用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 叩門問題--叩返自行優點缺點
go

叩門問題--叩返自行優點缺點

想請教一下,自行﹑大抽獎都無收的話,如果想叩返自行,有無優勢?抑或反而唔好?

nillnill 發表於 20-6-15 22:24
想請教一下,自行﹑大抽獎都無收的話,如果想叩返自行,有無優勢?抑或反而唔好? ...

如果喜歡這學校,一試無妨,若學生是在自行備取名單上,但剛好唔夠位收,你去叩門便很大機會收了

想請教一下,自行﹑大抽獎都無收的話,如果想叩返自行,有無優勢?抑或反而唔好? ...

請問你自行揀左哪間中學?李嘉誠中學又好唔好呢?

MATTMIA 發表於 20-6-16 10:57
請問你自行揀左哪間中學?李嘉誠中學又好唔好呢?

兩間自行都無收。(自一︰沙呂,小朋友都預左唔收,志在試。自二︰田中)
知道沙呂一般無得叩門,而且都要承認係越級挑戰。打算準備叩返田中。

李嘉誠,大人就參觀過一次,小朋友撞比賽無睇到,印象幾好,不過普教中,而且北區B1中學唔多,選了田,其實已經無辦法選到李。始終小朋友一直鍾情沙呂﹑田中。

近日見甲寅已經有叩門表,七月初已經收表,心動中,都未問小朋友意願。

如果想叩返自行嗰兩間,反而需要諗點解人哋自行階段無收你小朋友。

好嘅人哋講咗, 我講下壞處, 識人自行衰咗, 其實佢成績得 ,但係衰邊度佢唔知, 好後期我先至知道佢面試答錯嘢, 佢亦有再去叩門,所以 再衰

王家爸爸 發表於 20-6-16 18:13
如果想叩返自行嗰兩間,反而需要諗點解人哋自行階段無收你小朋友。

謝謝。
你的意見很有意思。
今年最大問題係無面試。
除了自一係越級挑戰,無需再諗。
自二,無面試真係好難知道原因。因為小學透明度唔高,整體成績未必等於呈分成績,之前都有提過,有比自己小朋友成績差的都被自二取錄,想必人地都有過人之處。
真係要如你所言,再三諗諗其他原因

自行嘅本區中學,應該係非常識睇本區小學嘅成績表~~~

nillnill 發表於 20-6-16 12:30
兩間自行都無收。(自一︰沙呂,小朋友都預左唔收,志在試。自二︰田中)
知道沙呂一般無得叩門,而且都要承 ...

小朋友派到嗎?

MATTMIA 發表於 20-7-7 11:05
小朋友派到嗎?
派田中。謝謝🙏

nillnill 發表於 20-7-7 11:43
派田中。謝謝🙏

恭喜你!繼續加油

MATTMIA 發表於 20-7-7 11:56
恭喜你!繼續加油
謝謝🙏