用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 S2 數學考試技巧
go

S2 數學考試技巧 [複製鏈接]

小女就來考試,總是覺得她唔夠快,上兩次考試也做唔完份卷,你們仔女有這問題嗎?
   4    0    0    0

回覆 Rich5 的帖子

以前喺EK見過有家長講做中學數學卷要摩打手先做得晒,所以我中一開始就叫阿女抓緊時間,而且平時做多D練習,對題型熟悉,可以加快速度。

要操一下卷,唔使太多。睇住時間做,掌握做題速度,節奏,難題如何取捨。

b3410 發表於 20-6-17 08:23
要操一下卷,唔使太多。睇住時間做,掌握做題速度,節奏,難題如何取捨。 ...
我都覺得「難題如何取捨」好緊要,佢地往往浪費時間在1-2題「唔識做」既題目上,令到唔夠時間完成整份卷,因少失大。
提提,中學唔只數學要摩打手,基本上全科都要。阿女LS老師已經提醒佢地,下星期考試,份卷基本上係唔夠時間完成,如果寫字唔夠快既同學,基本上係唔會合格。

妹妹頭 發表於 20-6-17 08:36
我都覺得「難題如何取捨」好緊要,佢地往往浪費時間在1-2題「唔識做」既題目上,令到唔夠時間完成整份卷, ...
我哋今日考中文+作文,阿女一早出門已經開始不停按摩雙手,話拜託佢哋要撐住。

b3410 發表於 20-6-17 08:42
我哋今日考中文+作文,阿女一早出門已經開始不停按摩雙手,話拜託佢哋要撐住。 ...
我地又係咁衰, 中文卷一同卷二同一日考, 真係寫到佢地手軟

妹妹頭 發表於 20-6-17 08:48
我地又係咁衰, 中文卷一同卷二同一日考, 真係寫到佢地手軟

認同, 作文真係好多字要寫,高中通識都一樣寫到手都斷

妹妹頭    發表於 20-6-17 12:46

Rich5 發表於 20-6-16 21:23
小女就來考試,總是覺得她唔夠快,上兩次考試也做唔完份卷,你們仔女有這問題嗎?
...

考試唔夠時間, 有機會係浪費好多時間响唔識題目度,或者寫字太慢,亦有可能係數學計算 算式太累贅, 要搵倒孩子的問題才能真正幫到佢。 不過數學離不開操練,可以多做同類型嘅題目, 做多啲做快啲就會有幫助。

b3410 發表於 20-6-17 08:42
我哋今日考中文+作文,阿女一早出門已經開始不停按摩雙手,話拜託佢哋要撐住。 ...

戴個護腕會唔會好D?

...
可能學校出題比較深,用多咗時間諗。要做唔同類型題目。
如果平時學校無乜數學練習,自己就要做下

...

要多做"不同題形"嘅題目,相同題形嘅不用做太多,但想做亦可以做,總之練習"快準"認題形可幫助做數之速度。

回覆 妹妹頭 的帖子

我學校可以好殘忍,第一日考 Eng Lit,第二日中文卷一二,第三日英文卷一二,第四日英文卷三+LS,第五日中文卷三+數學,攞命吖!收到時間表第一刻已經想死。
結果一路寫一路痛到飆眼淚,考完頭幾日仲要去操數,夜晚忍唔住喊出黎。

又未試過,2 分鐘都唔識做就放棄。
分析下時間「用在哪裏」,中學用計數機,唔會再出現「計得慢」。咁即係 concept唔清、解題慢。呢啲要多練習題型,諗下每次最浪費時間係邊條題目。

1998Ruby1998 發表於 20-6-18 22:19
回覆 妹妹頭 的帖子

我學校可以好殘忍,第一日考 Eng Lit,第二日中文卷一二,第三日英文卷一二,第四日英 ...
淨睇你寫既文字,都夠驚心動魄,好擔心黎緊嗰個考試!

YmOra 發表於 20-6-17 12:19
要多做"不同題形"嘅題目,相同題形嘅不用做太多,但想做亦可以做,總之練習"快準"認題形可幫助做數之速度 ...

謝謝大家分享

YmOra    發表於 20-6-20 23:05
‹ 上一主題|下一主題