用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正 vs 德望
go

培正 vs 德望 [複製鏈接]

依家苦惱緊邊間好,大家可以俾下意見嗎?
我自己係偏向德望,但太太就想培正,因為仲有個弟弟,佢覺得家姐讀緊 細佬就大機會可以收佢。
但我睇幾個EK Post 都好似講到培正siblings 係無優勢 /_\
有無人可以俾到多d 資料or 意見?? Thanks.

3    0    0    1

回覆樓主:

係呀,今年好多弟妹都waiting/reject

回覆樓主:

唔知今年係咪真係好多siblings 都唔收?

stanleymak2006 發表於 20-6-13 21:49
唔知今年係咪真係好多siblings 都唔收?

係,今年好多都唔收,所以唔一定有優勢

有弟弟肯定是培正的.

快樂火雞 發表於 20-6-14 10:55
有弟弟肯定是培正的.

可以分享多些資訊嗎? 因為這裡看到的都是siblings 沒有優勢。(emoji)

tlbaby 發表於 20-6-14 21:08
可以分享多些資訊嗎? 因為這裡看到的都是siblings 沒有優勢。(emoji)

如果多一些朋友仔, 可以分享親身經歷就好了, 始終道聽途說未必真確。

siblings 有優勢,不過不是必收。
我覺得只要家長唔係太怪獸,小朋友表現唔係太差,細佬妹收的機會都頗大。

b3410 發表於 20-6-14 22:19
我覺得只要家長唔係太怪獸,小朋友表現唔係太差,細佬妹收的機會都頗大。 ...

家長冇得表現怪唔怪獸, 因為培正只係見小朋友, 家長冇得表演, 完全係靠小朋友當日表現。

就係因為完全係靠小朋友自己, 所以每年都聽過細佬妹入唔返。

但係會唔會都有少少考慮siblings, 還是完全不考慮, 咁就好似冇咩資料, 做父母當然想細佬會可以跟返大哥啦, 但係如果完全係世襲制根本大哥都冇機會入。

stanleymak2006 發表於 20-6-14 23:37
家長冇得表現怪唔怪獸, 因為培正只係見小朋友, 家長冇得表演, 完全係靠小朋友當日表現。

就係因為完全 ...
我指家長平時

b3410 發表於 20-6-14 22:19
我覺得只要家長唔係太怪獸,小朋友表現唔係太差,細佬妹收的機會都頗大。 ...

想問多少少,請問是你兩位小朋友都順利入讀培幼?

tlbaby 發表於 20-6-15 09:32
想問多少少,請問是你兩位小朋友都順利入讀培幼?
唔止兩個添
唔少同學都係一家幾個小朋友全部讀培正。
不過也的確有部分同學分開其他學校。感覺比例上一起讀的多。老師也會知道邊個搭邊個,如果病假返唔到學,可以siblings 幫手拎功課。

tlbaby 發表於 20-6-13 17:04
我自己係偏向德望,但太太就想培正,因為仲有個弟弟,佢覺得家姐 ...
seriouly, you dont know how many members in EK are waiting for PC or GH offer, so how can you trust their words that sibling has no priviledge?
if you know how to check previous msg, suggest you to pm the real users.

回覆 tlbaby 的帖子

如果唔係特別抗拒中中或者只想讀女校,好似培正好啲,就算唔係必收細佬面試都起碼有加分。好過從零開始。

kimlam953 發表於 20-6-15 10:53
seriouly, you dont know how many members in EK are waiting for PC or GH offer, so how can you trust  ...

thanks for the suggestions, let me try and hope I can get some useful information from real users.

Raccch 發表於 20-6-15 11:10
回覆 tlbaby 的帖子

如果唔係特別抗拒中中或者只想讀女校,好似培正好啲,就算唔係必收細佬面試都起碼有加 ...

係,從頭開始係幾攰,同埋細佬比起女仔可能比較蝕底。

tlbaby 發表於 20-6-13 17:04
我自己係偏向德望,但太太就想培正,因為仲有個弟弟,佢覺得家姐 ...
培正, 弟弟點都多一點點希望, 培正咁好都唔揀咩 利申 : 我女讀過GHK, GHP, 讀緊GHS ,都係好好既學校

‹ 上一主題|下一主題