用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 救恩/優才轉校長
樓主: Charlotte_mom
go

救恩/優才轉校長   [複製鏈接]

Soycocoa 發表於 20-6-18 13:51
關於宏信,其實我想了解多啲,我知道既都係皮毛野,點解會係差無可差?
近幾屆宏信既中學畢業生, 除咗讀IBDP個幾個叫有D睇頭, 讀DSE個班只得B3水平既成績
仲唔係差無可差?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

關於宏信,其實我想了解多啲,我知道既都係皮毛野,點解會係差無可差?

宏信2018年成績B2B/C水平

2018年 3+ | 2+
中 45% (9/20) | 90% (18/20)
英 47.6% (10/21) | 100% (21/21)
數 [···] | 71.43% (15/21)
通 80.95% (17/21) | 95.24% (20/21)
主科: [···] | 89.16% (74/83)

https://www.luac.edu.hk/home/attachment/news/doc/1548922419IyYiR.pdf

https://www.luac.edu.hk/home/attachment/news/doc/15489224198EUc.pdf

宏信2019年無再公布中數成績

文憑試 2018年 | 2019年
中文2+ 90.00% | [···]
英文2+ 100.0% | 95.5%
數學2+ 71.43% | [···]
通識2+ 95.24% | 98.1%
主科2+ 89.16% | [···]

https://www.luac.edu.hk/home/attachment/news/doc/15743912004dxoP.pdf

https://www.luac.edu.hk/home/upload/2018-19%2520Summary%2520Report%2520on%2520Public%2520Exams%2520V3.pdf

回覆樓主:

小學和初中係ib school 或用ib 模式, 之後考dse, 用過去幾年見到dse成績作参考,並不理想。如一心行ib模式,建議直接入ib school。

醒目開學勳章 王國長老

MsGloria 發表於 20-6-18 13:37
知不知救小新校長的風格? 謝謝~

抱歉無認識
學hkpapa話齋係曙光,救恩係好學校好受用家愛戴,希望可以做返好

回覆樓主:

家長話林校長似開旅行社

醒目開學勳章 王國長老

happiemm 發表於 20-6-18 16:52
家長話林校長似開旅行社

我都聽過,exact wording,救恩旅行社

happiemm 發表於 20-6-18 16:52
家長話林校長似開旅行社
旅行社?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 20-6-18 18:30
旅行社?

大量遊學團

hkpapa852 發表於 20-6-17 14:29
個人意見:
救恩見到曙光
優才自設地雷
依家明白了前半句,咁點解話優才設地雷?

b3410 發表於 20-6-18 18:57
依家明白了前半句,咁點解話優才設地雷?
如果林生去優才......

b3410    發表於 20-6-18 19:29

hkpapa852 發表於 20-6-18 19:06
如果林生去優才......

優才本原的副校升會升做正校長

優才副校ok嗎?好似都做左好多年..應該可以吧,見佢講簡介會啲野都好清楚,應該都做到實事?

回覆樓主:

優才提供第三種語言,如放入課堂時間会令其他科時間少咗,現時它ib中文必須考母語水平,另一語文是要英文,如日後考生讀中文加例如日文,報大學影響如何?
或者學生可唔考中文?

Charlotte_mom 發表於 20-6-17 19:22
以我8返黎應該無觸礁
滙基赤聖港同數字差唔多
派位就無留意
從用家聽返來,去年好似1x 個滙基,赤聖港同都是個位數

tummypooh 發表於 20-6-17 23:20
回覆 Poyau 的帖子

佢舊年定前年都試過del左,但後來又有一排出返來。以前好清楚列晒數字,邊間幾多人

醒目開學勳章 王國長老

等我又8下先

醒目開學勳章 王國長老

8了(全部約數)
港同8個,滙基10個
朋友話依然有滙基聯繫位,但top嘅唔想去

Charlotte_mom 發表於 20-7-19 19:14
8了(全部約數)
港同8個,滙基10個

8個就真係少
唔知叩門後會唔會好啲

Charlotte_mom 發表於 20-7-19 19:14
8了(全部約數)
港同8個,滙基10個
朋友個囡六年級,佢話港同5個喎,同埋滙基佢數個實數最少已經13個
‹ 上一主題|下一主題