用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 救恩/優才轉校長
樓主: Charlotte_mom
go

救恩/優才轉校長  

hkpapa852 發表於 20-6-17 18:42
德X點會無宗教,佢仲集諸神於一身添!

笑了

回覆樓主:

請教大家,覺得優才聶校長如何?

回覆 hkpapa852 的帖子

你讀緊?如果唔係唔好咁樣評論一間學校!你意思即係話我哋讀緊嘅小朋友差無可差啦?

llsho 發表於 20-7-21 17:33

你讀緊?如果唔係唔好咁樣評論一間學校!你意思即係話我哋讀緊嘅小朋友差無可差啦 ...

問心,如果早兩三年宏信DSE唔算差無可差應該算乜?(係咪仲可以再差?)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

llsho 發表於 20-7-21 17:33

你讀緊?如果唔係唔好咁樣評論一間學校!你意思即係話我哋讀緊嘅小朋友差無可差啦 ...

話dse成績差,唔係學生差,ib pyp myp 之後上dse, 並不理想,係學制上差異,止宏信有這情况。看宏信ib 英文選擇, 學生水平可能好大分別,有提供英文母語水平(SL), 亦有 2nd language SL。

poonseelai 發表於 20-7-21 18:33

話dse成績差,唔係學生差,ib pyp myp 之後上dse, 並不 ...

的確係學制累事,DSE 最好由細train 起。

我係識用家先去報考宏信,用家梗係話幾好架,做project, 唔係死讀書。我有offer 之後先研究係咩一回事

研究完發現51% 要考DSE, 再上EK 爬文,覺得好大鑊…

除非有後路,否則我唔建議朋友take …

maxifoxy 發表於 20-7-22 02:43
的確係學制累事,DSE 最好由細train 起。

我係識用家先去報考宏信,用家梗係話幾好架,做project, 唔係死 ...

真道係行雙軌DSE成績B2之中最佳