用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想揾B2bc的英中
樓主: happyelimme
go

想揾B2bc的英中   [複製鏈接]

小鹿揀學校 發表於 20-6-14 09:07
就算覺得中文易d,都要練字速啦…
.
Floyd 一秒就寫完,寫 佛洛依德 點都要四秒啦

我見D"化學科"卷嘅抽樣答題卷無乜需要寫D又長又難記嘅專有名詞,例如"摩爾常數"都只係懂得應用就可以,不會要求要寫其正確專有名詞"阿伏伽德羅"才有分。仲有,我見D學生寫簡體字作答,咁咪可以快DD囉!尤其見生物科最多人用"簡體字"。

YmOra 發表於 20-6-14 09:44
不會要求要寫其正確專有名詞"阿伏伽德羅"才有分 ...
同意阿伏伽德羅常數 通常用於計數,識用就得..
但係 organic chem... 在 material chem (one of three electives in DSE chem) 裏有好多東西..例如用來製造飛機窗、goggle眼鏡的 methyl methacrylate,中文叫 甲基丙烯酸甲酯…
.
可能仍然有人覺得 甲基丙烯酸甲酯 好易..
但要我記同寫 甲基丙烯酸甲酯 我就會喊左出黎....

YmOra    發表於 20-6-14 12:52

小鹿揀學校 發表於 20-6-14 10:34
同意阿伏伽德羅常數 通常用於計數,識用就得..
但係 organic chem... 在 material chem (one of three elec ...

呀!離題太遠了......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小鹿揀學校 發表於 20-6-12 17:47
明白每個人的特質唔同..
但我自己就覺得中文organic chem  難好多,d functional group 例如 hydroxy, carb ...
對,人名的確係英文容易記啲。中文有時大陸、台灣、香港叫法唔一樣。

回覆樓主:

最近除左升學重多左人講移民,見上面係咁討論讀中定英其實都係睇餸食飯,就有d朋友話非走不可咁,而能力就只能去台灣,咁佢d小朋友,咪一樣要係咁中中到大學完!除非人移台灣又走左去出國咁就無說話好講!所以大家就不要太介意中定英,有能力的一早band1英中,而無能力單單小學英文好d,又唔代表佢其他科用英文就會易讀!都係簡簡單單band2學校吧!

opclk99 發表於 20-6-15 09:41
b2bc英中應該只可以揾直資吧。如果直資讀到2bc真系冇性價比。
不如搏b2a英中或有英文班之官津更好。
不如試 ...

兄台,聖家從來都係B1,九真近年都升lev做B1了。培道自行B2都無太好景。近年人口多,好難玩呀!

opclk99 發表於 20-6-18 15:58
你都上岸啦,细女升左中仲烦乜呀?

我係大女升中咋!細女下個月考呈一,仲係徘徊響2C-3A成績⋯⋯希望今次疫情幫到佢。阿彌陀佛。

opclk99 發表於 20-6-18 16:52
回覆 little_yolky 的帖子

咁等我全家幫你加持。

opclk99 發表於 20-6-18 15:47
係唔係b1我就唔care.. 反正都走人了。
不過可以分享下,
一來依間定位尷尬,

認識一些jm的囡囡屬B1b成績,自行都有揀"聖家"。

opclk99 發表於 20-6-18 19:28
回覆 YmOra 的帖子

依間都係好學校,最重要在下奉行雞頭鳳尾定律,

個人認為,一個B1b學生會選B1a中學的機會會有,但機會率會細,加上以九龍城區而言,心儀"聖家"嘅B1b學生會選B1a中學的機會率未必高且應該細,故會願意去B1a中學做"鳳尾學生"的機會應該不會多嘛?!

opclk99 發表於 20-6-19 02:17
我只可以比身边既數據比你,
75-80%以上既人都心儀1ab中學,
佢地只係(可能)知道入到1ab中學機會小所以唔選 ...

先謝謝你的分享。

純個人認為,响"九龍城區"單睇"女校"而言,幾乎每個層面都有各自的捧場客互不影響,
例如:B1a嘅有 協恩、瑪利諾;
   B1b嘅有 聖家;
   B1c嘅有 九真;
   B2a嘅有 培道。
愛協恩或瑪利諾嘅應該唔會揀聖家或九真,
愛聖家嘅又會揀九真嘅應該有,但佔比應該細,
其實,每個層面的客源都很鮮明,
會出現不同Band學生的競爭機會應該細,
向下揀嘅就更加機會細,B1a會揀聖家,或
B1b會揀九真應該只有極少數人會,為選"適合"
嘅會咁做,其實都係好事,如果B1b位置無咗
聖家,對女孩子而言又想選擇女校咪出現"斷層",
故,個人認為,聖家有她自己的捧場客,不是
B1a或B1b或B1c女生們之雞肋。

opclk99    發表於 20-6-19 10:32

hkpapa852 發表於 20-6-11 14:32
其實仲可以諗吓德蘭,聖安當
德蘭,聖安當係2B 定2C,我女早幾年老師九龍城區叫BAND 3 生才選德蘭,係一定入喎.
:-D

gs 發表於 20-7-5 17:47
德蘭,聖安當係2B 定2C,我女早幾年老師九龍城區叫BAND 3 生才選德蘭,係一定入喎. ...

個人都認為,B3女生會揀"德蘭"。
‹ 上一主題|下一主題