用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 用英文教通識
go

用英文教通識  

之前聽人講有間學校原本係用英文教通識嘅,後來轉咗用中文教,成績好咗好多,但我見東區和中西區的band 1學校大部分是用英文教通識的,請問用英文教通識係咪比用中文教難好多?
唔該晒!

視乎学生运用英語能力吧……

Yanamami 發表於 20-6-17 18:42
視乎学生运用英語能力吧……

我個女英文唔算差,亦都唔係特別好,喺佢嗰班入面算好,但係驚中學用英文教通識太深,佢會追唔到

wongkelly301 發表於 20-6-17 18:45

我個女英文唔算差,亦都唔係特別好,喺佢嗰班入面算好 ...

即係依家小學啦!勸你唔好自尋煩惱。船到橋頭自然直,佢哋自己識走位。到最後如果中學成績唔好,多數係態度問題,好少係英文問題。

wongkelly301 發表於 20-6-17 18:45

另外可以叫佢暑假睇下英文報紙,習慣下。

little_yolky 發表於 20-6-17 19:03
另外可以叫佢暑假睇下英文報紙,習慣下。

Ok,thanks

會唔會係搞得掂英文科,通識都唔使太驚?反而通識用英文會幫到英文科?

定係英文科唔太差,唔代表通識d英文搞得掂?

我都有d擔心

好既意思係日常应用,唔係話小学考試高分識答題果种。如平曰用英文娛樂、学习、交流都ok既話,就唔会有问題。仲係小学禁細,唔好杞人憂天住,把握時間去加强英語运用能力……買National Geog/Reader's Digest雜誌睇下,唔錯㗎..

jjbbmom 發表於 20-6-17 19:09
會唔會係搞得掂英文科,通識都唔使太驚?反而通識用英文會幫到英文科?

定係英文科唔太差,唔代表通識d英 ...

係驚就算英文好,通識都唔得,因為我個女依家其實常識都麻麻地,得8x分,驚月英文教會更加差

Yanamami 發表於 20-6-17 19:12
好既意思係日常应用,唔係話小学考試高分識答題果种。如平曰用英文娛樂、学习、交流都ok既話,就唔会有问題 ...

買過好多書,但好似冇乜幫助...

wongkelly301 發表於 20-6-17 19:13
係驚就算英文好,通識都唔得,因為我個女依家其實常識都麻麻地,得8x分,驚月英文教會更加差
...

為了一科通識想用中文,而去揀間次些B1,甚至B2。唔值

回覆樓主:

好奇,你女是那一個社區小學?

其實通識答題,係唔係主要表達自己的觀點同埋背後的原因和邏輯?
比較少表達感情或者描寫一d事物?

wongkelly301 發表於 20-6-17 18:18
之前聽人講有間學校原本係用英文教通識嘅,後來轉咗用中文教,成績好咗好多,但我見東區和中西區的band 1學 ...

我女高中用中文教通識,但有個別同學本身英文好過中文,老師建議報考DSE時轉用英文考。

入左英文教通識嘅中學,浸浸下就得, 我女初中係英文教LS, 見佢考試成績都ok嘅.

wongkelly301 發表於 20-6-17 19:13
...

通識同常識是完全兩件事啊!如果覺得常識唔夠好,應擔心History, Geog, IS, 或去到中三phy, chem, bio用英文讀是否ok,而唔係擔心通識,咁即係應考慮是否應讀英中。但另一方面,女兒英文算好,咁理論上可應付用英文讀既科,包括通識。常識唔好,是讀書方法問題,唔係語言問題

Wistaria 發表於 20-6-17 19:17
為了一科通識想用中文,而去揀間次些B1,甚至B2。唔值

但係有B1頭中學用中文教通識喔。

Yanamami 發表於 20-6-17 19:12
好既意思係日常应用,唔係話小学考試高分識答題果种。如平曰用英文娛樂、学习、交流都ok既話,就唔会有问題 ...

但係阿大D英文好一般,佢暫時讀書又都OK喔。我覺得,小朋友有個心去學,無話唔得既,而且老師有經驗㗎嘛,會一步步嚟。

wongkelly301 發表於 20-6-17 19:14
買過好多書,但好似冇乜幫助...
語文要浸,要融入生活,淨係每望睇一个鐘書唔夠。睇下youtube, 听下英文歌……反正生活中越多時间接触越好。有時為左睇書而睇書效果會唔夠理想。

little_yolky 發表於 20-6-17 21:17
但係阿大D英文好一般,佢暫時讀書又都OK喔。我覺得,小朋友有個心去學,無話唔得既,而且老師有經驗㗎嘛, ...

通識如果吹到下水會好d. 如果用英文考,禁即係用到英文吹水又会試半功倍。有少少似英辯禁……

Yanamami 發表於 20-6-17 21:21
通識如果吹到下水會好d. 如果用英文考,禁即係用到英文吹水又会試半功倍。有少少似英辯禁…… ...

依家睇返呢度既家長,就會諗起自己當年,嚇到死咗好多細胞,真係唔知為咗乜。

講開又講,原來停課真係對部分小朋友有影響。復課後數學quiz,接近1/3人唔合格;剛剛中史quiz,15題,阿大話好淺,唔可以原諒自己攞唔到滿分,但係有同學唔合格⋯⋯

Arabellahk    發表於 20-6-20 00:31
Yanamami    發表於 20-6-17 22:06