用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 還會同孩子溫習
樓主: babadogcat
go

還會同孩子溫習  

b3410 發表於 20-6-20 12:52
一科還是兩科先?

一科主科,兩科副科.... sorry typo~

gigayan 發表於 20-6-20 12:57
一科主科,兩科副科.... sorry typo~
有冇補考?如果有的補考,可以少些人留班

b3410 發表於 20-6-20 14:10
有冇補考?如果有的補考,可以少些人留班

不設補考

b3410    發表於 20-6-20 16:42

gigayan 發表於 20-6-20 12:50
班主任話一科主科唔合格、兩科主科唔合格、又或者全級尾十幾名都有機會留班...... 佢望下自己科中文和中史 ...
信我,要留班好很十分難,你女未有資格。

Yanamami 發表於 20-6-20 16:45
信我,要留班好很十分難,你女未有資格。

如果無停課我都唔會諗,但停完課之後,都唔知d嘢佢識唔識,唔敢再諗住....

gigayan 發表於 20-6-20 17:21
如果無停課我都唔會諗,但停完課之後,都唔知d嘢佢識唔識,唔敢再諗住....
...
全世界全埋-條船,無有怕。

gigayan 發表於 20-6-20 12:50
班主任話一科主科唔合格、兩科主科唔合格、又或者全級尾十幾名都有機會留班...... 佢望下自己科中文和中史 ...

原來你響呢邊問,我響隔離帖問大C姐。

老師唔單只話唔合格,仲要話合格攞mean都唔好咁定,因為拉curve,唔知其他班分數,所以唔一定唔係F咁話,嚇到阿大死死下!

Yanamami 發表於 20-6-20 18:27
全世界全埋-條船,無有怕。

阿大D英文真係好鬼屎!Maria睇錯Mario,全part reported speech因為性別問題無晒分!東扣下西扣下,得返個mean!上次測驗就係proofreading錯晒

b3410 發表於 20-6-20 12:45
你哋學校好鐘意留班可能嚇一嚇同學,大家可以努力D

你女唔使驚,點都輪唔到佢

做乜考試前要嚇人!阿女又嚇到爆瘡!!我計過條數,last 10%係E/F,咁即係最後17個都未必要留班,我估係last 10%+唔合格至F。

gigayan 發表於 20-6-19 21:20

Same same....

但係個個都係漢乜帝喔

我個都係咁衰,所以上次測驗孫策寫錯孫權,俾我省到佢!

gigayan 發表於 20-6-20 17:21
...

我記得你話囡囡小學是教深的私小,佢又自律,你又鼓勵佢「閲讀每日一篇」,學校放假和停課又一大堆功課,點會咁容易唔合格,其他唔自律的同學唔少,教淺的小學入中一亦一批,點會是你個囡?
你話主科要過關容易,除非錯配?可能是1C去咗1A的才會擔心?不過其實只係適應問題,佢哋自律,勤力,一定會追上。

little_yolky 發表於 20-6-21 08:17
做乜考試前要嚇人!阿女又嚇到爆瘡!!我計過條數,last 10%係E/F,咁即係最後17個都未必要留班, ...

邊有咁易留班,你可以睇以前學校情況。其實好多學校留級位少,佢哋將留級位轉叩門位,阿囡就係咁有位叩入去讀。

bbc2018 發表於 20-6-21 09:34
邊有咁易留班,你可以睇以前學校情況。其實好多學校留級位少,佢哋將留級位轉叩門位,阿囡就係咁有位叩入 ...
中二叩入?是否主要就係考做卷?

bbc2018 發表於 20-6-21 09:34
邊有咁易留班,你可以睇以前學校情況。其實好多學校留級位少,佢哋將留級位轉叩門位,阿囡就係咁有位叩入 ...

我都覺得係,係老師想靠嚇。

回覆 b3410 的帖子

希望係啦Touchwood淨係要幫佢溫中文,中史
我仔呢兩科比較信心不足

嚟緊L.S. , Hist未聽到阿仔要求我幫佢溫
(可能未開始溫)

今年下午先嚟考試,好彩阿仔仲識較鬧鐘自己早啲起身溫書
但唔知點解俾佢搞到我好忙咁
日日要趁佢返到屋企前預備好精美茶點俾佢做下午茶
之前上online lesson, 甚至平時放學佢都冇食下午茶呢個習慣

bbc2018 發表於 20-6-21 09:25
我記得你話囡囡小學是教深的私小,佢又自律,你又鼓勵佢「閲讀每日一篇」,學校放假和停課又一大堆功課, ...

其實勤力、自律就等如無錯配了。

回覆 gigayan 的帖子

兩科副科唔合格要留班嘅話有啲地區B1尾英中應該一級都有十幾二十人排隊要留班...

唔知由中一開始嚇啲細路要留班,佢地會唔會到中二,中三就免疫

回覆 little_yolky 的帖子

嘩!咁唔小心俾着係我見到
我個頭應該會冒煙兼血壓飆升+心臟病發

babybao 發表於 20-6-21 10:57
回覆 little_yolky 的帖子

嘩!咁唔小心俾着係我見到

真係眼殘程度100%!

little_yolky 發表於 20-6-21 08:09
原來你響呢邊問,我響隔離帖問大C姐。

老師唔單只話唔合格,仲要話合格攞mean都唔好咁定,因為拉curve, ...

嚇到面青..... 叫佢地派卷時見到9X都唔好咁老定 睇到成績表先好放心~