用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 崇真小學暨幼稚園
樓主: H_O_P_E
go

崇真小學暨幼稚園  

V_CHENG 發表於 20-7-6 08:52
我都係咁諗,其實佢真係好多活動!以為佢有7成升小,但當時我哋認識嘅,真係無乜人有OFFER!
...

EK以前都一直都有講過,大家都是沒有留心校長講話誤解了,是小學部留7成學位給崇幼生,不是有7成崇幼生可升上小學。係大抽奬之後,你們有沒有經內聯網報名去求位。

mrspp 發表於 20-7-6 10:33
我小朋友喺崇幼畢業, 我識既都有不少人考到崇小, 或者Waiting call番入去讀~ 我自己小朋友都有考到!
我認識 ...
崇真對好多人來講唔係佢杯茶,所以兩間學校一拼,多數放棄崇真。

6月國際班K2 插班成功
我想講行政真係低處未算低,K1個間亂到....

wongtw 發表於 20-7-6 10:36
行政同教學係兩樣嘢來,行政混亂基本上影響唔到教學,只係有的文件上處理方法唔理想,又或者你經常要報興 ...

咁都好d教學最緊要!我覺得ACK性價比高,都唔可以要求樣樣完美!我決定報名下年k希望會收!我想問多唔多收細b?面試難嗎?我女10月細b

i_love_leibb 發表於 20-7-6 12:28
咁都好d教學最緊要!我覺得ACK性價比高,都唔可以要求樣樣完美!我決定報名下年k希望會 ...

只記得課室入面有個生日表,每個月份都寫有學生名,印象中好似幾平均下,無太多亦無太少。

Buffet.t 發表於 20-7-6 12:21
6月國際班K2 插班成功
我想講行政真係低處未算低,K1個間亂到....

如果你有望過校務處入面,你就想像到有幾忙,還要有部份已經轉用了電子通告。

wongtw 發表於 20-7-6 17:20
如果你有望過校務處入面,你就想像到有幾忙,還要有部份已經轉用了電子通告。
...

我意思係我小朋友之前讀個間幼稚園d行政真心亂
所以我唔覺得崇真好亂

Buffet.t 發表於 20-7-6 17:26

我意思係我小朋友之前讀個間幼稚園d行政真心亂

還有學校可以亂過崇真,咁真係幾差,崇真以前見到校敄處埋嘢唔在講,有次咁啱小息經過,原來係有班小學生圍在前面交文件之類,那年代為要招待街外人,現在已經加設一個窗口在大門旁邊專招待街外人。

Poyau 發表於 20-6-14 15:02
謝謝分享 請問國際班B1生多少%
剛想起,http://221.126.235.7/1819/2019%E5%9C%8B%E9%9A%9B%E5%B0%8F%E5%85%AD%E5%8D%87%E4%B8%AD%E6%B4%BE%E4%BD%8D%E5%90%8D%E5%96%AE.pdf國際班正常得一班,30人左右,數人頭已經可以估到,有剩個的當全部入晒基崇。有沒有家講到人數。

wongtw 發表於 20-7-6 18:13
剛想起,http://221.126.235.7/1819/2019%E5%9C%8B%E9%9A%9B%E5%B0%8F%E5%85%AD%E5%8D%87%E4%B8%AD%E6%B4%B ...

謝謝分享 升中成績

我覺得行政混亂方便已經比以前進步,而且不影響教學,不過個個人要求都唔同。
至於收生方面,係7成小學學位留比崇幼生,眼見都有好多人收,只不過係啲人抽到好簽放棄咗,我又見唔少放棄既人都係忍痛,始終語境好。

今天妹妹派了心宜band1中學。明天就是畢業禮了。回想由當初哥哥入崇小時的通告有二三十張通告回條,而家用網上通告回覆,已經方便了很多。校車服務方面也很準時,周到。就算因要事無返學校,校車姨姨也試過幫手帶功課。在學術方面,band1主流部有5x%而國際部有7x%。當然要努力讀書才能入圍。我覺得崇小已完全乎合我當初選擇小學時的期望。

rlccmlcl 發表於 20-7-7 16:48
今天妹妹派了心宜band1中學。明天就是畢業禮了。回想由當初哥哥入崇小時的通告有二三十張通告回條,而家用 ...

今日看到派位名單,但沒有人數,校內生會有嗎?  5x%及7x% 數據是學校提供的嗎?
小朋友9月會入讀小一國際班。

junnieip 發表於 20-7-7 17:33
今日看到派位名單,但沒有人數,校內生會有嗎?  5x%及7x% 數據是學校提供的嗎?
小朋友9月會入讀小一國際 ...
我們校內生都沒有人數名單。派位時聽到的。都比早兩年前進步了。
希望你小朋友享受崇小的校園生活。

rlccmlcl 發表於 20-7-7 21:28
我們校內生都沒有人數名單。派位時聽到的。都比早兩年前進步了。
希望你小朋友享受崇小的校園生活。

想請問咁點知5x%/ 7x%? Thanks

Poyau 發表於 20-6-14 15:02
謝謝分享 請問國際班B1生多少%

今年7X%

Poyau    發表於 20-7-16 00:02

agnesogg 發表於 20-7-9 20:45
想請問咁點知5x%/ 7x%? Thanks

校長講的,我囡今年崇小國際班畢業,崇小同學的英文水平高,成績也很好,我囡今年中一有很多offer,直資如德望、滙基、深崇、津校有沙崇和英華,唯一最唔好就係$7600/month的學費(下年好似$8XXX)

我囡就是讀這班:

https://youtu.be/gj3l2wolIgc

pw6836 發表於 20-7-15 19:22
校長講的,我囡今年崇小國際班畢業,崇小同學的英文水平高,成績也很好,我囡今年中一有很多offer,直資如 ...

同意國際班語境應該真係會幾好,但學費真係幾貴,如有細佬妹就真係更加唔係個個家庭都負擔到...

回覆樓主:

其實本地班都好好,當時幼稚園升小學都會考慮學費問題,最後都唔捨得離開,學費交交下都習慣了。