用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福小vs港同
go

福小vs港同   [複製鏈接]

未去福小之前,我一定會揀港同,但聽完Ms Eva的辦學理念,又覺得福小好好。
福小:
pros: 低小是雙班主任制,有net老師,大部分課程都是英文教授,中文一直都是普通話教。我最欣賞是,Ms Eva話打算繼續加強steam, 準備開設AI課程。

cons: 雖然大部分能上福中,但要考呈分試和面試,而福中既DSE成績不算特別出眾。

港同:
pros: 出名一條龍直資學校,中學DSE成績越來越好。

cons: 非英小,部分科目以廣東話教授,高小開始以廣東話教授中文。STEAM方面感覺無福小甘豐富。

請教一下應如何抉擇呢?返學距離唔系問題。
   2    0    0    0

真係,一定 港同
完全唔認同,你仲要煩

我會揀港同! 我自己buy母語教學,尤其數學,要打好基礎好重要,個人覺得用母語學會好d.

我會揀港同

再比較埋兩間學校嘅中學,睇吓你鍾意邊間。入得龍校,都預升佢嘅中學

我喜愛港同, 更喜愛母語教學
不過, 你可以申請左先, 收左你先諗都未遲

回覆 swnatalie 的帖子

如果中學就一定系港同,DSE成績好太多了

回覆 WP1821 的帖子

兩間都有offer,所以先煩緊。

一定係港同,中學又近海洋公園。福小在公屋區,根本唔同級數

owenababyking 發表於 20-6-16 12:10
回覆 WP1821 的帖子

兩間都有offer,所以先煩緊。

讀曬 一 三 五
二 四

一間已經做出成績,唔止一兩年
一間預算,會做出成績

owenababyking 發表於 20-6-16 11:42
未去福小之前,我一定會揀港同,但聽完Ms Eva的辦學理念,又覺得福小好好。
福小:
pros: 低小是雙班主任制 ...

一定係福小,愛國教育做得出色。
港同成日傳斷龍;DSE明明幾年5+有35%以上仲俾人話同英華成績差唔多,名氣太低;小一二又無考試讀得太輕鬆,都唔知有乜好

如果距離不是問題, 我都鍾意港同, Steam都唔會弱

owenababyking 發表於 20-6-16 11:42
福小:
咁你應該馬上放咗港同佢

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

福小:

睇得出前面嘅回復都唔係好nice,因為大家都覺得港同高一個level。但我明你,我去完佢哋open day,都覺得福小幾好,尤其英普語境好難得,港同都好但佢唔使宣傳,所以無乜加分。

認真講,如果你小朋友都一定留喺香港到考dse,選擇港同安全好多,英普可以出面補。同埋福小會谷過港同,我覺得無乜必要。

deco99 發表於 20-6-16 14:34
睇得出前面嘅回復都唔係好nice,因為大家都覺得港同高一個level。但我明你,我去完佢哋open day,都覺得福 ...

入咗福小幾年,近年我都好少回覆,因為福小好多人都唔認識,唔會明。我同親人一個小朋友在港同,一個在福小。兩個家庭住樓上樓下。

你可能覺得我賣花讚花香。但我家人大家都認同,港同是名氣大。但在實際在學生身上得益是福小落實得比較好。所以以前啲人唔會攞呢兩間比。近年會比,而仲會掙扎,係咁嘅原因。介意個名,介意地區,想要名氣,去港同。介意小朋友實質學術及成長,揀福小,一間有心到你難以想像嘅學校。

一間靠校長把口和各路宣傳,一間成績已有目共睹。考慮埋中學更加……

講真就無咩選擇既必要....一定係港同。
但我覺得你揀福小都會令好多人開心

福小:

我覺得福附ok, 但福中我就冇咩興趣,如果讀福附唔想上福中,不如揀另一間龍/半龍校,起碼唔使升中再考過。港同既優點相信樓主都知道,不用重覆了。

所以兩間比較,會揀港同。

醒目開學勳章 王國長老

福小:
低小是雙班主任制 - 港同由小一到中六都係
有net老師 - 無留意福中幾多,港同有,但唔會大量。如果編唔到net教某一班,會在單元等補返net時間

港同:
中學DSE成績越來越好 - 好坦白我會用「穩定」二字,唔預期有大躍進或大退步

高小開始以廣東話教授中文 - 改左咩?我知係中四至改廣東話教中文
‹ 上一主題|下一主題