用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 上門補英文
go

上門補英文

最近搵緊英文私補. 自己好似好貪心, 想改善oral listening, 但又想grammar writing~~
其實應該點呢?
有個老師話會遊戲中學習但唔教新野重著小朋友sharing. 好似怪怪咁.

回覆樓主:

好嘅老師/有經驗/有學歷, 而且學費又要合適, 又要夾到時間好難找。

Lu324 發表於 20-6-17 00:33
最近搵緊英文私補. 自己好似好貪心, 想改善oral listening, 但又想grammar writing~~
其實應該點呢?
有 ...

係有d貪心 😅
小朋友淨係補文法+作文,1.5 小時都唔夠時間(除非本身個底好掂)

要視乎你想要咩 。活學係好,但如果學校係傳統,結果都係死讀,都係著重文法,唯有補文法/基本應付學校。
除非有時間和錢多補習 (語境好重要,但家長往往忽略)。

以上純屬個人意見 ,身邊見唔少,所以好深體會。

回覆 Lu324 的帖子

要補全面的,可能一星期要上2、3堂,或浸1、2年才見成果。

回覆樓主:

補英文要有目標,不可以又顧英文成績又顧提升speaking listening

我女在傳統學校文法我自己跟返,我嫌學校語境唔夠,請左讀Eng Lit 姐姐仔來同佢傾下計⋯⋯無特定curriculum 教下creative writing 和多個機會講英文。 我見姐姐同我女一齊作novel , 又會一齊讀poem 可能仲一齊作rhyming verse

我無乜target要meet 上嗰個開心 教嗰個輕鬆。如果係提升英文成績,咁就算全科補習老師都可以

assado 發表於 20-6-17 08:05
好嘅老師/有經驗/有學歷, 而且學費又要合適, 又要夾到時間好難找。

係 我見呢排多左回流留學生, 平D但唔長遠. 可能九月就走

mwfwinnie 發表於 20-6-17 08:17
係有d貪心 😅
小朋友淨係補文法+作文,1.5 小時都唔夠時間(除非本身個底好掂)

就係錢唔多, 一直有去補習社但只係學下生字. 所以計劃加私補

limei0101 發表於 20-6-17 09:52
回覆 Lu324 的帖子

要補全面的,可能一星期要上2、3堂,或浸1、2年才見成果。 ...

明白, 時間精神都要放落去

bj1315 發表於 20-6-17 10:07
補英文要有目標,不可以又顧英文成績又顧提升speaking listening

我女在傳統學校文法我自己跟返,我嫌學校 ...

謝謝
咁我試左先, 睇三個月

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主按:含有PM回文,請看基本版規第一項
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

gyclam 發表於 20-7-1 07:35
我都想搵類似的私補英文... 請問可以 PM 老師資料嗎?thanks

我在屋苑分類廣告搵到,住同一屋苑,可遇不可求。另外FB wepeter 或 teen pt group 都可以找到,大量DG or IS 畢業生。

EK 都得,不過就跟local課程多啲。

醒目開學勳章 王國長老

版主按:提示後,仍有會員在版面提供/索取資料,現關閉主題
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~