用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 還會同孩子溫習
樓主: babadogcat
go

還會同孩子溫習  

b3410 發表於 20-6-18 11:09
錄音自己默書
阿女停課期間, 學校都要做PRESENT, 自己睇完CONCERT, 就做PPT, 跟住錄音PRESENT, 一齊交, MUSIC平時分, 普通話要GROUP錄普通話廣播劇.... 已經大把機會用把口了

其實放手並唔係家長想偷懶,只係咁樣主導佢的人生唔係好事。只怕贏了戰役,輸咗場仗。

Jane1983 發表於 20-6-18 11:30
其實放手並唔係家長想偷懶,只係咁樣主導佢的人生唔係好事。只怕贏了戰役,輸咗場仗。 ...
偷懶的心都是有的

Jane1983    發表於 20-6-18 11:54

我仔中一時都有跟佢同佢溫, 但都慢慢放手, 到F.2. 好多自己都唔識, 同埋佢地自己都真係要試下咩方法溫習.先岩自己同最有效,  因仔仔小學係我跟. 所以真係唔太知要用咩方法.

仔唔識會搵人幫佢補習. 噉溫書考試都係要靠自己. 到高中佢就真係開始知要點去預備考試, 甚至會安排點去溫DSE.   

醒目開學勳章

妹妹頭 發表於 20-6-18 09:31
係, 太早放手又唔得, 我識個家長, 小一, 小二係教小朋友溫習考試, 成績好好, 有級10內, 升上小三, 完全放手 ...
家長都好放心喎。。成績其次,入b3條路真係好難行

醒目開學勳章

Jane1983 發表於 20-6-18 09:39
回覆 bobbob 的帖子

你講呢個case,令我想起一個朋友的見解。佢話有d細路係資質好又有鬥心,真係由頭帶到 ...
其實根基麻麻之後好難開行turbo,我講個case又唔算好差,不過讀開1條龍無乜誘因去努力所以一直得過且過,如果再咁落去dse頂多得3344,難入到理想學系

如果送孩子去外國讀書,考慮又多左,是否自律真的好重要!已經再沒有人督促,溫定唔溫?溫幾多?完全是孩子選擇!

babadogcat 發表於 20-6-18 14:01
如果送孩子去外國讀書,考慮又多左,是否自律真的好重要!已經再沒有人督促,溫定唔溫?溫幾多?完全是孩子 ...
自己湊大教大,自己最清楚孩子性格吧……

bobbob 發表於 20-6-18 13:44
其實根基麻麻之後好難開行turbo,我講個case又唔算好差,不過讀開1條龍無乜誘因去努力所以一直得過且過,如 ...

所以要keep住中游,根基唔好讀上去係難搞。

回覆樓主:

咁見到佢溫來溫去都溫唔掂,又唔可以橋埋雙手唔理佢叫佢自己搞掂,大人都起碼俾個方法佢,指點下佢應該點解決。

當細路諗極都解決唔到,唯有就將個問題放埋一邊......

妹妹頭 發表於 20-6-18 09:31
係, 太早放手又唔得, 我識個家長, 小一, 小二係教小朋友溫習考試, 成績好好, 有級10內, 升上小三, 完全放手 ...

你朋友放手之娛是否佢兒子無補習,所以會一落千丈。

JJDBB 發表於 20-6-18 14:49
你朋友放手之娛是否佢兒子無補習,所以會一落千丈。
係, 佢個女一直都唔肯補習

回覆樓主:

我覺得睇性格放手温,不過要提醒吾掂就要問或去補習,眼見好多朋友小學跟得好足,升上中學就很吃力,又不問又不去補習,拖拖下會越來越差。尤其数學同英文。中文就是吾清楚點才會keep住好。反而数學課課清楚哂六七十分易取分。所以我有時見到佢哋的同學,我都會在閒聊時告訴要清楚每次教完的數學作為鼓勵。

妹妹頭 發表於 20-6-18 14:50
係, 佢個女一直都唔肯補習

那就連問都無得問。

babadogcat 發表於 20-6-17 18:50
中一孩子,成績中位,堅持自己溫書,我哋只能問下有咩唔識再同佢傾!
另外有朋友依然自己讀一次,再同孩子 ...
小四開始放佢自己温默書
小五放佢自己温測/考了
中學也是全自己搞掂, 無唔合格我就收货

TwinWong 發表於 20-6-18 15:37
小四開始放佢自己温默書
小五放佢自己温測/考了
中學也是全自己搞掂, 無唔合格我就收货

你叻,又好正路的做法!

朋友也是忙自己讀完再同佢溫,又話嘔哂血,又話要為孩子䕶航,我睇完後覺得自己hea hea 地!

babadogcat 發表於 20-6-18 16:01
你叻,又好正路的做法!

朋友也是忙自己讀完再同佢溫,又話嘔哂血,又話要為孩子䕶航,我睇完後覺得自己h ...
你唔係hea, 要孩子自己成長, 唔係助長, 先能夠有独立思考

阿囡學校要考樂理,阿囡臨近考試唔識都要請教平時教開佢幾年的私人導師,筆試考埋中、西樂器佢自己讀。

其實中學咁多科目,學校要求高,最緊要有”名師”指點,適當時候出手。

幫助形式可以是唔識時引導解答,教導解題技巧,溫書方法,包括怎樣增強記憶,學校少功課但考得深,可以自己精選練習幫佢建立讀書的方法,基礎打得好,有自信,分到學校最好的資源,謮書氣氛好,又可以多元發展,之後亦可以讀得越嚟越輕鬆。
有遠見好緊要!為了中學阿囡對科學有興趣,高小時佢已代表學校參加STEM比賽,升中一暑假前帶佢去外國玩科學館,做實驗,刺激佢對學科的興趣,中一開課學校已有英文或科學資優課程給阿囡選擇,佢自己選咗科學。有興趣自然有動力努力學習。

回覆 Jane1983 的帖子

我同意, 其實真係要幫小朋友最少KEEP 住中游位置. 我有個朋友又係唔太理囡囡成績. 今年小五要考呈分. 就開始怕. 因佢囡囡巳完全唔聽佢意見. 佢學校有中學可以直升. 只要不是BAND 3 就可以. 但她也感危險. 就可以知是什麼成績. 所以我自己覺得放手之餘, 都真係要在旁一路提醒, 見成績一路下趺是就要出手幫忙. 要KEEP 住小朋友有一定的戰鬥力. 否則一放棄了就很難捉緊

回覆 qkhui 的帖子

完全放手,家長見小朋友成績唔得都唔理,任由佢下滑墊底,呢樣真係比較難理解。
雖然我贊成適度放手。但家長自己讀多一次中小學,教仔女教到佢成績好好,VS完全唔理佢,由得佢包尾留班。兩害相權,我會揀千者。