用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想揾B2bc的英中
go

想揾B2bc的英中  

津/官/直的B2c或 挨近B2b的英中,女孩子
地點不是問題
暫時我只知觀塘的聖道迦南

大家有冇介紹?

happyelimme 發表於 20-6-11 07:22
津/官/直的B2c或 挨近B2b的英中
地點不是問題
創知,啓思,宏信
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

津/官/直的B2c或 挨近B2b的英中
地點不是問題
小兒兩年前同是面對同一問題,住將軍澳,Band 2A成績, 想入英文班,但西貢競爭大,現去東區慈幼男校,入左英文班(有2班),入讀後發現東區學生平均英語水平相當唔錯,他英文現進步左。

hkpapa852 發表於 20-6-11 08:01
創知,啓思,宏信
thank you. 請問創知在那裡?

醒目開學勳章

馬鞍山 德信
沙田 林大輝

happyelimme 發表於 20-6-11 08:43
thank you. 請問創知在那裡?
創知係以前勞工子弟學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

conniecheung 發表於 20-6-11 08:59
馬鞍山 德信
沙田 林大輝
以成績計,呢兩間應係屬於B3A/2C

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 20-6-11 09:24

冇研究,一直以為係2C學校,原來跌到B3....

醒目開學勳章

學生B2-B3 入到林大輝或德信,科目又以全英教授,會唔會好吃力呀?一直有呢個疑問。

118528 發表於 20-6-11 08:17
小兒兩年前同是面對同一問題,住將軍澳,Band 2A成績, 想入英文班,但西貢競爭大,現去東區慈幼男校,入左 ...
恭喜你

一直以為德信係2b, 林係2c

happyelimme 發表於 20-6-11 09:43
恭喜你
唔好意思,現才發現你孩子是女的

hkpapa852 發表於 20-6-11 09:23
創知係以前勞工子弟學校
勞工唔米b3嗎?

happyelimme 發表於 20-6-11 09:46
勞工唔米b3嗎?

近幾年已升呢了,連校名也改了!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

conniecheung 發表於 20-6-11 09:25
冇研究,一直以為係2C學校,原來跌到B3....

德信2019年成績跌咗

文憑試
5科2+為67.4% (2018: 79.7%)
全港77.1% → B3A+ 2/3 B3B/C 1/3

School Report 2018-19 (p.18)
https://www.tsss.edu.hk/aboutus/Annual%20School%20Report%202018-19.pdf

畢業生出路
三大聯招: 8 (5.76%)
八大聯招: 12 (8.63%)
聯招學士: 21 (15.11%)
聯招取錄: 40 / 139 (28.78%)

Class of 2019 JUPAS Offers
HKU (UGC) 4
CUHK (UGC) 3
HKUST (UGC) 1
CityU (UGC) 2
LingnanU (UGC) 1
EdUHK (UGC) 1
OU (Self-financing) 3
OU (SSSDP) 1
Others (SSSDP) 5
Degree: 21 (15.11%)

PolyU (HD) 11
CityU (ASc) 8
Sub-degree: 19 (13.67%)

Total: 40 / 139 (28.78%)

https://www.tsss.edu.hk/highlights/

津/官/直的B2c或 挨近B2b的英中,女孩子
地點不是問題

其實仲可以諗吓德蘭,聖安當

hkpapa852 發表於 20-6-11 14:32
其實仲可以諗吓德蘭,聖安當

樓主想英中。 可能小朋友英文强其他科比較弱!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-6-11 14:38
樓主想英中。 可能小朋友英文强其他科比較弱!
一定要英中其實只能諗直資或私校。
如果小朋友無讀足6年正常中文課程,去美孚地利亞也不錯。

要非B1英文官津中學,可能只有伊斯蘭同官立嘉道理

羅定邦中學

hkpapa852 發表於 20-6-11 14:41
一定要英中其實只能諗直資或私校。
如果小朋友無讀足6年正常中文課程,去美孚地利亞也不錯。

但係黃大仙聖母好似網頁話係英文,都是B2啫。你介紹果D好似係B3喔