用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 普遍英中初中生使唔使恆常補習?
樓主: melodyx
go

普遍英中初中生使唔使恆常補習?  

little_yolky 發表於 20-6-23 16:32
我哋暑假無延期,月中放

我地七月尾先放,仲未知升G7會唔會早2星期返去適應

little_yolky 發表於 20-6-23 16:20
英文佢都話無乜嘢溫喔。

中文語文運用佢話要考埋本乜文言文書咁話。聽日考既好似話要背課文。詳細無問佢 ...
初中資料冊似乎係昨日老師叫佢地睇後邊幾頁嘅靚詞,今日語文運用係課本嘅課後練習,個d係平時要識嘅基本課喎........至於背課文..... 阿女話老師無叫過,但就算背都係背每課重點個幾句吧!

gigayan 發表於 20-6-23 15:16
我女只係迷一個韓星,一長假期就將佢套劇由頭煲一次,煲到下一句對白都已經識講..... 細路學語言真係好快~ ...

gigayan 發表於 20-6-23 16:35
初中資料冊似乎係昨日老師叫佢地睇後邊幾頁嘅靚詞,今日語文運用係課本嘅課後練習,個d係平時要識嘅基本課 ...

唔知,我見佢噚日溫咗好耐。依家繼續努力緊。你依家唔好搞阿女,由得佢,免擾亂軍心。

little_yolky 發表於 20-6-23 16:37
唔知,我見佢噚日溫咗好耐。依家繼續努力緊。你依家唔好搞阿女,由得佢,免擾亂軍心。
...
無同佢一齊,由佢自己搞啦!

小鹿揀學校 發表於 20-6-23 14:25
是大型補習社嗎?還是私補?

唔算大型,灣仔。只有一個課室,好型,唔會操卷,唔會溫測考之類,只是教授語文知識,作文。我覺得主要目的係提高語文能力。初初只係去學寫作文,之後阿女話想學語文知識。我覺得好似語文知識教的好過作文。

b3410 發表於 20-6-23 16:49
唔算大型,灣仔。只有一個課室,好型,唔會操卷,唔會溫測考之類,只是教授語文知識,作文。我覺得主要目 ...
阿女嘅朋友都介紹咗一間類似中文教室俾阿女,又係唔操卷、唔會溫測考,每堂指定教咩嘢,阿女好想去試..... 我仲考慮緊~

gigayan 發表於 20-6-23 17:01
阿女嘅朋友都介紹咗一間類似中文教室俾阿女,又係唔操卷、唔會溫測考,每堂指定教咩嘢,阿女好想去試.....  ...
要試的話趁早初中去,高中要開始操卷,無時間慢慢學。

b3410 發表於 20-6-23 17:03
要試的話趁早初中去,高中要開始操卷,無時間慢慢學。
好好考慮下先~

gigayan 發表於 20-6-23 17:01
阿女嘅朋友都介紹咗一間類似中文教室俾阿女,又係唔操卷、唔會溫測考,每堂指定教咩嘢,阿女好想去試.....  ...

不如暑假去試下,有個半月,都知大概點。

little_yolky 發表於 20-6-23 21:44
不如暑假去試下,有個半月,都知大概點。
安排緊試堂,暑假未知有冇位了,因要安排好現有學生和waiting list上嘅學生。

little_yolky 發表於 20-6-23 15:44

但係大C姐都無得讀⋯⋯仲有,點解之前見你話女女話中 ...
阿女係1B中文補底班,我話佢“未夠資格”入中文課後補課班~

Yanamami 發表於 20-6-23 23:53
阿女係1B中文補底班,我話佢“未夠資格”入中文課後補課班~

咁大C姐個DSE成績真係好驚喜喔!

little_yolky 發表於 20-6-24 13:09
咁大C姐個DSE成績真係好驚喜喔!
-額汗……收成績第-科要check係中文,其他乜都唔睇……我—聽佢把声就知pass開香檳!

Yanamami 發表於 20-6-24 13:42
-額汗……收成績第-科要check係中文,其他乜都唔睇……我—聽佢把声就知pass開香檳! ...
即幾多?BEST6.

medicine 發表於 20-6-24 15:52
即幾多?BEST6.
夠佢入中大A1.两科**有船

medicine    發表於 20-6-24 16:30

Yanamami 發表於 20-6-24 16:25
夠佢入中大A1.两科**有船
HTC畢業?大概前幾多名?唔好意思,太多問題啦

medicine 發表於 20-6-24 16:31
HTC畢業?大概前幾多名?唔好意思,太多問題啦
HTC呀~ 拉埋禁多科全年Overall B grade。唔知乜排名,学校唔講。

Yanamami 發表於 20-6-24 17:08
HTC呀~ 拉埋禁多科全年Overall B grade。唔知乜排名,学校唔講。
又係吳廣,幾時先有陳勝?(陳勝吳廣歷史人物)

恭喜!!!(遲來的)

Yanamami 發表於 20-6-24 17:08

師姐應該係中文科拖底咗overall嘅grade...... 好叻叻,希望我女都有咁好成績