用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴 vs 根德
go

劍鳴 vs 根德

劍鳴 vs 根德 大家點睇?
我見唔少人話KM個課程其實深過KV,同埋英文好過KV,但KV名氣大,如果target直資私立應該揀邊間?
小朋友性格活潑,但跟過啲嚴既老師上堂原來都可以定定地(欺善怕惡...)英文好,中文弱啲

wendyyiu 發表於 20-6-14 10:39
回覆 MS10 的帖子

我選左KV,家長網絡強back up,so fast 大家互相幫忙學習.唔會miss左d重要機會/公開考試 ...

請問知唔知道KV考直私成績係咪真係咁亮麗?因為KV好神秘無公佈,我唔打算要去到抽獎/扣門的

KV有冇NET?

MS10 發表於 20-6-13 20:38
劍鳴 vs 根德 大家點睇?
我見唔少人話KM個課程其實深過KV,同埋英文好過KV,但KV名氣大,如果target直資私 ...

我個係仔仔,都係活潑有想法既小朋友。放咗KV。

wendyyiu 發表於 20-6-14 14:37
回覆 50267612 的帖子

有都時間唔會長,不過我鐘意佢中文好.

好似話英文堂係一星期2堂?

兩個女都是KV
當然KV都有0 OFFER 既小朋友
但身邊熟既同學都有好好的OFFER
兩個女每人都有4個OFFER係手
再揀多次都會揀KV
家長唔使煩, 係PARTY時包下禮物仔, 唔包又可以!
英文咪補習囉...間題唔大!

回覆 50267612 的帖子

有! 都有幾個

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我仔當年PN 係KM,K1轉左KV。

KM細校係flexible d,多活動但小朋友都重紀律及要坐定定,要家長參與度高,語境係較KV好,因為人少點又多些net。KM教既野係深過KV,不過KV果種循序漸進令小朋友吸收得好好,容易真係記了在心不易忘記。KM小朋友都多有直私offer,不過我見到(我仔入讀前一屆)好多都選了自行或大抽獎的名津小。但因人數比KV少,所以不能以幾多入到咩學校作比較。

當年我選去KV除了因為KV一定穩穩陣陣及扣門有優勢外,主要其實有兄姐一齊。讀過就知 KV & KM兩間都是好學校,depend家長有冇時間參與學校活動,想要小班定大班,想要咩語境。

yyshiu 發表於 20-6-15 10:00
我仔當年PN 係KM,K1轉左KV。

KM細校係flexible d,多活動但小朋友都重紀律及要坐定定,要家長參與度高, ...

我想問下KV考小係咪比較少係去直資私立?

回覆 MS10 的帖子

不是,其實都好平均;
選直私OR津校只是各人取態。
雖然總有人係沒有直私offer,但真的只是少數

回覆 MS10 的帖子

我兩個女果兩年, 身邊同學同聽返黎的同學, 全都有直私係手, 9成都係會讀既添
反而讀津校我果兩年都小聽到! 會讀既都係神津,
有兩個同班同學女放棄左直資叩入九龍塘聖家
三私, 英華ED我地果兩年都收左好多人.....
我大女果年同班的YW都收左7個, 當然唔係全部讀, 因為有D去DB
APS同班既都收左好多個

回覆 九龍塘陳太 的帖子

exactly, 有好多人已有直私offer,到大抽獎後再去叩門,
見到身邊都有同學仔係叩到MCS, 拔小, 聖家, 油天等等...

回覆 MS10 的帖子

我當年小朋友都有KV am同 KM pm 但最後係揀咗KM 。 鍾意佢細班同有好好既 Balance 係學術同活動方面。 英文係net教,老師同D姨姨係記得我小朋友既名架。

KV for sure

小女今年都係棄KM取KV

但今日培正 2nd in, 如果加埋培正落去大家點樣揀?