用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 崇真小學暨幼稚園
樓主: H_O_P_E
go

崇真小學暨幼稚園  

wongtw 發表於 20-6-22 11:28
學校網站有備取生登記報名表。今年放上網,記得以前呢個表是給校內生大抽獎之後求位用。

...
其實係咪真係有用?

am621 發表於 20-6-23 15:34
其實係咪真係有用?

有用,表明你還想要個位,以前是給校內留位生用,指明是大抽奬放榜後開始啓動,用作求位之用,估計是因為行政人手不足,方便工作不用浪費時間,因為同一班職員也要負責找崇幼生,估計崇幼有交求位信CALL的機會都好大。

Dybala 發表於 20-6-23 10:04
對祟真唯一印象就係好多年前TVB有個節目講陸永去果度返幾日學, 日日比學生鬧no cantonese, 跟住訪問個校長 ...

同英中情況一樣,校長通常都是話要學生講多的英文,但講唔講是另一回事。

wongtw 發表於 20-6-23 19:05
有用,表明你還想要個位,以前是給校內留位生用,指明是大抽奬放榜後開始啓動,用作求位之用,估計是因為 ...

如果有主流offer wait國際機會又大嗎?

am621 發表於 20-6-23 19:12
如果有主流offer wait國際機會又大嗎?
唔清楚,到時可以問下職員,佢地行政出名混亂,CALL你個時可能會問你要唔要國際,其實我覺得主流不錯,讀國際可能會拖累中文。

agnesogg 發表於 20-6-22 21:09
請問樓主升中成績滿意嗎?

滿意,入到心儀中學。

Dybala 發表於 20-6-23 10:04
對祟真唯一印象就係好多年前TVB有個節目講陸永去果度返幾日學, 日日比學生鬧no cantonese, 跟住訪問個校長 ...

以我所知,陸永去嘅係國際班,至於平時課堂上有冇強制性要講英普,我唔知道,我孩子非國際班。但即使本地班,我知道任何時候同老師講嘢都要講英文/普通話,因為好多外籍老師,佢哋唔識得聽廣東話,所以同老師只會講老師講嘅話。至於同學與同學之間,老師都鼓勵多講英文/普通話,但係無強制無懲罰,所以小息時間我估多數本地班同學係用廣東話溝通。

H_O_P_E 發表於 20-6-25 08:19

以我所知,陸永去嘅係國際班,至於平時課堂上有冇強制性要 ...

我想請問咁小朋友平日係咪都好肯講英文/ 普通話?感覺上語境很好!

H_O_P_E 發表於 20-6-13 23:55
由幼稚園讀到小學畢業,足足九年,覺得學校好好,當年放棄小學大抽獎確實無揀錯。
...

請問崇幼上崇小比例多少?內部班內要好競爭才有位上?Thx

我當年子女也是考入崇小,放棄小學大抽獎,沒有後悔這決定
就英語及普通話語景來說,是其他抽獎小學沒法提供的,老師也很關心同學,愉快學習

H_O_P_E 發表於 20-6-13 23:55
由幼稚園讀到小學畢業,足足九年,覺得學校好好,當年放棄小學大抽獎確實無揀錯。
...

請問外校生想考入崇小係咪好難?因為得三成學位

SiuKuenWa 發表於 20-6-25 14:45

【小一面試】邊間最多人爭?一圖睇晒十間熱門直私小一報名人數
https://www.hk01.com/article/118345?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

SiuKuenWa 發表於 20-6-25 14:45

點解係三成?

am621 發表於 20-6-26 20:39
點解係三成?

7成崇小學位留比崇幼生,所以校外生得返3成。

學位應該每年都唔同,但對比其他學校應該唔算難,校內生都算多人放位,出名混亂的行政,是讀開EPK國際班佢可以比個主流班學位你,到大抽奬放榜後,佢又調番個國際班學位比你,那時家長已找到其他學校,所以又會有人放番個出來,而校外生每年到7月開始EK都唔少話放位。

wongtw 發表於 20-6-27 14:34
學位應該每年都唔同,但對比其他學校應該唔算難,校內生都算多人放位,出名混亂的行政,是讀開EPK國際班佢 ...
想請問校內生多人放位?  小學不吸引?

好多原因,我就因為來回車程要太耐耐而放棄,除非家長好喜歡崇真語境,通常和另一間學校拼起來,多數放棄崇真選另一間。

summersnowman 發表於 20-6-25 12:54
請問崇幼上崇小比例多少?內部班內要好競爭才有位上?Thx

留7成小學學位給崇幼生,幼稚園有學卷,升到小學要俾五千幾,好多家長會等到大抽獎之後放棄學位,所以我覺得waiting都有機會。

不過大家要留意,住得偏遠嘅校車會好早就上車。

wongtw 發表於 20-6-29 11:09
好多原因,我就因為來回車程要太耐耐而放棄,除非家長好喜歡崇真語境,通常和另一間學校拼起來,多數放棄崇 ...

學校位置的確有啲難搞, 自己搾車都唔多掂, 但語境係一流, 又未到真正國際, 進可攻退可受, 學術可自己谷, 語境點谷?   叩門interview第一間, 小朋友回家問了幾次, 點解個老師(津校)英文發音又唔正, 啲字又讀錯?  所以之後有in都無去..........