用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資私立邊間好?
go

直資私立邊間好?

小朋友成績該係係B1中尾咁上下,想揾中學校風好,校內會常講英語交談,例如多D外籍老師,明年升中一,請問有冇人報料?謝謝!

CARMA 發表於 20-6-17 11:37
小朋友成績該係係B1中尾咁上下,想揾中學校風好,校內會常講英語交談,明年升中一,請問有冇人報料?謝謝! ...

李國寶
顏寶玲
聖瑪加利
赤提

王家爸爸    發表於 20-6-19 08:45

還有羅氏基金, 王錦輝, 匯基

醒目開學勳章

IYY 發表於 20-6-17 17:07
還有羅氏基金, 王錦輝, 匯基
呢堆應該唔會經常用英語交談

bobbob 發表於 20-6-17 17:18
呢堆應該唔會經常用英語交談
王錦輝英語交談機會都高.

CARMA 發表於 20-6-17 11:37
小朋友成績該係係B1中尾咁上下,想揾中學校風好,校內會常講英語交談,例如多D外籍老師,明年升中一,請問有冇人 ...

有冇限邊區?

其實直資與津貼官立中學,两者有什麼分别?我只知道直資要比學費。教學課程會有分别嗎?

Willcheng 發表於 20-6-17 21:11
其實直資與津貼官立中學,两者有什麼分别?我只知道直資要比學費。教學課程會有分别嗎? ...

資源一定係直資多D:

學校設施多,如泳池,標準球場,攀石牆等
~NET多D,雙班主任
~有D有外語學
~有D高中另有IB/GCSE課程多D選擇
~DSE高中選修科較彈性,如夠10人就開班,官津中學按成績揀科先,有時想修某科成績唔夠人叻,滿額就揀唔到

回覆樓主:

矛錯王錦輝英語交談機會好多

回覆 gracelam 的帖子

咁如果學费唔成問題,直資都係唔錯選擇。

opclk99 發表於 20-6-18 19:47
個人覺得直資係包裝靚d lor,比左學費資源多左一定要有實質野反映,
所以表面功夫一定好,
所以家長pay完定fee ...

想讀英中的band 2生,直資係最佳選擇。

呢個世界有求就有供! 不喜勿插!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

opclk99 發表於 20-6-19 02:28
同意
今日社會富足,有錢可以band 2生入直資讀英中,
有錢可以泛Dip,自資大學,

SSSDP學位4年間增加近3千個

SSSDP JUPAS Main Round Offers
2019 3,923 (+21.57%)
2018 3,227 (+156.71%)
2017 1,262 (+9.36%)
2016 1,154 (+23.55%)
2015 934

https://www.jupas.edu.hk/en/sssdp/offer-statistics/main-round-offer-statistics/

opclk99    發表於 20-6-19 10:35

Poyau 發表於 20-6-19 07:57
SSSDP學位4年間增加近3千個

SSSDP JUPAS Main Round Offers

SSSDP嚟緊仲有埋AD/HD,資助學位又再翻一翻
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-6-19 08:12
SSSDP嚟緊仲有埋AD/HD,資助學位又再翻一翻

再翻一翻······以升學率100%為目標?

王家爸爸    發表於 20-6-19 12:26

opclk99 發表於 20-6-19 10:37
係生意佬市繪角度睇,即係反映依盤生意揾到食。

政府資助 大專院校何樂而不為

opclk99 發表於 20-6-18 19:47
個人覺得直資係包裝靚d lor,比左學費資源多左一定要有實質野反映,
所以表面功夫一定好,
所以家長pay完定fee ...

Top 50呢啲你都信?

我信EK前輩個DSE result 排名多啲