用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 普遍英中初中生使唔使恆常補習?
go

普遍英中初中生使唔使恆常補習?   [複製鏈接]

如題,升咗英中,英中內,初中生普遍會唔會都去補習幫助一下?

初中生,多數會係請上門,定係去嗰啲X理X代補習學校?

Thanks
   6    0    0    0

melodyx 發表於 20-6-15 08:55

初中生,多數會係請上門,定係去嗰啲X理X代 ...

中一好多人都說蜜月期,自己教到自己教。睇下什麼科,多数會考完第一個試才決定,。

有需要咪去。睇左第一次考試成績就知。
至於上門定去補習社,睇你搵唔搵到夾唔夾嘅導師同教學方法。

簽名被屏蔽

補習好個人,依家補習層面好廣,有成績好想更上一層樓,成績唔好就補底,亦有人零補習都冇問題。 自己睇餸食飯啦! 最緊要個細路接受。

利申大女中文弱咪私補,數成績中上補出面大班, 疫症期間學校佢個別個數學老師教學近乎零(片都冇),幸好有補習社 疫症期間睇片教學唔係真係冇眼睇。

中一好多嘢玩,仲要去補習好辛苦。試一個學期先,睇定D再決定。小朋友學習態度好,可以俾佢哋慢慢摸索一下。唔好就俾幾多錢人都無用。

我有個NET私補英文,我同C6英文唔好,想佢哋學好D。

回覆樓主:

我覺得無太大需要,可以睇下頭一年成績及學習態度先。另外,子女願唔願補都係其中一個考慮因素,佢唔想補,去到補習社發夢,只係浪費時間及金錢。

回覆樓主:

謝謝大家意見
就看看考試後成績如何,我唔prefer中一就開始補,兩年前晚飯時間見啲補習學校咁多中學生企門外等上堂,好想知係咪好多都要另外補習。

melodyx 發表於 20-6-16 10:38
謝謝大家意見  
就看看考試後成績如何,我唔prefer中一就開始補,兩年前晚飯時間見啲補習學校咁多中 ...
補習還是遲D開始比較好,初中俾小朋友自己去嘗試一下不同範疇的活動,開拓眼界

醒目開學勳章

melodyx 發表於 20-6-16 10:38
謝謝大家意見  
就看看考試後成績如何,我唔prefer中一就開始補,兩年前晚飯時間見啲補習學校咁多中 ...
有啲成績好都照補,識人讀神校去補習,發現全間補習社都係同校同學

bobbob 發表於 20-6-16 14:35
有啲成績好都照補,識人讀神校去補習,發現全間補習社都係同校同學 ...

唔係咁多同校同學,可能佢都唔會幫襯。專校專科專補~~~

我個中一有搵私補 (大一姐姐), 呢個姐姐由佢6年級下學期開始同小朋友補習全科, 坦白講, 成績冇咩大進步, 不過勝在有個人每星期上門一堂(2小時), 有咩唔識都叫有得問吓, 佢又同小朋友幾夾, 總好過我自己勞氣, 尤其考試期間/疫情期間嚟密啲, 叫做有個人同佢溫吓書. 另外, 因數學唔掂都出去小組補, 都係每星期1堂.

補習真係好睇個人,中一又唔駛太急,當然要睇小朋友能力,最重要係佢嘅學習態度,如果佢無心學,家長迫都冇用。

現今補習嘅學生的確未必係成績差, 就算成績好能力強嘅都可能會補,令自己更上一層樓,所以睇小朋友需要吧!

little_yolky 發表於 20-6-15 22:40
中一好多嘢玩,仲要去補習好辛苦。試一個學期先,睇定D再決定。小朋友學習態度好,可以俾佢哋慢慢摸索一下 ...

贊同,小朋友讀書態度好,唔需要去補習,尤其中一,自主,自律學習要從小養成。

不過唔少小學補開,升中末入學已補定。中一通常繼續補

little_yolky 發表於 20-6-15 22:40
中一好多嘢玩,仲要去補習好辛苦。試一個學期先,睇定D再決定。小朋友學習態度好,可以俾佢哋慢慢摸索一下 ...
最近我有意冇意地sip 一句半句英文,好快就被識穿

bbc2018 發表於 20-6-23 09:22
贊同,小朋友讀書態度好,唔需要去補習,尤其中一,自主,自律學習要從小養成。

我睇阿細個衰樣,升中後堅要補全科!!

little_yolky 發表於 20-6-23 09:32
我睇阿細個衰樣,升中後堅要補全科!!

佢選到一間合適的中學,不就可以嗎?

MrBeast 發表於 20-6-23 09:31
最近我有意冇意地sip 一句半句英文,好快就被識穿

阿大好乖呀,佢知道自己英文唔好,爭取機會,將個手機轉英文語言。有時whatsapp我都係用英文。我就照辦煮碗幫阿細setup手機用英文啦,點知佢好大聲話:做乜用英文呀?!
‹ 上一主題|下一主題