用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 ABA 陷阱!各家長留意!!
go

ABA 陷阱!各家長留意!!

我朋友個仔請左個治療師,上門做左半年先岩岩知原來係完全無美國ABA認可資格,晒左錢事小,晒左個仔成半年時間事大,真係離晒大譜,香港無監管機構,呢D野你情我願真係無得追究。

搵上門既ABA係好貴既,但又要貪平又貪方便真係隨時累左個小朋友一世,立即查一查自己的ABA治療師是否美國BACB應用行為分析師認證,去呢個網站 https://bacb.com/services/o.php?page=101135 打番治療師全名及選擇地區CHINA去核實,治療師必須由BCBA(不是RBT及BCaBA)委派才可以執行治療。

去人地中心做治療都要查,查下有無BCBA監督,再強調一次不是RBT及BCaBA,家長自己做好D功課先好將自己D仔女交比人,家長們切勿誤信一些不合資格人士接受治療,因平價及貪方便而害左自己的小朋友一世。香港政府沒有對應用行為分析治療進行監管,因此對於這群冒認治療師是追究不了,所以一定要自己醒目上網站度查!!!

Antiveg    發表於 20-6-13 22:56

請各位家長、同路人幫忙廣傳!!解救一些不知情的爸爸媽媽,不要白白浪費金錢及浪費孩子的寶貴時間。

為免再有家長受害,幫忙推一下

請各位家長、同路人幫忙廣傳!!解救一些不知情的爸爸媽媽,不要白白浪費金錢及浪費孩子的寶貴時間。

回覆樓主:

推,推比更多家長知道

回覆 音樂寶寶 的帖子

作為家長最重要都係見到小朋友做完訓練之後真係有進步~如果唔係個治療師有乜嘢專業資格都係假~!

回覆 音樂寶寶 的帖子

Up

好多人混水摸魚,搵陰質錢

UpUpUp

WangLiLi730 發表於 21-3-24 10:38
回覆 音樂寶寶 的帖子

作為家長最重要都係見到小朋友做完訓練之後真係有進步~如果唔係個治療師有乜嘢專業 ...

照你咁講,睇醫生都可以睇黑市,醫你唔好都可以繼續睇?你買保險都唔駛要有牌,求其搵個人幫你買得到都得?咁各行各業都唔駛要牌,做得到你心目中就得?

點解治療師佢改善到小朋友,而唔去考個牌?怕監管?怕不受認可?作為家長是否願意這樣賠上小朋友的治療時間?

警察都要有制服或有證先查得你身分證,同一個概念黎。