用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請問有冇用家可分享nis
go

[小學] 請問有冇用家可分享nis [複製鏈接]

請問有冇用家可分享nis
   0    0    0    0

smilingtracyho 發表於 20-6-12 13:40

My kids are alumni
What do u want to know?

culver 發表於 20-6-13 14:59

Would like to know how often students have bible class each week?

magmum 發表於 20-6-13 19:17
Would like to know how often students have bible class each week?

They recall it’s on average two per week, and they had prayer during assembly and events

smilingtracyho 發表於 20-6-12 13:40

請問NIS放學後有冇興趣班JOIN?

katietsui0322 發表於 20-6-30 16:32
請問NIS放學後有冇興趣班JOIN?

聽佢最近的admission talk有興趣班的,巴西足球最受歡迎咁,其他興趣班有文有理也有運動型的

回覆樓主:

收费貴唔貴

回覆樓主:

我剛剛考插班入嚟 (emoji)

culver 發表於 20-6-13 14:59
請問你小朋友畢左業幾多年?
學校規模比較細,你會覺得資源唔夠嗎?

多唔多同學仔邊讀邊考其他學校,定都好多人會讀到小學畢業呢?

Thank you!

melobi12 發表於 20-9-7 09:08

細嗰個畢業係近年嘅事,大嗰個有好幾年了。
老實講,學校細,有好有唔好,基本上班主任就係小朋友嘅英、數、常、宗教老師,缺點可以話冇專科專教,但優點係老師同小朋友好 close, family -like style 真係有d歐洲 feel 我細嗰個到依家都仍然話佢 Year 6 班主任 = best teacher in the world

melobi12 發表於 20-9-7 09:08

邊讀邊考其他學校 - 有,所以愈上高年班人數愈少,每年大概 Year 6 有 10個畢業生。

我兩個小朋友都係 Year 6 之後考入其他國際學校中學部,沒有任何學術或其他適應的問題。

Overall NIS 的小學生活給我的小朋友很多愉快回憶

culver 發表於 20-9-7 12:50
邊讀邊考其他學校 - 有,所以愈上高年班人數愈少,每年大概 Year 6 有 10個畢業生。

我兩個小朋友都係 Ye ...
謝謝你分享。
我都認同細校有好有唔好。我女對人比較繄張,感覺上小班同細校對佢初小都會有幫助。特別係Y1,幼稚園小班一時間入左間through train 小學+中學一齊仲每級幾班,咁多人都咪話唔驚... NIS Primary o既老師對呢啲緊張內向小朋友有耐性嗎?

NIS 俾我感覺比較 "村校" (no offence, 我覺得學校同小朋友、家長close d係好事),但一諗到交得一舊學費出嚟讀間村校係咪唔值得... 同埋去到高小係咪都要適應下多啲同學o既環境 (即係好似大公司人事問題都複雜過細公司)

Y6 得返10個畢業生,即係都走左一半人有多,流失率都幾高,可能讀讀下啲好朋友會輪住走...

學校係咪好多家長都可以成日參與學校活動呢?

melobi12 發表於 20-9-7 17:41
謝謝你分享。
我都認同細校有好有唔好。我女對人比較繄張,感覺上小班同細校對佢初小都會有幫助。特別係Y1 ...

百分百認同 NIS 係村校 校舍平房式設計,只有一層,一小息個個踏出課室門口就係跑到草地玩,當年放學帶得最多返屋企嘅就係痴係波鞋d草同泥
方面,我又冇諗過話唔值,可能我哋屋企都好喜歡大自然,要係香港呢個石屎森林享受大自然,錢是要出的
因為有宗教背景,老師都很有愛❤,驚青嘅小朋友以此作為適應英語授課,應該事半功倍

culver 發表於 20-9-7 21:25
百分百認同 NIS 係村校  校舍平房式設計,只有一層,一小息個個踏出課室門口就係跑到草地玩,當年 ...

謝謝你,我PM左你想請教多少少
‹ 上一主題|下一主題