用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 讀IS, 加強中文程度
go

[其他] 讀IS, 加強中文程度

我小朋友仲細,未適齡讀書,但我開始研究IS。IS有好多我心儀的好處,但我亦想小朋友中文不太差,我只要求日常能睇能寫能溝通(最好繁體字,普通話,因為家裡會講廣東話),但似乎讀IS都未必做到。想請問各位家長,你地點樣提升或加強小朋友在中文的能力呢?定我要求太高?希望多多指教

回覆樓主:

其實你的要求唔難達到。有兩個建議,一是找的IS最好是bilingual school或至少每日有一堂中文堂。二是家長要堅持,同小朋友講廣東話、睇中文書。唔可以遷就小朋友講英文,或者令佢覺得中文唔識都無問題。

sammiyummy 發表於 20-6-15 14:21
我小朋友仲細,未適齡讀書,但我開始研究IS。IS有好多我心儀的好處,但我亦想小朋友中文不太差,我只要求日 ...

如果你心中所想的答案不是補習(私人或小組)的話,可以引發好多討論和方案。

Jane1983 發表於 20-6-15 20:19
其實你的要求唔難達到。有兩個建議,一是找的IS最好是bilingual school或至少每日有一堂中文堂。二是家長要 ...

Thank you. 我諗重點係最後果句

Radiomama 發表於 20-6-15 20:21
如果你心中所想的答案不是補習(私人或小組)的話,可以引發好多討論和方案。

我沒有前設答案,真心想請教的☺️(emoji)

Jane1983 發表於 20-6-15 20:19
其實你的要求唔難達到。有兩個建議,一是找的IS最好是bilingual school或至少每日有一堂中文堂。二是家長要 ...

咁多様,我覺得「家長堅持」同令小朋友「知道不能不學中文」最重要。
就算每日一堂中文堂,沒有以上配合,都可以學得很差。
Bilingual school要考慮的是,早期會compromise 了英文和一般比較local 文化,另外第日要考ChiA又左閃右避。

yaijing 發表於 20-6-15 21:56
你嘅要求唔算高。我老爺要求我個仔將來要考埋 DSE 中文合格 。你選間每日有中文同着重中文既 IS。堅持在家 ...

私補指1on1嗎?

964000 發表於 20-6-15 23:05
咁多様,我覺得「家長堅持」同令小朋友「知道不能不學中文」最重要。
就算每日一堂中文堂,沒有以上配合, ...

明白!

弱弱一問,chiA係咩?唔明白左閃右避的意思(emoji)(emoji)

sammiyummy 發表於 20-6-16 00:22
明白!

弱弱一問,chiA係咩?唔明白左閃右避的意思(emoji)(emoji)

看IBDP中文個post

yaijing 發表於 20-6-16 00:23
係呀

要幾多錢左右一個鐘呀?rough number is ok, 我想有個概念,謝謝你

964000 發表於 20-6-16 00:44
看IBDP中文個post

好,我會去睇下的(emoji)

回覆 964000 的帖子

兩樣都緊要。小朋友一日一堂中文堂都無,根本無exposure,係巧婦難為無米之炊。
學校如果有一個有structure的課程,小朋友日日學d,有同學一齊學,定期有assessment,好好多。

sammiyummy 發表於 20-6-16 01:13
要幾多錢左右一個鐘呀?rough number is ok, 我想有個概念,謝謝你

Deleted

sammiyummy 發表於 20-6-15 14:21
我小朋友仲細,未適齡讀書,但我開始研究IS。IS有好多我心儀的好處,但我亦想小朋友中文不太差,我只要求日 ...

我小朋友仲細,未夠資格分享,不過我發覺如果屋企無人講普通話係好難做到用流利普通話對話的。所以我請咗一對一補普通話。而且小朋友自細跟native mandarin speaker學普通話,發音準好多,唔會好似我咁識睇拼音但發音仍然係「港式」。

mandy_ng207 發表於 20-6-16 08:32

我小朋友仲細,未夠資格分享,不過我發覺如果屋企無人 ...

同意的,我有找過普通話playgroup,但要比較大的小朋友才能上。其實我不是要語言補習課,我希望係playgroup/興趣班, but taught in the specific language.
你的老師係用咩形式同小朋友玩?介唔介意pm我等我了解一下?

小朋友year 5, year 3 中期轉IS. 之前廣東話教中文,追極都追唔到,冇信心,打擊大。點知轉左國際用普通話,中文課文自己都識睇,或者估到多啲。因為有拼音。當然’H’’J’呢D普通話生字就難估啲。我就係唔肯放棄,轉一間相對比較多中文嘅國際學校,每日有1小時中文。課本用返出邊本地學校相同程度課本,但係冇咁谷,一路都有私補一星期一次。
如果小朋友仲細,你可能未見到好大成效,我補左幾年,慢慢會見到原來佢儲咗好多字。
以往買中文書,例如鬥嘴xx,童話夢xx都係我伴讀,咁大個都唔肯自己睇。所以好容易令家長放棄。因為讀一本都讀幾耐下。
啱啱呢兩個星期用咗新方法,我叫啲朋友俾啲唔同出版社嘅中文課文書我,我讀返嗰兩年差唔多程度嘅課文,讀嘅途中我發現好多生字或者修辭手法都係同亞女學緊嘅差唔多。咁佢就好似有時有一下叮一聲嘅感覺!好似叮醒咗佢,原來近期有學過嘅。又好似當溫書咁。
之後我同佢一人讀一段,起初佢都唔肯,可以舒舒服服就咁聽故仔,變咗要自己有份讀,所以要氹!
好多時一課裏面第一段係好短,我俾佢讀先,我就扮好慘要讀大嗰段。佢就覺得好好玩成日爭住要讀細嗰段。咁好多時讀讀下後面佢會變咗讀大嗰段。佢都要遵守遊戲規則讀埋佢。take turn 自己又可以唞吓回下氣。

bonbon1106 發表於 20-6-16 08:43
小朋友year 5, year 3 中期轉IS. 之前廣東話教中文,追極都追唔到,冇信心,打擊大。點知轉左國際用普通話 ...

好好的伴讀分享! 其實我宜家多數俾佢的exposure都係英文,試過俾普通話dvd佢,睇左一陣聽唔明就走開左...

小朋友現在學的是繁體嗎?私補形式係點呢?我唔想好似補習語言形式咁,太悶(對我來講),老師教唔教2歲左右的小朋友?(emoji)(emoji)

sammiyummy 發表於 20-6-16 08:51
好好的伴讀分享! 其實我宜家多數俾佢的exposure都係英文,試過俾普通話dvd佢,睇左一陣聽唔明就走 ...

是繁體字,因為本身讀緊本地學校都係用繁體字,想佢繼續學落去,況且學完繁體字,轉簡體字簡單啲。相反就好難。
一對一老師真係要試幾個,尤其是你個小朋友咁細個,要大家夾到。反正每堂俾錢,試兩三個比較下。
冇趣味佢一定唔會想繼續,大人都係同一樣諗法。
我俾佢讀嘅時候,有啲字我好肯定佢唔識,讀到嗰個位我就會讀出嚟,順便簡單解釋,咁佢又唔會有挫敗感,佢又好似輕鬆啲可以讀完一段。