用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 還會同孩子溫習
樓主: babadogcat
go

還會同孩子溫習  

little_yolky 發表於 20-6-21 20:22
其實佢都仲未入補底班,驚咩呢?
咪係囉……

little_yolky 發表於 20-6-21 20:22
其實佢都仲未入補底班,驚咩呢?

老師講到好似一至兩科唔合格就留班咁,佢同朋友仔聽落就覺得學校好易就會留佢地班...... 佢初頭唔知得10個留班位,以為有20-30個

gigayan 發表於 20-6-21 20:44
老師講到好似一至兩科唔合格就留班咁,佢同朋友仔聽落就覺得學校好易就會留佢地班......  佢初頭 ...

其實中文有九萬咁多嘢考,唔可能全部失手,攞F就真係好差。E/F係last10%,即係最後17個都唔一定係F。你話喇!大C姐都有C/D啦!

Yanamami    發表於 20-6-21 22:54

little_yolky 發表於 20-6-21 20:51
其實中文有九萬咁多嘢考,唔可能全部失手,攞F就真係好差。E/F係last10%,即係最後17個都唔一定係F。你話 ...

新手上路邊識計咁多呀,佢心目中唔夠50分就係唔合格囉!

gigayan 發表於 20-6-21 21:27
新手上路邊識計咁多呀,佢心目中唔夠50分就係唔合格囉!

佢個樣好精明架喔

little_yolky 發表於 20-6-21 21:41
佢個樣好精明架喔

應該過埋今次考試佢會識玩

佢成日覺得我盲目安慰佢,所以對我講嘅半信半疑

gigayan 發表於 20-6-21 21:52
應該過埋今次考試佢會識玩

佢成日覺得我盲目安慰佢,所以對我講嘅半信半疑

咁你要有point㗎嘛!我同阿大逐點分析,佢就豁然開朗。

阿大無乜邊科特別弱,但問題係又無乜邊科特別強,報大學好蝕底。佢最差我諗仍然係科數。

little_yolky 發表於 20-6-21 21:58

阿大無乜邊科特別弱,但問題係又無乜邊科特別強, ...

逐part分析咗佢知啦..... 聽完佢都覺應該未輪到自己嘅.....

停完呢4個月課,真係唔夠膽講邊科好邊科唔好,唯有到時等考試結果出,再睇下暑假要唔要自行補底啦~

gigayan 發表於 20-6-21 22:30
逐part分析咗佢知啦..... 聽完佢都覺應該未輪到自己嘅.....

停完呢4個月課,真係唔夠膽講邊科好 ...

唉!點解停咗幾個月課,又無試過考試,都唔出淺D阿女第一日話:應該合格既,今日話:我起碼做晒份卷⋯⋯

今日阿女話,見到中文卷,就算俾答案佢,都唔想抄(太長),見到理科卷,就算抄嗮答案,都係唔識
睇來今次有D危機。

little_yolky 發表於 20-6-24 20:47
唉!點解停咗幾個月課,又無試過考試,都唔出淺D阿女第一日話:應該合格既,今日話:我起碼做晒 ...

我聽我個女話寫到隻手又痛又起枕,好彩做得晒,心痛......

b3410 發表於 20-6-24 21:33
今日阿女話,見到中文卷,就算俾答案佢,都唔想抄(太長),見到理科卷,就算抄嗮答案,都係唔識
...

我女又係話,中文卷好多長問答,寫到手都抽晒筋...... 佢一諗起宜家中一先係剛開始,就有d暈

b3410    發表於 20-6-24 23:11

little_yolky 發表於 20-6-24 20:47
唉!點解停咗幾個月課,又無試過考試,都唔出淺D阿女第一日話:應該合格既,今日話:我起碼做晒 ...

篇文言文閱讀理解算係賺咗啦,起碼算易明,睇一次就知講緊乜,但我唔明甲部30分乙部50分咁仲有個20分去咗邊?問我女佢話都無留意,佢話咁趕仲邊有時間理......

gigayan 發表於 20-6-24 22:00
篇文言文閱讀理解算係賺咗啦,起碼算易明,睇一次就知講緊乜,但我唔明甲部30分乙部50分咁仲有個20分去咗 ...

考試範圍都係寫80分呀,問阿大,佢答:80分滿分好奇怪咩?即刻唔敢再問

little_yolky 發表於 20-6-24 23:00
考試範圍都係寫80分呀,問阿大,佢答:80分滿分好奇怪咩?即刻唔敢再問
...

咁即係滿分80..... 因為past paper 甲部30分,乙部70分,以為一樣添。不過琴日發現reading佔比重30%,作文又係30%,listening 佔10%,我女都無咁慌.....

gigayan 發表於 20-6-24 23:12
咁即係滿分80..... 因為past paper 甲部30分,乙部70分,以為一樣添。不過琴日發現reading佔比重30%,作文 ...

可能滿分150。

little_yolky 發表於 20-6-21 21:58

阿大無乜邊科特別弱,但問題係又無乜邊科特別強,報大學好蝕底。佢最差我諗仍然係科數。
...

文理平均其實幾好,報大學一啲都唔輸蝕,反而兩極先要擔心。

攞BBA來講,有啲大學 Maths & Eng x1.5, 文理都有加權,所以,2邊平均最好(叻人就當然科科高分啦)。

當年我女一科5**都冇(細分就有,Listening果啲),冇科強,學校JUPAS主任見我囡個成績,話2邊都唔太差,易揀科(當然指普通科啦)。

October. 發表於 20-6-25 10:00
文理平均其實幾好,報大學一啲都唔輸蝕,反而兩極先要擔心。

攞BBA來講,有啲大學 Maths & Eng x1.5, 文 ...

但係我見依家有**有得加權,計5科差好遠喔!好似如果5科都係5,同人哋兩科5**兩科科4一科3,大家都係25分,但加咗權人哋就高好多了。

little_yolky 發表於 20-6-25 10:53
但係我見依家有**有得加權,計5科差好遠喔!好似如果5科都係5,同人哋兩科5**兩科科4一科3,大家都係25分 ...
有啲好強,有啲好弱,要驚餐死,EK唔少人驚科中文。

又攞BBA來講啦,英文及數學有得加權,咁如果地理5**, 英文及數都弱,應該冇咩著數。

October. 發表於 20-6-25 11:54
有啲好強,有啲好弱,要驚餐死,EK唔少人驚科中文。

又攞BBA來講啦,英文及數學有得加權,咁如果地理5**,  ...

咦?乜唔係乜科有*都可以加權嗎?