用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 4歲學琴會唔會太早?
go

[音樂] 4歲學琴會唔會太早?

仔仔話想學鋼琴
一年多年已經提過
不過我當時覺得太細個

想問下大家意見
4歲會唔會都太早

幾歲開始學好?

mrstomato 發表於 20-6-17 05:19
仔仔話想學鋼琴
一年多年已經提過
不過我當時覺得太細個

唔早,小朋友喜歡可以比佢早啲接觸

仔仔話想學鋼琴
一年多年已經提過
不過我當時覺得太細個

我個女大概6歲開始學

小朋友想學就比他試下,不過聽老師講過,怕4歲手太小,手指不夠力,最好5-6歲開始學~我女6歲開始學,因為手指比較瘦小~

0030 發表於 20-6-18 10:23
小朋友想學就比他試下,不過聽老師講過,怕4歲手太小,手指不夠力,最好5-6歲開始學~我女6歲開始學,因為 ...
接近五歲似乎較為理想、先行玩玩作初步認識和嘗試當然沒問題、當覺得可以讓他真正投入、那就要好好安排、找一位較為理想的老師!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

小朋友想學梗係俾佢試啦!三歲都可以學啦
不過學唔係問題,練先係......
要學得好每日最好練到半個鐘

仔仔話想學鋼琴
一年多年已經提過
不過我當時覺得太細個

我女3歲半。下星期學第一堂。
同左老師講,先培養下興趣先。認下琴鍵,數下拍子咁。

王家爸爸    發表於 20-6-29 08:21

fibe0313 發表於 20-6-26 13:21
我女3歲半。下星期學第一堂。
同左老師講,先培養下興趣先。認下琴鍵,數下拍子咁。
...

有興趣,自然就會肯練,自然學得快

LeeCC 發表於 20-6-26 15:42
有興趣,自然就會肯練,自然學得快

因為其實我都擔心手指問題,所以都猶豫左一段時間。但丫女話好想學,所以我就試下比佢上堂,所以同老師講可以教慢d。認下音符。因為我女圖像記憶好好。同埋佢係d好定,好專心既小朋友,所以都比佢試下。

我個就係剛4歲開始, 學左一年(減返疫情個5個月得大半年)。主要都係培養興趣為主, 唔好期望學得快, 同埋你預左要陪佢練囉。

Justmichelle 發表於 20-6-22 18:21
小朋友想學梗係俾佢試啦!三歲都可以學啦
不過學唔係問題,練先係......
要學得好每日最好練到半個鐘
我個有D興趣, 但唔算好大, 成日都要用食野等引佢練, 我頭痛緊點戒左佢。

qpalzm 發表於 20-6-27 06:58
我個有D興趣, 但唔算好大, 成日都要用食野等引佢練, 我頭痛緊點戒左佢。

真係有興趣的,唔需要引的

要引先練的,可能興趣唔系好大

我個三歲半開始學,一開始學,就自己得閒就主動彈,一日開幾次琴,加埋都有成個鐘

fibe0313 發表於 20-6-26 15:46
因為其實我都擔心手指問題,所以都猶豫左一段時間。但丫女話好想學,所以我就試下比佢上堂,所以同老師講 ...

唔洗擔心手指問題,小朋友仲細,啱啱學只會教佢聽音同簡單彈奏,最主要係培養佢興趣,過兩三年後就要睇你同小朋友仲想唔想係鋼琴上行到邊個位置,例如識得彈吓就可以或者都係要考吓級別5-8級?定係要學得比較專業,都係之後先要諗嘅問題

LeeCC 發表於 20-6-27 10:06
真係有興趣的,唔需要引的

要引先練的,可能興趣唔系好大
如果咁基準, 無乜邊個係有興趣。佢有時學到新歌會走去叫人聽佢彈, 我覺得已收貨。
佢最有興趣(除左電視)其實係做練習, 唔得閒理佢個時佢會自己攞出黎做下做下。

CM.MUN 發表於 20-6-27 13:51
唔洗擔心手指問題,小朋友仲細,啱啱學只會教佢聽音同簡單彈奏,最主要係培養佢興趣,過兩三年後就要睇你 ...

本來係想佢以後學結他的。因為屋企細。唔太想擺個琴放屋企。但難得佢自己有興趣,就試下。因為佢成日都見到2個表姊練琴。佢話佢自己都想彈鋼琴。同佢講好左,要每日練習,佢又okay.

fibe0313 發表於 20-6-28 08:34
本來係想佢以後學結他的。因為屋企細。唔太想擺個琴放屋企。但難得佢自己有興趣,就試下。因為佢成日都見 ...

我就根據性格睇下比唔比佢學。
我大個個九型人格第九型, 本身個人缺乏動力, 難以培養興趣。我之前自己教佢吹牧童笛, 佢吹左幾首之後唔肯練了。佢兒家見到細個個學琴又話要學, 我比條件佢如果做到一個月每日自己主動練15分鐘笛, 就比佢學, 當然結果係做唔到啦。再之前佢見同學仔學小提琴又話要學, 個時直頭無睬佢。

細個個可能係九型人格第八型, 記性好, 咩歌詞都背晒, 喜愛認叻, 所以我覺得學得上去先比佢學。

雖然聽落唔係好公平, 但現實就係將D資源時間放係有成效的地方效果好D囉。

qpalzm 發表於 20-6-28 13:31
我大個個九型人格第九型, 本身個人缺乏動力, 難以培養興趣。我之前自己教佢 ...

諗住幼稚園時期多試幾樣,找出佢真係有興趣既再比佢學落去。順找興趣,唔係為考級同in學校。

仔仔話想學鋼琴
一年多年已經提過
不過我當時覺得太細個
如果小朋友自己想學,就一啲都唔早。

qpalzm 發表於 20-6-28 13:31
我大個個九型人格第九型, 本身個人缺乏動力, 難以培養興趣。我之前自己教佢 ...

咁細個check到九型人格?我都想幫小朋友check下.....

回覆樓主:

我自己同兩個小朋友都係4歲學,我女係自己話想學
只要有興趣,又唔迫輕輕鬆鬆,4歳係不錯的年紀