用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 讀IS, 加強中文程度
樓主: sammiyummy
go

[其他] 讀IS, 加強中文程度 [複製鏈接]

sammiyummy 發表於 20-6-15 14:21
我小朋友仲細,未適齡讀書,但我開始研究IS。IS有好多我心儀的好處,但我亦想小朋友中文不太差,我只要求日 ...

好似減肥一様咁難,但一樣有人做到。
家長要很有決心和堅持,見過自細ESF, GSIS的長大了也可以達到你要來,不過當然是少數,始終人人能力不同。

我們咁多年差不多都是自學中文,幼稚園一直都有PTH但只是聽和説,Y1-3更沒有中文課,我們遲下到Y4便會「回歸」學校near native stream課程,聽聞都幾認真和不少功課,希望現在學多些到時便輕鬆一些。

我女小時是英文人,中文連說都不大會,到三歲幾入到一條龍IS便開始家中轉回中文台,K1開始自己教下認字,到K2認了百多個字便參加local同級上的廣繁中文班,Y1開始PTH教埋繁中,我們用local P1的繁體課本學習和習作,但我相信佢實際程度比local慢一年,不過補習老師(也有教ESF學生)說她已經是ESF stream 2 的Y3/4程度,可想而知IS學校的課程多淺, 所以就算學校有都不能只靠學校。

Jane1983 發表於 20-6-16 07:07
回覆 964000 的帖子

兩樣都緊要。小朋友一日一堂中文堂都無,根本無exposure,係巧婦難為無米之炊。

而家出面D中文班已經做到好structure,要日日讀課文,有功課,有D仲有埋assessment,由幼稚園到高年級,每年評估一級級上。
只是奇怪點解local的小朋友已經學校日日有中文又要來上,難道還嫌不夠功課?
不過上完堂係唔夠,家長還要補閲讀,另外私補PTH,

yaijing 發表於 20-6-16 09:29
我仔小四先開始喺學校接觸普通話, 小四前係從未接觸過普通話。而家六年級都讀完,但發音都係港式。 你覺得 ...

或者要去內地或台灣住幾年,好似香港學生去外國讀書咁,要用下先可以改到口音?

yaijing 發表於 20-6-16 09:29
我仔小四先開始喺學校接觸普通話, 小四前係從未接觸過普通話。而家六年級都讀完,但發音都係港式。 你覺得 ...

有點難,要native 口音要6歲前接觸native PTH.
先學廣東話再學PTH就會有点港式,你如介意可找標準老師1:1 矯正,好似劉嘉玲學廣東話咁,日日朗讀報紙,都已經好好不過點都聽得出。
題外話如果學外語,如Spanish German  French 個D,6歲以下接觸是可以發到那些「特別音」震舌有痰個D聲,大個左點學都發不到的。

日日補?

964000 發表於 20-6-16 09:57
有點難,要native 口音要6歲前接觸native PTH.
先學廣東話再學PTH就會有点港式,你如介意可找標準老師1:1 ...
我正有意俾阿女year 7 開始學法文/西班牙文/德文。因為esf year 7 開始有得學。希望今年盡量儲多啲中文同普通話。

964000 發表於 20-6-16 09:57
先學廣東話再學PTH就會有点港式,你如介意可找標準老師1:1 ...

咁學日文係咪都要6歲前開始?疫情期間學校有提供日語興趣班video, 仔好有興趣,我諗緊之後應否繼續。但學校Y3開始compulsory Spanish lesson (跟British curriculum), 到時就可能無時間學日文,咁只讀一年日文又好似唔三唔四⋯⋯

mandy_ng207 發表於 20-6-16 10:26

咁學日文係咪都要6歲前開始?疫情期間學校有提供日語興 ...

