用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福小vs港同
樓主: owenababyking
go

福小vs港同   [複製鏈接]

回覆 jstarry 的帖子

的確福中DSE成績唔好,呢個都係我最大既concern, 擔心無法考去更好既中學。

雖然兩間都好多人等更,
但我估呢度多謝你放港同的人會多啲。

呢兩間,如果睇埋中學,正路會揀港同。

owenababyking 發表於 20-6-16 16:38

的確福中DSE成績唔好,呢個都係我最大既concern, 擔心無法考去更好既中學。 ...

既然有此擔心 選間升中無煩惱

kimlam953 發表於 20-6-16 12:31

一定係福小,愛國教育做得出色。

笑左

owenababyking 發表於 20-6-16 11:42
未去福小之前,我一定會揀港同,但聽完Ms Eva的辦學理念,又覺得福小好好。
福小:
pros: 低小是雙班主任制 ...

其實未讀過係好難比較兩間學校
校長 Eva 亦都真係唔單止識宣傳,亦都係非常實幹,好勤力。
用褔中成績去 judge 福小對福小係好唔公平,學校改革後既福小生根本未考 DSE,同埋 top 果批其實出哂去。以前福中唔想收福小學生,但而家反而係因為福中而對福小卻步。
如果港同中學係你目標又唔想之後煩就港同,好簡單。
問多 d 在讀家長,接觸下 d 學生。
我曾經咁樣 vs 過 (學校唔同)而俾身邊所有人鬧爆我既決定,好難聽既説話都有。
你可以 list out 你認為咩重要而排下,咁樣你會知自己要咩。
成績可以谷,考試亦可以 train 返黎,語境其實難揾到,同埋呢樣野一定要由細去浸。不過亦都有另一問題,一班可以咁自然日常用英文交流既小朋友,要揾合適中學其實又係另一麻煩問題。

親生仔未上場+叻仔跳船論永遠都係無敵
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

讀書唔單止是學英文,課程設計和培養思考能力更重要。

福中仲未有親生仔咩?都好幾年了

福小: 申請都2輪, 最近仲有CALL WAITING.第一輪WAITING果班小朋友/家長, 第2輪申請又要再做多次1st in. (佢地話復活賽)

感覺就是一直在選人, 又一直有人放位? 其他學校已冇咩CALL WAITING啦其實.

SORRY, 上述都只係感覺, 不一定是事實.

islz 發表於 20-6-17 09:41
福小: 申請都2輪, 最近仲有CALL WAITING.第一輪WAITING果班小朋友/家長, 第2輪申請又要再做多次1st in. (佢 ...
7-8年前tsl 都有兩輪,小朋友呢個歲數半年改變很大,學校in 多次都無可厚非,我又覺得無須read too much into it

回覆 amidreamer 的帖子

福小校長講過佢地同福建幫無關系

如果樓主打算中學去外國讀, 咪福小
如果留港, 咪港同
現實歸現實 讀咩幼稚園就讀咩小學,

讀咩

小學

就讀咩中學,

讀咩中

就讀咩大學!

這是香港!

當然樓主小朋友超級無敵叻另計!

九龍塘陳太 發表於 20-6-17 10:04
如果樓主打算中學去外國讀, 咪福小
如果留港, 咪港同
現實歸現實 讀咩幼稚園就讀咩小學, 讀咩小學就讀咩中 ...
讀完福建中學,讀咩大學?

回覆 hongkwokkwok 的帖子

讀咩幼稚園就讀咩小學,

讀咩小學

就讀咩中學,

讀咩中就讀咩大學!

坊間一個說法姐, 不要太敏感!!

hongkwokkwok 發表於 20-6-17 10:08
讀完福建中學,讀咩大學?
福建大學囉

owenababyking 發表於 20-6-16 16:38

的確福中DSE成績唔好,呢個都係我最大既concern, 擔心無法考去更好既中學。 ...
認真...其實你自己成句讀多次然後諗下有冇需要比較

MrBeast 發表於 20-6-17 09:51
7-8年前tsl 都有兩輪,小朋友呢個歲數半年改變很大,學校in 多次都無可厚非,我又覺得無須read too much in ...

認同

回覆 owenababyking 的帖子

樓主, 其實你巳經有答案啦

福中成績何來唔好(emoji)

佢收晒福小接辦之前果批唔駛做功課唔駛測考默嘅學生,好多都教到佢哋上晒三大,讀醫,品行好。我反而覺得好勁。

近年福中成績亦一路上緊,只係啲人一聽到「福建」就負面標籤。網絡上亦好多錯誤資訊傳播緊,有時啲資料係唔update.

暫時福中始終係band 1b-band 1c之間,唔係最top, 係事實。無論邊間學校,總有排頭同排尾嘅學生。我自己就覺得,小學係最重要,自己有實力,冇可能考唔到好學校,尤其呢幾年升小一競爭細咗。如果能力係唔到,入到好勁嘅中小學,都係跟人後面。真係睇下自己想要乜。

hkpapa852 發表於 20-6-17 08:03
親生仔未上場+叻仔跳船論永遠都係無敵

計唔計埋校長~~~

Charlotte_mom 發表於 20-6-16 16:34
福小:
低小是雙班主任制 - 港同由小一到中六都係
有net老師 - 無留意福中幾多,港同有,但唔會大量。如果 ...

當然冇改,高小都係普教中
‹ 上一主題|下一主題