用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區與灣仔區的中學怎么選?
go

九龍城區與灣仔區的中學怎么選?

如題,因為搬家到何文田,但本身小學系灣仔讀,男仔BAND1,應該如何選中學呢?
一系照家庭住址報學校,或是照小學嘅校網?
如聽聽意見

cellinyu 發表於 20-6-11 14:27
如題,因為搬家到何文田,但本身小學系灣仔讀,男仔BAND1,應該如何選中學呢?
一系照家庭住址報學校,或是 ...
其實唔知道具體情況,好難俾意見。兩區都好,都係女仔著數啲,但係九龍城係大區,錯配既機會細啲;灣仔係細區,錯配既機會高啲。

王家爸爸 發表於 20-6-11 18:30
其實唔知道具體情況,好難俾意見。兩區都好,都係女仔著數啲,但係九龍城係大區,錯配既機會細啲;灣仔係細 ...
乜嘢叫錯配?入唔到頭三志願?

有無去過九龍城區中學嘅"簡介會"了解下那區的中學,看看有無"適合"孩子成長的中學再作決定都未遲。

轉去住址網就無咗聯繫位, 係咪捨得先?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

你講得啱。就係唔知男仔邊區機會大D。

回覆 YmOra 的帖子

請問九龍城區中學簡介會幾時有?

cellinyu 發表於 20-6-16 20:43

你講得啱。就係唔知男仔邊區機會大D。
想入B1A中學,灣仔區機會高D如果B1B就已收貨,九龍城大把選擇
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cellinyu 發表於 20-6-16 20:45

請問九龍城區中學簡介會幾時有?

一般都係响11至12月有簡介會,你大約10月左右密密上中學校網睇最新動向,亦可以e+上中學校網睇下學校嘅校曆表看看大約每年簡介會的開放日會响邊個月嘅第幾個星期六舉行,年年都咁上下日子舉行,亦需要留意有些中學如旅港、迦密。。。等等,係需要網上登記憑證入坐。

hkpapa852 發表於 20-6-17 08:12
想入B1A中學,灣仔區機會高D如果B1B就已收貨,九龍城大把選擇

剛剛隔離貼討論過抽入QC機會。我諗一定高過抽入LSC

好多謝你嘅回復。

YmOra    發表於 20-6-17 17:28

b3410 發表於 20-6-17 11:34
剛剛隔離貼討論過抽入QC機會。我諗一定高過抽入LSC
請問邊個貼,我就系呢兩間中猶疑緊。

cellinyu 發表於 20-6-17 12:59
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3793826&extra=page%3D1

b3410 發表於 20-6-17 13:05
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3793826&extra=page%3D1

兩個po都係樓主開嘅~~~

b3410    發表於 20-6-17 14:11

opclk99 發表於 20-6-17 13:10
住何文田返湾仔?
書包,樂器,PE服...
幾十磅重,係我就咪攪。
兩間軒小係港島區少有會有校車過九龍既官津小學

回覆 mcl203 的帖子

系喔,啱啱睇到。

cellinyu 發表於 20-6-17 12:59
按照我個人標準, 九龍城區可選既B1A中學, 只有呢幾間
LSC
MCS
QES
St Mary
保一
曾肇添

坊間認為係B1A既華英/迦密, 按照我標準其實只係屬B1B水平

多謝你咁清晰嘅分析。有冇呢兩個區校網嘅中學排名?