都幾慘慘豬

bbc2018 發表於 20-6-21 13:41
都唔明呢科點可能是必修科,選修合理些
趁早取消,同學可以修讀第二科對將來大學有幫助的課程好過喇

gigayan 發表於 20-6-21 13:24

依我所知有幾間學校因為考試範圍都取消咗上學期考試,唔係 ...
DG上半年校舍被影響到,一直開唔到學,停課時間長過其他中學,取消考試也算體諒同學。

gigayan 發表於 20-6-21 14:32
取消考試我首先諗嘅唔係老師得閒咗,反而會諗取消嘅原因是否合理,如首先想老師得閒咗,咁老師都幾慘慘豬: ...
只係想起那位老師
‹ 上一主題|下一主題