日文個音易發應該ok, 反而日本人大個先學英文完全說不到R音

964000 發表於 20-6-16 10:29
日文個音易發應該ok, 反而日本人大個先學英文完全說不到R音

謝謝意見
日文發音完全違反英文發音規矩,日本人學英文真不易⋯

日文不用早學。我自己當年大學畢業後去了日本一年半就由零學到一級了。日常溝通都沒有問題。日文沒有像歐洲語言般難發的喉嚨音,所以不用擔心。反而如英文功未札實、日文有好多外來語會把小朋友搞胡塗。例:英文:tobacco, 但日文叫 ta-ba-co, 我剛回港時都轉左一排先分得番。而且語言如果唔用好快唔記得,我而家還番7成俾老師了(emoji)。

Jane1983 發表於 20-6-16 09:59

日日補?

一星期兩次(一次私補PTH一次上廣繁班),一星期都會學一至兩篇課文和各有少少功課,so far和其他日日有中文上的IS(如ESF, CAIS)小朋友一起上了幾年,進度和評估情況也差不多,雖則大家都唔係程度高,但我覺得巳比我小一時學的中文已經深許多了。
其實我不是想班門弄斧,只是想講我咁嘅情況都學到,其他人有心學應該也可以吧。
不過人人學習情況和要求不同,大家請自己執生。

964000 發表於 20-6-16 13:25

一星期兩次(一次PTH一次上廣繁班),一星期都會學一至兩篇 ...

我小朋友無補過中文,不過我對補習無惡感,各人睇自己需要。

補習有雪中送炭,有錦上添花。日後如果遇到一個可以帶領佢更

sammiyummy 發表於 20-6-16 08:51
好好的伴讀分享! 其實我宜家多數俾佢的exposure都係英文,試過俾普通話dvd佢,睇左一陣聽唔明就走 ...

2歲階段只是聽和說,不會正式上堂,當時我因為想先學好英語去考IS,  主要英語為主,幸好那英文playgroup每次也有20min PTH,所以順便學埋。

一星期兩次(一次PTH一次上廣繁班),一星期都會學一至兩篇 ...

請問可以pm學中文果間中心嘅資料嗎?
我小朋友之前都有上,但因為疫情停左好耐,之後想佢試升班因為怕同其他小朋友年齡差距太大(因為多數係讀local school)
你小朋友果間會比較切合讀國際學校嘅學生程度友需要嗎?

你好啊,可否PM學中文的中心資料?謝謝你分享

964000 發表於 20-6-16 09:34
而家出面D中文班已經做到好structure,要日日讀課文,有功課,有D仲有埋assessment,由幼稚園到高年級,每 ...

小四其實好早喇。 以前好多人都到中學先學講普通話,一樣學到好似Native咁。 不過,始終唔係內地生活,都會有些分別。就算係中國每個大城市嘅普通話都有分別。  

meimeimandy 發表於 20-6-16 16:54
請問可以pm學中文果間中心嘅資料嗎?
我小朋友之前都有上,但因為疫情停左好耐,之後想佢試升班因為怕同 ...

其實都係那幾間,
早慧
Jolly Jupiter
Kumon
Edusmart
漢源
陸陳

早慧偏深,多生辟字學了應用不到,比較啱LS「增潤」,初初幾級學來認字都ok.,其他幾間似乎程度比較「正常」。
我都係找間近和時間夾到,課程啱唔啱你可自己先看看教材,廣東話通常實係跟local課程,陸陳和漢源是PTH比較為IS生設。
如果你停左好耐冇學過怕跟不到,就一係轉一間再repeat,一般IS生會上低LS一級。

964000 發表於 20-6-16 15:28
2歲階段只是聽和說,不會正式上堂,當時我因為想先學好英語去考IS,  主要英語為主,幸好那英文playgroup每 ...

謝謝,我宜家都係想俾佢接觸下先,然後諗大個d點樣可以讀IS又維持基本中文水平。你的sharing好好,謝謝你!(emoji)(emoji)(emoji)
‹ 上一主題|下一主題