用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 北區陳融中學
go

北區陳融中學

最近有人問我個女係呢間讀成點…

呢間陳融都係Band1英文文法中學,基本上係冇精英班,不過高中會分科。中一中英文有按pre-S1分組,不過冇話邊組特別好,都係睇老師教法。

每年三學期,有兩測一考(約2.2.3分),D卷比較深,所以有計平時分(全年共佔約三成),即課堂表現、功課、小測、默書等都係計分(最近疫情D功課計分好重,由原本佔總分兩三成加到三成上下)。五十分合格,九十分係A(冇可能🤣),全級第一好似平均七八十分。
每次測考唔合格+全級最差嗰約三十個有轉導班&補考
每年平均分(測考+平時分)唔合格最多10人留班(最差嗰十個)

閱讀課外書方面,
中文每兩個6日循環周借一本書(例:小王子,城南舊事,本班的最後一個乖仔,漫畫孔子…)
英文每一至兩個循環周要借一本書,由老師決定。
除咗中英文固定要完成嘅報告,長假期中史都要做... 以上報告都係要計分

由此可見,平時分直接影響升留班,功課壓力頗大,最主要都係時間分配,因為Band1大多中學都計平時分…

更多詳情可以係下面留言,睇到儘快覆,亦可上校網等去查😀

nillnill    發表於 20-6-14 19:38
Poyau    發表於 20-6-14 14:20

小朋友派入去抑或叩入去?
叩門有無特別要求?

回覆 918273645 的帖子

請問, 陳融老師投入教學嗎? 校風嚴嗎? 囡囡讀得開心嗎? 如果俾您再揀一次, 您仍會揀陳融嗎? Thanks

回覆 nillnill 的帖子

宣傳少,比較它B1中學易入,囡囡應該係面試入。面試上年19年係一份中文嘅資料文章,搵錯字,計下數據,考下閱讀同計算能力,唔算太難
英文有一張圖,老師問下問題咁,比較考英文溝通能力
其餘都係一般嘅自我介紹

Summer622 發表於 20-6-15 15:04
回覆 918273645 的帖子

請問, 陳融老師投入教學嗎? 校風嚴嗎? 囡囡讀得開心嗎? 如果俾您再揀一次, 您仍會 ...
班班老師都唔同,中學主要靠自己預習,返到學校唔明可以問老師,D老師會樂意考。囡囡話dict.唔合格,個個老師都會追到Re-dict合格為止。學校中文科特別多散文小說,囡囡好鐘意。除高中分科會按名次分班,初中只有中英文分組而不分精英班,囡囡成積中中地,但中一老師冇特別提成積,升到班就得。比其他差唔多嘅中學呢間壓力少的,囡囡大部分科勉強跟到,但英文能力明顯提升,有温習識背重點測考可以勉強過。假期有時間出街玩,囡囡幾開心,可再揀揀呢間同風采

918273645 發表於 20-6-15 19:31
班班老師都唔同,中學主要靠自己預習,返到學校唔明可以問老師,D老師會樂意考。囡囡話dict.唔合格,個個老師都 ...
十分感謝您詳盡回覆, 資訊很豐富, thanks

請問多一句, 您說: "'可再揀 揀呢間同風采"

請問風采好處/ 吸引之處是?  請問有沒有朋友的子女入了風采? 感謝分享.

Summer622 發表於 20-6-16 10:58
十分感謝您詳盡回覆, 資訊很豐富, thanks
聽個朋友講風采D師資唔錯,話晒喺教評會主辦,不過係中中。其好處係母語教學,唔好既係要考試博入英文精英班,要不然英文可能執輸...

918273645 發表於 20-6-16 18:30
聽個朋友講風采D師資唔錯,話晒喺教評會主辦,不過係中中。其好處係母語教學,唔好既係要考試博入英文精英班, ...
您好,原來陳融今年9月換咗男校長。(來自St Catharine的副校)。請問新校長感覺如何?有沒有覺得新作風/ 方向?謝謝分享

請問北區的band 1 組別大抽獎?乙二或乙三有機會抽入陳融嗎?請問校內冇屬第二或第三組別的學生?

我個人覺得田中同李嘉誠好過呢間
不過我讀中學嗰陣時陳融係北區數一數二嘅好學校,能夠廿幾年保持b1,都算係咁

mini5765 發表於 20-11-21 19:08
我個人覺得田中同李嘉誠好過呢間
不過我讀中學嗰陣時陳融係北區數一數二嘅好學校,能夠廿幾年保持b1,都算 ...

我1x年前在外區已聽過陳融個名,當年早已是Band 1C,口碑不錯。

ngkayan55 發表於 20-11-21 18:50
請問北區的band 1 組別大抽獎?乙二或乙三有機會抽入陳融嗎?請問校內冇屬第二或第三組別的學生? ...

陳融依家都係BAND1架,無咩可能有band2生入到去。至於2020年DSE成績(33322),記得之前在另一post有轉貼過,有77%,差唔多去到風采﹑田家炳水平。

回覆 Summer622 的帖子

大概同之前一樣,唔覺有改變,不過聽講呢個新校長之前教ICT同物理

918273645 發表於 20-12-3 19:24

大概同之前一樣,唔覺有改變,不過聽講呢個新校長之前教ICT同物理 ...
thank you ^^  再請問一聲, 您覺得滿唔滿意陳融在這大半年 (停面授, 改ZOOM) 方面的表現? 請問安排得好嗎? 請問現在12月份的下午, 會否有額外的ZOOM課堂嗎?  謝謝您

Zoom冇咗早會 同平時一樣 8:30 上堂 12:35放 每節50分鐘(4節) 下午冇補課

回覆 ngkayan55 的帖子

https://dse.bigexam.hk/zh-hk/ssp/school/282今年同田家炳都差唔多,屬1B
陳融應該有一兩個Band2 如果係band1嚟面試好大機會入 band1乙部可以放乙二或三band2放甲一或乙一都仲有好少機會入
2018-2019同校有band2小六入風采 不過都應該係面試入 若band2仍放乙部 入嘅機會唔大

918273645 發表於 20-12-4 23:56

Zoom冇咗早會 同平時一樣 8:30 上堂 12:35放 每節50分鐘(4節) 下午冇補課 ...
thank you