用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 ●91 叩門報喜區●加油~音樂椅開始
樓主: iki1118
go

●91 叩門報喜區●加油~音樂椅開始  

cwhmike 發表於 20-6-13 11:07
請問小朋友邊間幼稚園?

小朋友只係讀普通津校

wingwing221 發表於 20-6-13 11:41
小朋友只係讀普通津校

Thanks 係唔係擺乙一?

91校網家長 發表於 20-6-13 10:34
回覆 wingwing221 的帖子

恭喜你有面試電話,估唔到111都無得面見

多謝,大家一齊加油(emoji)我自己心水簡既11都無得見

cwhmike 發表於 20-6-13 11:45
Thanks 係唔係擺乙一?

不是,000的

wingwing221 發表於 20-6-12 22:28
我3點幾都收到一胡call

91校網家長 發表於 20-6-13 10:34
回覆 wingwing221 的帖子

恭喜你有面試電話,估唔到111都無得面見

往年111都有人無得in, 反而放乙5都有,所以唔知咩準則揀人?

有冇人已收到沙呂 second in 電話通知?

wingwing221 發表於 20-6-13 15:09
多謝,大家一齊加油(emoji)我自己心水簡既11都無得見

希望在明天,加油    本身派左邊

bradma 發表於 20-6-13 15:26
有冇人已收到沙呂 second in 電話通知?

有人十分鐘前報料收到電話

我#1   updated左

iki1118 發表於 20-6-13 15:27

有人十分鐘前報料收到電話

Thx

wingwing221 發表於 20-6-13 15:09
不是,000的

(emoji) 恭喜哂 順順利利!

回覆樓主:

水小今日有人收call 星期五2nd in

回覆 iki1118 的帖子

水泉澳小學 good or not ? is it too many china kids.

miulee2104 發表於 20-6-17 16:36

水泉澳小學 good or not ? is it too many china kids.

水小係全英教學,除左中文常識之外,其他都用英文教,大6人多唔多我唔敢講,但全英教的確幾吸引

水小係91主力英文教學

- 英,數,科學,電腦英文教
- 小一上半年,只有唔計分嘅評估試
- 學校有兩位外藉老師,原本只有一位,但東華多請一位。此外,英語足球的巴西教練是學校額外再請回來只教專家入課的英足
- 下午主將專科入課,游水,英语足球,話劇,都係每班輪住上,每個人都可以參加

每間學校總有不同種族人士,可能本身新校又多學位去年,所以就較多不同國藉學生。加上英文教學所以去年已經多人揀,今年有人放乙二都唔入。但新校就無升中數據參考囉。好唔好自己衡量

https://happypama.mingpao.com/%e8%bc%95%e9%ac%86%e5%8d%87%e5%ad%b8/%e9%9a%b1%e4%b8%96%e5%a5%bd%e5%ad%b8%e6%a0%a1%ef%b9%95%e6%9d%b1%e8%8f%af%e4%b8%89%e9%99%a2%e6%b0%b4%e6%b3%89%e6%be%b3%e5%b0%8f%e5%ad%b8-%e7%ac%91%e8%81%b2%e4%b8%ad%e5%ad%b8%e7%bf%92-%e5%9f%b9/

有無人知道沙呂second in有結果未? 幾時知道收唔收? 感激🙏🙏

水小學術水平有待分曉
第1屆P.1要到2024年畢業才考PS1
2025年小六升中用此PS1成績配對

Poyau 發表於 20-6-18 13:45
水小學術水平有待分曉
第1屆P.1要到2024年畢業才考PS1
2025年小六升中用此PS1成績配對
水小舊年好似有開五年級插班生, 如果有, 就會用這些插班生既成績配對

edmond96 發表於 20-6-18 14:48
水小舊年好似有開五年級插班生, 如果有, 就會用這些插班生既成績配對

因應疫情今年PS1成績不作調整派位

https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1765039/即時-港聞-今年中一編班試成績不作調整派位

Poyau 發表於 20-6-18 15:11
因應疫情今年PS1成績不作調整派位

https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1765039/即時-港聞-今年 ...

請問會用小二個班計嗎?即係由小一開始讀水小個班計升中成績?