用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 還會同孩子溫習
樓主: babadogcat
go

還會同孩子溫習   [複製鏈接]

babadogcat 發表於 20-6-17 18:50
中一孩子,成績中位,堅持自己溫書,我哋只能問下有咩唔識再同佢傾!
另外有朋友依然自己讀一次,再同孩子 ...
我個都唔比我幫la, 不過我都會睇卷一起分析一下和比些建議

WinnieCatCat 發表於 20-6-17 21:21
幫佢搵埋工、幫佢做埋份工
中學真係是時候放手,初時成績跌一跌,有6年時間追返。亦要讓孩子開始 ...
真的因人而異,regardless, 中一是好時機,中三成績決定選乜料,風險就高了

babadogcat 發表於 20-6-18 14:01
如果送孩子去外國讀書,考慮又多左,是否自律真的好重要!已經再沒有人督促,溫定唔溫?溫幾多?完全是孩子 ...
所以基本工是自理、自控和責任心,再高曾次是自省和反思

回覆 WinnieCatCat 的帖子

講得啱

放手同放棄......!

我仔幼稚園時被我迫到佢好獨立做功課
初小開始我已慢慢放手,高小我放晒手俾佢自己溫書
小學時冇補習,級名次唔錯
上到中一佢覺得中文,中史好難,上學期又考得唔好
下學期考試,被佢係咁chur住我,要我幫佢溫中史同中文

我唔係坐喺度睇住佢溫書嗰隻,係佢溫完我會問下書
佢唔識解啲中文,我會要佢試下解咗再話我聽,我會引導佢修正

我好驚佢會依賴我

babybao 發表於 20-6-19 17:22
小學時冇補習,級名 ...

中史初中好少人補習的。

babybao 發表於 20-6-19 17:22
小學時冇補習,級名 ...
我女初中都要我幫佢溫中史,的確考的成績好一些。不過之後已經冇時間去溫中史,太多科目。

回覆 JJDBB 的帖子

反而eng, math呢啲大路科目我仔又暫時唔洗補住
中史要補習的話,都唔知點補好

我仔話好多同學好驚考中史,同埋好多同學都考得唔好
不過佢係特別差嗰個

回覆 b3410 的帖子

我幫阿仔溫希望佢快啲拿捏到點溫
希望佢中二唔洗再靠我...

開頭我覺得佢係懶,唔用心去記啲史料
但同佢溫,覺得佢對住啲中文係過目即忘
有時啲字背到又寫唔出

仲有一到啲意見題就好似hang晒機...

babybao 發表於 20-6-19 19:34

Same same....

我個中一,又係最唔掂中史...... 最近我仲發現咗,原來好多中文字佢係唔識讀個廣東話音...... 佢只係識寫,所以背嘢時有時會讀咗普通話音或直頭用「乜」來代替 ,令自己事倍功半,例:漢乜帝.... 真係乜乜下就唔記得咗

b3410    發表於 20-6-20 12:45

回覆 babybao 的帖子

中史我係上網找到啲question bank, 有好多題目,佢自己做完自己對答案,用做題目的方式來溫習,佢覺得有效。

回覆 gigayan 的帖子

見到佢地咁溫書真係嗌晒救命
我忍唔住話我仔
成日攞住部電話/對住部電腦
都唔好好運用下網上資源去查下自己唔識嘅字/唔清楚嘅嘢

我成日恐嚇佢,再係咁讀書好易唔合格要留班
轉去IS人哋見佢成績咁差都唔會收佢
我唔會再幫佢交學費
只會幫佢轉去讀B3 津校

回覆 小豬脾 的帖子

thanks for sharing!!
呢兩日剛剛考完中史,中文
我好似鬆咗一口氣
暑假時我會搵定啲question bank 俾佢自習下

嚟緊到妹妹準備呈分,冇咁多時間理阿仔

babybao 發表於 20-6-19 23:27
回覆 gigayan 的帖子

見到佢地咁溫書真係嗌晒救命

由於班主任大肆宣傳,我個已經好驚留班 今早一路溫書,一路話都唔明點解我地間學校咁鐘意我地留班

babadogcat 發表於 20-6-18 14:01
如果送孩子去外國讀書,考慮又多左,是否自律真的好重要!已經再沒有人督促,溫定唔溫?溫幾多?完全是孩子選擇!

我見你係海外留學版提到,打算明年1月或9月孩子到英國讀書。如果係短時間會去海外留學情況下,(純我自己)我會完全放手俾仔女自己去時間管理、學習進度管理及預備考試,因為半年後佢要離開父母係外國一個人去面對及處理一切大少事情, 僅有餘下半年時間我會俾佢自己盡試盡學。

gigayan 發表於 20-6-20 11:22
由於班主任大肆宣傳,我個已經好驚留班 今早一路溫書,一路話都唔明點解我地間學校咁鐘意我地留班 ...
你哋學校好鐘意留班可能嚇一嚇同學,大家可以努力D

你女唔使驚,點都輪唔到佢

b3410 發表於 20-6-20 12:45
你哋學校好鐘意留班可能嚇一嚇同學,大家可以努力D

你女唔使驚,點都輪唔到佢

班主任話一科主科唔合格、兩科主科唔合格、又或者全級尾十幾名都有機會留班...... 佢望下自己科中文和中史......

babybao 發表於 20-6-19 19:34

應該lead一次佢就識得自己捉路啦。我女依家已經完全唔使我,我只負責幫佢買書,交錢報名等等,端茶送水,心理上的支持
反而佢同細佬多咗學術上的交流,解數學題,寫essay, 有時會互相問意見。

gigayan 發表於 20-6-20 12:50
班主任話一科主科唔合格、兩科主科唔合格、又或者全級尾十幾名都有機會留班...... 佢望下自己科中文和中史 ...
一科還是兩科先?
‹ 上一主題|下一主題