用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 kv & km k2 插班(歡迎問插班詳情)
樓主: minicc
go

kv & km k2 插班(歡迎問插班詳情) [複製鏈接]

jesskalee 發表於 20-6-24 14:22
係咪唔係個個插班都有得Interview?
我見我個Friend 都冇得Interview.

插班K2 係要比k1 成績表. 我小朋友成績表好既、 我估揀黎見⋯ kv 係一日in 曬十幾個揀幾個⋯ km 係有位就叫人黎單獨in 的

MS10 發表於 20-6-24 18:29
係咪一年年?我依家睇18-19果屆覺得好麻麻

其實我地無要小朋友要入好top , 只係想搵間配合到佢程度既學校。我小朋友係最大的、未有入小學經濟、真心請教點樣睇好唔好?

minicc 發表於 20-6-27 21:31
其實我地無要小朋友要入好top , 只係想搵間配合到佢程度既學校。我小朋友係最大的、未有入小學經濟、真心 ...

睇圖好多係官津,可能有啲係扣門扣出嚟,但都好有可能係住附近而派出嚟。我唔係住依區,亦唔寄望要去到大抽獎,所以我係aim直私的。睇圖我覺得18-19果屆比較少人入我心儀果啲直私。

minicc 發表於 20-6-27 21:31
其實我地無要小朋友要入好top , 只係想搵間配合到佢程度既學校。我小朋友係最大的、未有入小學經濟、真心 ...

因為官津大多係自行/抽奬,同幼稚園無關(一間小學只有10個左右叩門位點都唔可能係一間幼稚園叩晒)所以一般睇考到咩直私學校作參考,然後再參考神校、一線直私(三私一直)同其他直私比例,至少我自己係咁睇

MS10 發表於 20-6-27 21:37
睇圖好多係官津,可能有啲係扣門扣出嚟,但都好有可能係住附近而派出嚟。我唔係住依區,亦唔寄望要去到大 ...

有些入咗官津既小朋友,手上都有幾個直私offer,只不過最後選擇官津。

wwwisabella 發表於 20-6-28 11:44
有些入咗官津既小朋友,手上都有幾個直私offer,只不過最後選擇官津。

但佢有直資就無得抽獎,除非好後期call佢waiting啦;如果係好一線既直資我諗無咩人會放棄佢而博抽獎。
Anyway都好難估到佢係咩情況最後入官津

wwwisabella 發表於 20-6-28 11:44

是的. 而且到最後放棄 私直的人數 也不少.

今屆KM K3畢業的約有120名園生,大部分手持一兩個私直offer... 不算神校(emoji).我也聽到有家長因為小孩有弟妹的關係而放棄直offer.

KV 自己不是用家,聽到家長們的評語也非常好 ,一所學術紀律强的幼稚園.如果當年我有機會揀, 肯定也頭痛 (emoji).

但當我在幾個星期前 接過那小一書單後 就知道沒有揀錯了.

RWKT 發表於 20-6-28 14:44

是的. 而且到最後放棄 私直的人數 也不少.

多謝分享!識幾個朋友既小朋友就讀KM,今年升小,都好滿意最後result。反而有既神校畢業就0 offer。

回覆樓主:

KM 老師俾好多機會小朋友發揮,唔會要佢地一板一眼跟著去做。

回覆樓主:

想問這停課期間,學校的教學如何?

回覆 lovelovebabe 的帖子

每日有 2-3條教學片, 每星期1zoom, 每天有工作紙, 7/8
暑假

‹ 上一主題|下一主題