用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 有關校長推薦面試一問
樓主: msming
go

有關校長推薦面試一問 [複製鏈接]

回覆 JJDBB 的帖子

如果貴子弟有機會校長推薦計劃, 建議積極爭取一下, 有校長推薦計劃Jupas有很大優勢。

中學校長有幾個校長推薦計劃名額, 被推薦同學有機會被Jupas A部3個選擇院校邀請面試, 面試ok, 相關院校會給CO, 大部份院校的CO都會比當年最低收分低1-2分。換句話講被推薦同學Jupas放榜前有機會攞齊3個CO。

我有機會向我小孩中學校長(普通教會津中)了解過, 該校長的取態是不一定给成績最好那些同學, 他的答案是给最需要同學。我個人理解為一則校長對成績好的同學有信心沒有這種優勢也能入到心儀院校。另外, 成績最好那些同學會選擇那些專業科目, 例如2間大學醫科就算通過校長推薦計劃拿到CO也不會低過當年最低收分。同時校長對績最好那些同學也有另外一些選擇, 例如有些奬學金計劃, 也是放榜前面試給CO。所以校長推薦計劃會给一些成績稍次但對中學有貢獻的, 如head prefect, 音樂藝術體育攞獎的。校長推薦計劃[s也有要求, 介绍寫明: "社會服務上的貢獻或於非學術範疇上(如體育、音樂、社會服務、創意活動、其他文化活動或領袖才能)的卓越表現。"

最好你向中學校長了解一下, 資訊應該比我知更多。

P1001S 發表於 21-2-3 23:18

首先謝謝你 !我記得有聽聞不是給最Top的學生,但又不清楚原來讀神科就無乜用途。之前有位家長講想幫他小朋友(他孩子運動得但成績麻麻吾知最後有無取)。

很有用的資料。謝謝你呀!

JJDBB 發表於 21-2-3 23:46
首先謝謝你  !我記得有聽聞不是給最Top的學生,但又不清楚原來讀神科就無乜用途。之前有位家長 ...

不用客氣,互相幫助。我也在EK得過很多高人指點。

但係經運動員推薦計劃比的co 好似會低幾分, 見幾個入牙醫的運動員個DSE分比當年最低門檻要低

小鹿揀學校 發表於 21-2-15 10:02
但係經運動員推薦計劃比的co 好似會低幾分, 見幾個入牙醫的運動員個DSE分比當年最低門檻要低 ...

具體不知道,但聽聞運動員計劃分數可以低點,但要係港隊或港隊青年軍代表,但係是由教練推薦,不是由校長。睇d公開資料,一年牙科收成9個經這計劃入,醫科也有,但低幾多分唔清楚。

P1001S 發表於 21-2-19 18:43
具體不知道,但聽聞運動員計劃分數可以低點,但要係港隊或港隊青年軍代表,但係是由教練推薦,不是由校長 ...

其實2者係有幾強嘅correlation? 運動,仲要係好多款嘅運動, 也是被admission panel認定係做牙醫的先天優勢而狂收?
我可以理解運動出色到呢個level一定刻苦耐勞+ 頂到不斷重複工作嘅沉悶(呢刻), 但不難讓人有觀感似是一般外國咁保送精英去名U作為退役保障/rewards/appreciate的味道。

Augesttime 發表於 21-2-19 19:01
其實2者係有幾強嘅correlation? 運動,仲要係好多款嘅運動, 也是被admission panel認定係做牙醫的先天優勢 ...

也是聽聞,某d科hit到min. Requirement 332233就收。唔識這類運動員精英。

P1001S 發表於 21-2-19 18:43
具體不知道,但聽聞運動員計劃分數可以低點,但要係港隊或港隊青年軍代表,但係是由教練推薦,不是由校長 ...
其實HKU dentistry 真係好離譜,已經收一半 non-Jupas , 仲要收咁多低分運動員....

小鹿揀學校 發表於 21-2-20 09:43
其實HKU dentistry 真係好離譜,已經收一半 non-Jupas , 仲要收咁多低分運動員.... ...
唔通運動員特別適合做牙醫?

海之風 發表於 21-2-20 10:50
唔通運動員特別適合做牙醫?
就算運動員幾適合做牙醫都好, 都應該在公平的原則下競爭學位啦! 大佬!!

P1001S 發表於 21-2-19 19:04
也是聽聞,某d科hit到min. Requirement 332233就收。唔識這類運動員精英。

有些運動員補送上大學,中文科不合格來年重考,吾知有否此安排?

JJDBB 發表於 21-2-25 08:05
有些運動員補送上大學,中文科不合格來年重考,吾知有否此安排?

不知道啊!如果真係有,相信間U都唔會公佈出嚟。

當年有經校長推薦的 CO 是最低的一位,36分。
其餘有37,38不等。
當年實際一般收生分數為36,最低的是35

BSCYL 發表於 21-3-5 16:16
當年有經校長推薦的 CO 是最低的一位,36分。
其餘有37,38不等。
當年實際一般收生分數為36,最低的是35

個CO 37,38分,咪仲衰過無校長推薦。如果出result時36分,知唔知醫學院會點處理?

P1001S 發表於 21-3-5 22:07
個CO 37,38分,咪仲衰過無校長推薦。如果出result時36分,知唔知醫學院會點處理?
...

當年是校長推薦36。
其餘是37,38。

結果是所有36都收,有個別35都入到
‹ 上一主題|下一主題