用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (40校網)嘉靈 / 聖安德烈
go

(40校網)嘉靈 / 聖安德烈 [複製鏈接]

嘉靈 同 聖安德烈,邊間升中派位好啲?如果擺111,大家覺得擺邊間比較好?
我自己睇過呢兩間,覺得都喜歡,自己揀唔到,想聽下大家意見
   2    0    0    0

HKYB 發表於 20-6-14 00:47
嘉靈 同 聖安德烈,邊間升中派位好啲?如果擺111,大家覺得擺邊間比較好?
我自己睇過呢兩間,覺得都喜歡, ...

一定是嘉靈

conniewktang 發表於 20-6-14 10:09
一定是嘉靈

嗯,謝謝你。可以請教一下點解你覺得一定係嘉靈?
有人111唔入嘉靈,好擔心

HKYB 發表於 20-6-14 10:45
嗯,謝謝你。可以請教一下點解你覺得一定係嘉靈?
有人111唔入嘉靈,好擔心
...

不是用家,或者你再問下用家,然後作比較。

conniewktang 發表於 20-6-14 10:48
不是用家,或者你再問下用家,然後作比較。

好的,謝謝你

回覆樓主:

聖安德烈2019年升中概況如下:

B1* 60 (31.25%)
B2A-1C* 4 (2.08%)
B2*/NR 61 (31.77%)
無公布 67^ (34.90%)
總數: 192人^ (100.00%)

* 據hkpapa《全港B1中學名單》
^ 據校務報告 小六192人

升中概況
https://sites.google.com/a/skhstandrews.edu.hk/website/home/achievement/secondary_school

回覆樓主:

嘉靈網頁講有四成獲派B1中學
但無詳情不知B1包那間及人數

https://www.kalingpb.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=66&pageId=251&cpmId=129

2018至2019年度派位結果

本學年有接近七成半的畢業生獲派中學學位首三個志願,而獲派第一志願者佔七成。

本學年有四成畢業生獲派第一組別中學。

本校六年級學生大部分獲派以下中學:

真光女書院
華仁書院 (九龍)
寶血會上智英文書院
中華基督教會銘賢書院
香港四邑商工總會黃棣珊紀念中學
長沙灣天主教英文中學
聖母玫瑰書院
德雅中學
瑪利諾神父教會學校
聖芳濟書院
新生命教育協會呂郭碧鳳中學
香港培道中學
聖傑靈女子中學
德貞女子中學
順利天主教中學
匯基書院
路德會協同中學
嘉諾撒聖瑪利書院
中華基督教會銘基書院
藍田聖保祿中學
賽馬會體藝中學
東華三院張明添中學

回覆樓主:

如果吾肯提供人数,b1 率有否33% 成疑

Poyau 發表於 20-6-14 11:34
聖安德烈2019年升中概況如下:

B1* 60 (31.25%)

照咁睇,咪聖安德烈仲差過聖多馬?(emoji)

回覆 HKYB 的帖子

聖多馬升band1英中派位百分比本來就一直比聖安德烈高~

0030 發表於 20-6-15 09:07
回覆 HKYB 的帖子

聖多馬升band1英中派位百分比本來就一直比聖安德烈高~
icic~! 但見網上唔少人111都抽唔到聖安德烈,點解咁難入架 ^^"

回覆 HKYB 的帖子

40網聖公會學校111入讀機會,聖多馬最難,之後到基福,聖紀文 再到聖安德烈,最後才是基愛

0030 發表於 20-6-15 09:15
回覆 HKYB 的帖子

40網聖公會學校111入讀機會,聖多馬最難,之後到基福,聖紀文 再到聖安德烈,最後才是基 ...
唉~ 好苦惱~
個女好動無時停,唔係果種可以坐定定嘅小朋友,又唔鍾意睇書...................想派位唔差、課業壓力唔好太大、活動教學一d................
有咩學校岩佢?!

回覆 HKYB 的帖子

聖安德烈應該是相對好的選擇~

0030 發表於 20-6-15 09:40
回覆 HKYB 的帖子

聖安德烈應該是相對好的選擇~
但派位唔好.....

回覆 HKYB 的帖子

派位不好指派中學不好還是指難派入小學?

0030 發表於 20-6-15 11:24
回覆 HKYB 的帖子

派位不好指派中學不好還是指難派入小學?
聖安德烈升中派位麻麻.......

HKYB 發表於 20-6-15 09:25
唉~ 好苦惱~
個女好動無時停,唔係果種可以坐定定嘅小朋友,又唔鍾意睇書...................想派位唔差、 ...

直資小學可能啱D喎

如嶺小,崇真,聖瑪加利,禮賢私小
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 HKYB 的帖子

要派位好的就選協和,開平,荔天,瑪利諾,愛德~

gracelam 發表於 20-6-15 11:48
直資小學可能啱D喎

如嶺小,崇真,聖瑪加利,禮賢私小
我之前都聽人講過我女岩嶺小,我會試試~ 謝謝大家!不過,如果可以免費教育,當然最好!寧願留個錢比佢中學出國!(希望)

其實一直都覺得聖安德烈好好,係升中派位比其他幾間差 (嘉靈/善導/聖紀文/基福....仲有一堆頂頭一線唔講了)

如果,如果.......:
111擺聖安德烈

乙二呢兩間擺間好d? 嘉靈 / 善導
嘉靈校舍好好、派位唔差,比我感覺谷谷地又唔係谷爆,都好~ 但乙二好似好危,一二唔中,就隨時中寶
善導我真心唔鍾意校舍,太細太舊,但我知係好學校,一樣係谷谷地又唔係谷爆~ 派位又係唔差~ 聽聞乙二唔杜人中善導~ 保險d~

乙三基愛
乙四白天
乙五深官

‹ 上一主題|下一主題