用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大埔區邊間小學好,想學與玩平衡
go

大埔區邊間小學好,想學與玩平衡 [複製鏈接]

見到依輪大抽獎出爐,9月細仔K3,都係時候諗下小學嘅事,想佢之後入嘅學校沒咁大壓力,但未去到happy school, 家長們有無好介紹?
   3    0    0    0

小學有幾種,睇你小朋友性格同能力,大埔區内Top又難入的 1.田家炳 2.舊墟 3孫方中 4.聖心 5.官立 我自己就鐘意3或者4,因為中規中矩,自行嘅時候唔會太雞入。但係小朋友入佐去可能會有壓力,始終個個入得去都對小朋友要求好高  

回覆樓主:

我近期收風有啲唔同喎!黃福鑾各方面進步大,升中成績大躍進。銘恩鐵粉多,但下晝冇上堂係真, 冇乜功課係真,家長開始覺得頂唔順咁hea。三水近期口卑超好,資源勁多硬件設施正,有好多個外籍老師。反而奇怪近期有一兩個人勁讚吳禮和,不嬲只聽聞佢體育OK, 成績唔得,跨境生都好多,响火車站睇下就知道認真麻麻

好好奇點解無人講教大賽馬會. 呢間好嘢. 眼見朋友個仔連平時同其他朋友玩都會無拉拉講英文. 相信佢語境唔錯

回覆 katie@mama 的帖子

咁如果唔太top嘅呢?太top又happy,好大競爭啊,唔想仔仔細細個就要爭到咁攰 😢

回覆樓主:

賽小

天主教聖母聖心小學呢間教會學校D老師有愛心幾nice幾有耐性,而且係聖心讀書的小朋友好乖比較有耐性, 相對遇到困難會懂得堅持,同熱門學校相比功課又冇咁多沒咁谷。不過咁耐以來學校好似沒太大進步,不過不失啦。

回覆 stkit 的帖子

咁我推薦呢類係唔太top,而且學習同課外活動比教平衡,小朋友沒感大壓力,家長都輕鬆一滴 1.循道
2.吳禮和
3.三水
4.黄福鑾
5.銘恩 我自己就鍾意吳禮和,朋友個仔上年入咗,聽距口吻老師幾負責任,下午放學之後可以參加好多唔同噶課外活動,見小朋友都幾開心活潑

其實教大賽馬會又唔係唔好,只係幾年前換左校長之後想提升學校排名,開始谷催學生成績。咁之前happy school少之講都正常啊,如果講呢間既話,都有聽朋友講呢間學校比較重視閲讀,每日早上和中午會安排時間俾學生進行閱讀,全校師生一齊睇課外書,小息圖書館都照開俾小朋友用,多net teacher,學校自己有幾個,教大都會派学生嚟實習。不過換校長有好都有唔好,換校長之後學校一下就變咗好多,行政亂,老師變動大,只往錢看。本來想配合ECLC實行活動教學,但依加既校長想學校更出名,推行好多計劃推高學校排名,各科評估密集,越來越多功課,越來越谷,沒咁happy school。

回覆樓主:

大埔三寶定四、五寶,近年好進取,幾間都換咗新校長 真心覺得幾間都好有進步。 黃福聽講已經做返好啲成績, 尋日聽啲家長講去完三水家長日,校長同老師超級nice 好有heart, 本來心郁郁等叩門嘅都買咗校服, 同埋睇中佢下年有五至六個外籍老師,全大埔最多!

回覆 80092song 的帖子

三水的校舍現在變得好吸引,好似遊樂場咁,開放日時我朋友帶囡囡去玩,不知幾開心但考慮到升中派位唔理想,大多學生以普通話溝通(朋友囡囡不太會說普通話,担心未必咁易融入朋友堆), 最终都唔考慮三水
至於多NET teachers, 我朋友問各級學生,先知道原來唔係每級/每班都有NET教,所以未必受惠到
另外,亦要睇下你對NET的種族以至英文口音的要求……實在有d家長對英文口音係有要求
所以,睇番各個家長的要求,無話好唔好,最緊要合乎你的期望

回覆 katie@mama 的帖子

好詳細嘅分析呀,感謝。老師有無責任心呢點都好重要,happy得黎又唔可以太過,如果學校有好老師睇住,咁我地作為家長嘅都真係安心D

‹ 上一主題|下一主題