用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 還會同孩子溫習
樓主: babadogcat
go

還會同孩子溫習   [複製鏈接]

b3410 發表於 20-6-21 14:35
DG上半年校舍被影響到,一直開唔到學,停課時間長過其他中學,取消考試也算體諒同學。 ...

咁就真係好合理!
反而有些中學其實我想只是停課幾日,都要取消考試?可能好多嘢我唔清楚。

b3410 發表於 20-6-21 14:35
DG上半年校舍被影響到,一直開唔到學,停課時間長過其他中學,取消考試也算體諒同學。 ...

是呀

一間學校除咗學習知識外,都應該要體恤學生

bbc2018 發表於 20-6-21 14:41
只係想起那位老師

如果只係用單一事件去睇整件事,咁似乎太主觀了。

b3410 發表於 20-6-21 14:32
趁早取消,同學可以修讀第二科對將來大學有幫助的課程好過喇

係呀,最好取消咗唔好搵新嘢代替,俾人揀多科有興趣嘅科目較好

gigayan 發表於 20-6-21 14:54
如果只係用單一事件去睇整件事,咁似乎太主觀了。

大家睇學校處理方法就可能清楚些

gigayan 發表於 20-6-21 14:32
取消考試我首先諗嘅唔係老師得閒咗,反而會諗取消嘅原因是否合理,如首先想老師得閒咗,咁老師都幾慘慘豬: ...
其實囡依家通識老師都好好人,如果真係取消通識科,佢哋是否可以轉教第二科?唔會冇工開啩?

bbc2018 發表於 20-6-21 14:45
咁就真係好合理!
反而有些中學其實我想只是停課幾日,都要取消考試?可能好多嘢我唔清楚。
我斷估咋

little_yolky 發表於 20-6-21 08:09
原來你響呢邊問,我響隔離帖問大C姐。

老師唔單只話唔合格,仲要話合格攞mean都唔好咁定,因為拉curve, ...
我尐女係老司機,從來唔怕老師嚇,自己心裏有数。

Yanamami 發表於 20-6-21 18:23
我尐女係老司機,從來唔怕老師嚇,自己心裏有数。

師妹們新手上路,未熟行情嘛

bbc2018 發表於 20-6-21 13:28
唔怪之得,呢間老師咁得閒,咁出位,中三可以取消某一科,我諗好多同學叫好
不過相信某些中學唔係 ...

聽講,中一/二已經無咗LS,中二升中三都係無LS係正常吧,並非下年嘅新政~~~

gigayan 發表於 20-6-21 18:47
師妹們新手上路,未熟行情嘛
禁今年又係好多野無按常規辦事,难尐熟悉行情……不过正正常常讀,根本唔洗过份担心,因為实有人墊底,留班位真係好矜貴,唔係一般差既可以有机会~好好享受中学生活啦,成日諗留班做咩呢?

Yanamami 發表於 20-6-21 19:08
禁今年又係好多野無按常規辦事,难尐熟悉行情……不过正正常常讀,根本唔洗过份担心,因為实有人墊底,留班 ...

你知阿大數口差啦。我哋無精英班㗎嘛,其實班班平均分差唔多,老師話攞mean都唔好咁老定,佢咪諗極唔明囉,明明C都係70%,點解mean大概50%仲會有變數,話F至留班啫,佢同班同學仔研究咗好耐。後尾話不如去隔離班打聽一下人哋既mean係幾多

little_yolky 發表於 20-6-21 19:16
你知阿大數口差啦。我哋無精英班㗎嘛,其實班班平均分差唔多,老師話攞mean都唔好咁老定,佢咪諗極唔明囉 ...

老師仲話考第尾嘅未必要留,可能要留尾十幾個d, 話校長老師開會決定誰升誰留,搞到阿女話:乜津校咁鐘意留人班㗎?又話學校好窮嘅?

gigayan 發表於 20-6-21 19:19
老師仲話考第尾嘅未必要留,可能要留尾十幾個d, 話校長老師開會決定誰升誰留,搞到阿女話:乜津校咁鐘意留 ...

應該係留有得救果D,佢哋班有三個留班的,話程度都OK,係個人有D散。

Yanamami 發表於 20-6-21 19:08
禁今年又係好多野無按常規辦事,难尐熟悉行情……不过正正常常讀,根本唔洗过份担心,因為实有人墊底,留班 ...

中文壓力最大,其次係中史、LS..... 小學skip咗政府個部分,但好多同學小學常識有讀過,一比之下阿女擔憂度提高

之前我都同佢講留班位得十個咋,點都唔會考尾十,點知老師講未必留最尾個個,又俾佢嚇一嚇

little_yolky 發表於 20-6-21 19:16
你知阿大數口差啦。我哋無精英班㗎嘛,其實班班平均分差唔多,老師話攞mean都唔好咁老定,佢咪諗極唔明囉 ...

老師話某年某科28分都有C,所以派卷睇到自己個分都唔好咁驚/老定

gigayan 發表於 20-6-21 19:24
中文壓力最大,其次係中史、LS..... 小學skip咗政府個部分,但好多同學小學常識有讀過,一比之下阿女擔憂 ...
段估你女既中文点都唔会差得过我女,當年佢竟未被選中上課後補課堂(我相當期待),我叫佢问老師点解無份,竟然話佢未算“最”差……唔係呀化~

Yanamami 發表於 20-6-21 19:34
段估你女既中文点都唔会差得过我女,當年佢竟未被選中上課後補課堂(我相當期待),我叫佢问老師点解無份,竟 ...

安慰咗佢㗎啦,上學期雖然無考試,都計測驗和平時分,個grade 其實都唔低,咁全年overall會計埋,所以其實唔使咁驚~~ 不過,等佢有少少壓力啦(個少少壓力係佢覺得阿媽唔識計,盲目安慰佢),佢會做得小心D嘅.....

gigayan 發表於 20-6-21 19:28
老師話某年某科28分都有C,所以派卷睇到自己個分都唔好咁驚/老定

聽下個mean先

gigayan 發表於 20-6-21 20:09
安慰咗佢㗎啦,上學期雖然無考試,都計測驗和平時分,個grade 其實都唔低,咁全年overall會計埋,所以其實 ...

其實佢都仲未入補底班,驚咩呢?
‹ 上一主題|下一主題