用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IBDP 中文
樓主: twinsmummy
go

[中學] IBDP 中文 [複製鏈接]

章太郎 發表於 20-6-16 19:03
又估唔到CIS係Chinese B SL喎,話明係 Chinese International School majority竟然考B。

I should not used the word "majority".  It should be about 50% (amended above)

bonbon1106 發表於 20-6-16 19:06
Sorry I mean “ Kcis “ 蘇浙國際部!
https://www.kcis.edu.hk/
No information available.  Not all school will disclose such details.  

You may simply google "school profile 2019 " of a particular school and see if anything pop up

章太郎 發表於 20-6-16 19:08
KCCIS,唔係你女學校嘅中學部咩?
係呀,不過唔知中學資料。

bonbon1106 發表於 20-6-16 15:26
Esf D 中文,除RC ,sorry 其他有少少墊C底 feel wor !
唔係呀嘛,我仲plan 插esf 添。
...

港島ESF某中學,要好多香港人父母的學生選IB Chinese A, 不准揀Chinese B, 好多都由ESF Y1 讀起。

結果個個寧願drop Chinese, 寧願讀Spanish/French.

又估唔到CIS係Chinese B SL喎,話明係 Chinese International School majority竟然考B。

所以其實最終大家都是殊路同歸Chi B, 所以我不會用中文來揀國際學校。

poonseelai 發表於 20-6-16 19:08
I should not used the word "majority".  It should be about 50% (amended above)

CIS only 20+% do Chi A anyway.

Activehealth 發表於 20-6-16 21:38
港島ESF某中學,要好多香港人父母的學生選IB Chinese A, 不准揀Chinese B, 好多都由ESF Y1 讀起。

結果個 ...

可否照讀外語和Chi, 然後IB考外語不考chi

Activehealth 發表於 20-6-16 21:38

結果個 ...

language b is language acquisition, 透過學習第二語文去認識另一個國家文化,中文B会學習中國傳統節日,中秋端午節等,從這角度看,对於自少香港長大香港家庭孩子,應該考中文A定B?一直是有爭議性。

以我所知CIS同ESF規定類似,根據同學程度決定。如果同學中文程度去到A,是要考Chi A的。不過,有些同學最後唔想考Chi A, 情願考Spanish B, French B 等等。

b3410 發表於 20-6-17 08:39
以我所知CIS同ESF規定類似,根據同學程度決定。如果同學中文程度去到A,是要考Chi A的。不過,有些同學最後 ...

正是這樣。

甚至Spanish/French ab initio (from the beginning)

964000 發表於 20-6-17 08:20

可以,但Y9選科有點tricky, 讀Single language 中文每星期3小時,䜖Dual language 中文+Spanish/French 總共每星期五小時,即3rd language Spanish/French 每星期只有2小時,但課程考試係同Single language Spanish/French 一樣,即讀3rd language Spanish/French學生要在每周2小時內學3小時課程(見圖1), 所以要選Dual language, 要language 老師recommend, 只俾語文能力較高學生選。

讀Single language, 可以有Option 2, 即Expressive Arts 或Individuals & Societies 兩組科目其中可多選一科。如讀Dual language無Option2, 只能選同Expressive Arts, Individuals & Societies 各一科(見圖2、3、4)。

長知識

Activehealth 發表於 20-6-17 09:05

964000 發表於 20-6-16 22:55
所以其實最終大家都是殊路同歸Chi B, 所以我不會用中文來揀國際學校。

章太郎 發表於 20-6-17 09:58
請問呢個係ESF既選項? 咁其他學校或有不同是嗎? 定係IB本身選項係可以咁?
...

ESF foundation schools 選項,因foundation schools Y10-11考(I)GCSE, Y12-13 IBDP.
其他IB schools 如Renaissance、CIS等唔考(I)GCSE 唔係咁。

回覆樓主:

IS母語班的中文係夠深的,Year7已經要對文章有很深入的分析,要作新詩,課堂上朗誦,以及講解自己首詩的寫作手法。作為中國人和為小朋友長遠發展,在能力範圍內學好中文是應該的。

我望過兩本坊間講A卷的書,雖然到我女考時,syllabus會轉,但初步我覺得7分唔係夢。我一定想狀元夢進發。

b3410    發表於 20-6-17 16:35

章太郎 發表於 20-6-17 10:11
記得之前有個post話中文點都唔會夠國內生勁,換個角度去睇,我地英文亦點都唔會好似外國人咁叻(尖子除外 ...

「我地英文亦點都唔會好似外國人咁叻(尖子除外)。」

香港整體係,不過自細在IS learning ENG as first language ,又有認真學習的,係可以「好似外國人咁叻」的,因其實IS一般會定期和UK 學生比較benchmark, 所以知道。

964000 發表於 20-6-17 08:20

這情況近年正正在一些國際學校發生。

poonseelai 發表於 20-6-17 08:30
language b is language acquisition, 透過學習第二語文去認識另一個國家文化,中文B会學習中國傳統節日, ...

請問你仔仔現讀的PIS ,讀Chinese A/B 的情況如何?我小朋友仍在小學部,想知多啲資料,或者你可以pm 我。謝謝

964000 發表於 20-6-17 14:51
「我地英文亦點都唔會好似外國人咁叻(尖子除外)。」

香港整體係,不過自細在IS learning ENG as first  ...

‹ 上一主題|下一主題