用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 經agent / 自行申請分別?
go

[英國] 經agent / 自行申請分別? [複製鏈接]

請教各位經驗!
經agent 同自己同學校申請有沒有分別?
謝謝
   2    0    0    0

babadogcat 發表於 20-6-12 14:46
請教各位經驗!
謝謝

如果你係學校,有兩個學生申請,程度相若,一個經AGENT,一個唔經,你會收邊個?

doggy2013 發表於 20-6-13 02:58
如果你係學校,有兩個學生申請,程度相若,一個經AGENT,一個唔經,你會收邊個?

好難講喎,agent攪開熟識程序,同學校deal慣,慳番好多同新家長解釋嘅時間,可能寧願收agent學生都唔出奇呀。

請教各位經驗!
謝謝

估先agent會專業意見間學校是否適合孩子,申請時需要文件及申請表agent會看一次,防止有錯有漏,最後agent容易揾學校負責人知道申請程方(入到/後補等),自己申請可能得過等字…

bbba05 發表於 20-6-13 07:57
好難講喎,agent攪開熟識程序,同學校deal慣,慳番好多同新家長解釋嘅時間,可能寧願收agent學生都唔出奇 ...

謝謝你意見,啱既!

brother4 發表於 20-6-13 09:00
估先agent會專業意見間學校是否適合孩子,申請時需要文件及申請表agent會看一次,防止有錯有漏,最後agent ...

謝謝意見令我重新思考

bbba05 發表於 20-6-13 07:57
好難講喎,agent攪開熟識程序,同學校deal慣,慳番好多同新家長解釋嘅時間,可能寧願收agent學生都唔出奇 ...

關鍵在於要俾佣agent,明唔明?

doggy2013 發表於 20-6-13 09:14
關鍵在於要俾佣agent,明唔明?

俾佣係一個成本,時間係另一個成本,兩樣都要平衝,你明唔明?

brother4 發表於 20-6-13 09:00
估先agent會專業意見間學校是否適合孩子,申請時需要文件及申請表agent會看一次,防止有錯有漏,最後agent ...

1. Agent做生意,大部份會盡量推你去易入嘅同埋佢收佣多嘅學校

2. 份表仲簡單過香港幼稚園入學申請表,需要文件一般只係passport,學生推薦信,有幾難

3. 學校處理查詢慣哂啦,英國當地啲人申請有人會經agent咩

bbba05 發表於 20-6-13 09:22
俾佣係一個成本,時間係另一個成本,兩樣都要平衝,你明唔明?

唔明,難道你係agent?

doggy2013 發表於 20-6-13 09:24
唔明,難道你係agent?

唔同意你就係agent,果然有見地,請繼續發表偉論

其實對家長來説, 經agent 都可以慳錢,去book 一次British Council 考試都要$1000-$2000 起跳。

謝謝大家意見,我想請教大家原因係,我兩樣都在進行中

自己申請,其實學校快,仲傾過電話,學校話其實自己申請同用中介分別是英文,如果自己攪得掂,可以自己申請!或者感覺上比較有誠意

用中介:我自己有感,中介未好清楚個孩子便推了好幾間比我,好彩我做了功課,否則只是比申請費,不過可能agent 都心中有數收唔收。我也認同如果agent 同學校關係好,可能好多事容易攪!

謝謝大家討論(emoji)(emoji)

如果自己已經有target 學校或對英國學校已有所認識,自己報又無妨。如自己認識學校不多,找agent 介紹多啲唔同的學校,再自己做下功課先決定報邊間。所以揀邊間agent 都好重要,做多啲research 先決定啦。

我嘅經驗係,直接contact心儀學校admission部門之後,佢俾咗幾個香港「指定」agent嘅contact我,叫我揾agent搞!Agent果邊係會一次過响香港安排所有經佢地報果間學校嘅學生做學校出嘅written test,再screen幾個出黎交俾學校、安排Skype interviews。
可能間間學校有唔同安排,有心有時間的話可以直接同學校溝通,分分鐘連UKISET都可以慳返

醒目開學勳章

請教各位經驗!
謝謝

兩樣都試過, 無人會知學校會否因為佣金而決定收某一個學生, agent好處是將家長的要求縮小範圍, 搵適合的學校, 如果自己英文能力好, 又肯做功課, 身邊朋友又有子女在當地讀書, 可以了解多些,那麼自己申請亦無妨

多謝大家真誠分享,獲益良多(emoji)(emoji)

didier99 發表於 20-6-13 10:30
我嘅經驗係,直接contact心儀學校admission部門之後,佢俾咗幾個香港「指定」agent嘅contact我,叫我揾agen ...

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

3b 發表於 20-6-13 10:37
兩樣都試過, 無人會知學校會否因為佣金而決定收某一個學生, agent好處是將家長的要求縮小範圍, 搵適合 ...

謝謝你

ABTreasures 發表於 20-6-13 10:23
如果自己已經有target 學校或對英國學校已有所認識,自己報又無妨。如自己認識學校不多,找agent 介紹多啲 ...

謝謝分享
‹ 上一主題|下一主題