用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇沙叩門
樓主: kljc03
go

喇沙叩門   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

Randybaby 發表於 21-2-27 15:59
如果有spcc DB offer  中學舊生機會大嗎?
你意思係LSC 舊生?如果係,你應該盡早同舊生會幹事打好關係,最幾年開始參與舊生會活動我知道有LSC舊生會出面嘅子弟早3兩年有叩門offer
不過呢個case比較特別,爸爸已過身,係單純舊生會兄弟幫忙,孩子好似本身有國際學校offer

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

2020年叩門2nd in 內容
是小朋友一個先入去,大慨見了6分鐘,然後家長才加入。
校長用英文面試。有考英文講故事及問關於書本(自己帶)的問題。
感覺家長方面反而不是太重要

補料人本身有SPB offer,並唔清楚有無同學校講,都係N無人士,唔清楚交咗咩資料去報
恐龍家

LSC 舊生,只有同校監熟落,才有大機會。只有校監對叩門位有say

Randybaby 發表於 21-2-27 15:59
如果有spcc DB offer  中學舊生機會大嗎?

超大啦!

Have to hand in portfolio when applying?  

小曳人 發表於 21-2-28 10:33
2020年叩門2nd in 內容
是小朋友一個先入去,大慨見了6分鐘,然後家長才加入。
校長用英文面試。有考英文 ...

LS叩門1st round系咪做卷?
其實究竟點樣先有機會獲得1st in機會,聽過幾個例子,都係連見都冇得見~

醒目開學勳章 貢獻勳章

fixedstar99 發表於 21-3-5 10:51
LS叩門1st round系咪做卷?
其實究竟點樣先有機會獲得1st in機會,聽過幾個例子,都係連見都冇得見~
...
多數係呢類:25分唔中,20分唔中,或有特別獎項
1st round 好似係一般直私玩法,無太深印象,但睇埋2nd in,你當類似DB 啦

恐龍家

小曳人 發表於 21-3-5 12:02
多數係呢類:25分唔中,20分唔中,或有特別獎項
1st round 好似係一般直私玩法,無太深印象,但睇埋2nd in ...

咁我地得10分 唔使諗 我識另一個人叩門時又係數學+圍棋獎項,冇得見。另一人英文KET+樂曲5級,都冇得見。系咪真係要有神校offer/關係人士先得?

醒目開學勳章 貢獻勳章

fixedstar99 發表於 21-3-5 12:06
咁我地得10分 唔使諗 我識另一個人叩門時又係數學+圍棋獎項,冇得見。另一人英文KET+樂曲5級, ...
有能力嘅人唔少,但仲要有緣份有緣的話,叩門唔入,插班都會入

呢個係我多年來嘅體會

恐龍家

小曳人 發表於 21-3-5 12:10
有能力嘅人唔少,但仲要有緣份有緣的話,叩門唔入,插班都會入

呢個係我多年來嘅體會

即系有心入LS嘅,要預備慢慢長路,長期奮戰

醒目開學勳章 貢獻勳章

fixedstar99 發表於 21-3-5 12:13
的確係
我真係識唔只一個,係第二次申請插班先收
恐龍家

小曳人 發表於 21-3-6 11:34
的確係
我真係識唔只一個,係第二次申請插班先收

多謝前輩教路!

fixedstar99 發表於 21-3-5 12:13
叩門。。插班。。升中再考。。。。
漫漫長路,小朋友如果有緣入到,通常會好珍惜,成績也可以keep得好好

b3410 發表於 21-3-6 12:07
叩門。。插班。。升中再考。。。。
漫漫長路,小朋友如果有緣入到,通常會好珍惜,成績也可以keep得好好

其實唔係擔心小朋友唔得,係驚父母撐唔住

回覆 小曳人 的帖子

想問如果要考英文cert, 應該考那一類?
謝謝
‹ 上一主題|下一主題