用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 普遍英中初中生使唔使恆常補習?
樓主: melodyx
go

普遍英中初中生使唔使恆常補習?   [複製鏈接]

gigayan 發表於 20-6-23 13:38
我女手機和MacBook 都set英文,最近停課仲識埋網購......  mouth:" />
佢自己搵到個page買accesso ...

唔講英文。我尋日先知原來學校有本校本中文書,好好架喔,叫阿女暑假得閒睇晒佢啦,入面好多好好既文章。

bbc2018 發表於 20-6-23 12:23
我聽唔少是仔囡出去補習,但就講到中一已放手,給佢哋自己讀,其實是家長放手給補習

家長幫下適應 ...

好似我阿細咁既款,要補習真係無可厚非!佢真係無個心去記,唔知佢幾時至生性!

MrBeast 發表於 20-6-23 11:57
中一,但我們只aim for升級唔係最差個班便可,唔好肓目跟隨我的做法啊

係喔,唔記得同阿大set唔入補底班添。依家考緊試set會唔會影響佢心情呢?

b3410 發表於 20-6-23 12:24
我哋中二開始補中文補咗兩年,也不知道是學校教的好,還是補習效果,的確功效見到,中文能力提升好 ...
是大型補習社嗎?還是私補?

little_yolky 發表於 20-6-23 14:24
係喔,唔記得同阿大set唔入補底班添。依家考緊試set會唔會影響佢心情呢?
...
e加唔好la, 咁短時間亦未必做到d 乜,太大壓力失手仲麻煩

gigayan 發表於 20-6-23 13:38
我女手機和MacBook 都set英文,最近停課仲識埋網購......  mouth:" />
佢自己搵到個page買accesso ...
-样啦~細Y上韓網網購平日我同網友係ig交流,久唔久彈句韓文我嘆,要女幫我譯,真係養兵千日用在一時

little_yolky 發表於 20-6-23 14:20
唔講英文。我尋日先知原來學校有本校本中文書,好好架喔,叫阿女暑假得閒睇晒佢啦,入面好多好好既文章。
...
好,提下佢先,thank you

Yanamami 發表於 20-6-23 14:50
-样啦~細Y上韓網網購平日我同網友係ig交流,久唔久彈句韓文我嘆,要女幫我譯,真係養兵千日用在一 ...
我女只係迷一個韓星,一長假期就將佢套劇由頭煲一次,煲到下一句對白都已經識講..... 細路學語言真係好快~

Yanamami    發表於 20-6-23 15:24

little_yolky 發表於 20-6-23 14:24
...
如果勉強唔使入,咁我寧願佢入啦,趁初中打好個底.....

gigayan 發表於 20-6-23 15:23
如果勉強唔使入,咁我寧願佢入啦,趁初中打好個底.....

你真係好悲觀既!得6X個位,即係C尾打後至有機會啊!

little_yolky 發表於 20-6-23 14:17
初中計,考試技巧一定我好過阿大,但如果計英文程度,一定佢好過我,無法啦,小朋友既成就係父母用金錢堆 ...
我女話英文合格應該無問題,高分就......

little_yolky 發表於 20-6-23 15:26
你真係好悲觀既!得6X個位,即係C尾打後至有機會啊!
唔係悲觀呀,咁勉強走得甩嘅話,不如寧願被加護照顧啦~

gigayan 發表於 20-6-23 15:32
唔係悲觀呀,咁勉強走得甩嘅話,不如寧願被加護照顧啦~

但係大C姐都無得讀⋯⋯仲有,點解之前見你話女女話中英考試無乜嘢溫,考校外嘢多,阿大話中文好多嘢溫喔!佢今日考作文+語文運用,都話有嘢溫喔。

gigayan 發表於 20-6-23 15:28
我女話英文合格應該無問題,高分就......

咁今次阿大死緊!好彩拉curve啫。

little_yolky 發表於 20-6-23 15:44

但係大C姐都無得讀⋯⋯仲有,點解之前見你話女女話中 ...
咁你女女覺得中文可以溫乜呀?預習案?課文?
你睇返past paper,其實出卷佢多數用一篇類似嘅課文嚟同學過嘅課文做比較.....  

至於英文,除咗Reader外,溫grammar?

gigayan 發表於 20-6-23 15:59
咁你女女覺得中文可以溫乜呀?預習案?課文?
你睇返past paper,其實出卷佢多數用一篇類似嘅課文嚟同學過 ...

英文佢都話無乜嘢溫喔。

中文語文運用佢話要考埋本乜文言文書咁話。聽日考既好似話要背課文。詳細無問佢,問多兩句會鬧人。剩係今日返到屋企同C6講:好驚,咩都未溫,聽日考中文。我估,係要好熟課文內容。

little_yolky 發表於 20-6-23 14:20
...

學校提供就最好,我最鍾意唔洗我煩 。暑假只有一個月,我諗緊點樣可以不知不覺好好利用暑假 。因為阿仔唔鍾意中文,我一定要揾啲精美文章比佢,唔可以白白浪費。 一日一篇,要揾三十篇。

S-Kwok 發表於 20-6-23 16:30
學校提供就最好,我最鍾意唔洗我煩  。暑假只有一個月,我諗緊點樣可以不知不覺好好利用暑假 :waha ...

我哋暑假無延期,月中放

...

你想加壓力瘡喺佢塊面上

S-Kwok 發表於 20-6-23 16:32
你想加壓力瘡喺佢塊面上

係喔 佢近排好咗好多。反為阿細一額頭瘡。都係唔好俾咁大壓力佢,佢都好可憐。
‹ 上一主題|下一主題