用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想揾B2bc的英中
樓主: happyelimme
go

想揾B2bc的英中   [複製鏈接]

創知係中中.聖母有小學直升位唔多.尼個時候更難.

little_yolky 發表於 20-6-11 16:32
但係黃大仙聖母好似網頁話係英文,都是B2啫。你介紹果D好似係B3喔
...

樓主目標係B2C喎,無理由介紹間B2A俾佢。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-6-11 18:30
樓主目標係B2C喎,無理由介紹間B2A俾佢。

佢話B2bc,即係2b都得啦。a同b好接近啫

little_yolky 發表於 20-6-11 18:34
佢話B2bc,即係2b都得啦。a同b好接近啫

如果咁講,B2同B1都接近啫!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實B2C英中,感覺真係有啲怪,特別係去到高中,啲學名比較複雜。例如,最近成日用既ClO2,記二氧化氯容易啲,定係chlorine dioxide容易啲,真係好睇個人。
如果真係肯定係B2C,又肯定英中適合啲,地利亞、嘉道理可能都係合理選擇。

王家爸爸 發表於 20-6-11 18:48
例如,最近成日用既ClO2,記二氧化氯容易啲,定係chlorine dioxide容易啲,真係好睇個人...
但去到 organic chem 就唔係咁講......
簡簡單單的 polystyrene, 中文叫 聚苯乙烯 , 邊個容易記d?

小鹿揀學校 發表於 20-6-12 15:29
但去到 organic chem 就唔係咁講......
簡簡單單的 polystyrene, 中文叫 聚苯乙烯 , 邊個容易記d?
邊樣容易啲,其實真係好睇人,無論中文又好,英文又好,最重要係明白個名點嚟。
以polystyrene為例,polystyrene之所以叫polystyrene係因為C8H8叫styrene,苯乙烯。因為(C8H8)n,係poly咗或者聚咗既styrene,苯乙烯,所以叫polystyrene或者聚苯乙烯。
不過再睇深一層,苯乙烯,就係苯同乙烯合埋,好容易明;英文就需要諗,點解benzene加ethylene會變咗styrene;所以始終中文都係容易啲記。

JojoDad    發表於 20-7-23 12:15

王家爸爸 發表於 20-6-12 16:34
邊樣容易啲,其實真係好睇人,無論中文又好,英文又好,最重要係明白個名點嚟。
以polystyrene為例,polyst ...
明白每個人的特質唔同..
但我自己就覺得中文organic chem  難好多,d functional group 例如 hydroxy, carboxy ,英文你一看就好易聯想到條formula 係點,但中文叫 羥基、羧基 就根本連記住個字點寫都有困難…
..
就如近日好hit 的 美國警暴案,簡簡單單的 Floyd, 易記易寫,但中文叫 佛洛伊德...

JojoDad    發表於 20-7-23 12:15

conniecheung 發表於 20-6-11 08:59
馬鞍山 德信
沙田 林大輝

德信係男校。

醒目開學勳章

fatman69 發表於 20-6-12 17:53
德信係男校。

我知道呀!
之前樓主 冇講小朋友 性別,所以我答 呢兩間,後來佢修改左先知道係女仔。

小鹿揀學校 發表於 20-6-12 17:47
明白每個人的特質唔同..
但我自己就覺得中文organic chem  難好多,d functional group 例如 hydroxy, carb ...

我女會"中西合璧"去記化合物名稱,如果中文記法容易DD幫助記憶咪用中文作輔助。"佛洛伊德"好易記,同名嘅有一個好出名嘅心理學家佛洛伊德,應該聽過架!

happyelimme 發表於 20-6-11 07:22
津/官/直的B2c或 挨近B2b的英中,女孩子
地點不是問題
暫時我只知觀塘的聖道迦南

搵資料準備叩門嗎?如果唔係應屆生,建議努力多DD上到B2a位置選擇會好DD呢!

YmOra 發表於 20-6-12 21:43
。"佛洛伊德"好易記,同名嘅有一個好出名嘅心理學家佛洛伊德,應該聽過架! ...
彿洛伊德咁出名,你梗係覺得易記…

但你又知唔知 阿伏伽德羅 係乜水? 咁又點記?

中文chem要記 阿伏伽德羅常數=6.022X10^23 .

YmOra    發表於 20-6-13 09:23

小鹿揀學校 發表於 20-6-13 09:20

阿女話記"摩爾質量"就算喎!

YmOra 發表於 20-6-13 09:27
阿女話記"摩爾質量"就算喎!
咁你問阿女知唔知, 或識唔識讀 焓 ?
又識唔識分 銨/氨, 羥/氫? .

小鹿揀學校 發表於 20-6-13 09:48

佢話唔知道喎!不過,用中文考化學嘅都有成23.6%都唔少,就算難記,可能對一些人嚟講係易事呢!

參考資料:
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibra ... stat19_2.pdf#page=5

小鹿揀學校 發表於 20-6-13 09:48

我在這裏找到一些"常用字彙",其中化學科的中英文對照字表都有你舉的化學中文名稱。

參考資料:
化學科::
https://www.edb.gov.hk/attachmen ... ossary_chem2007.pdf

所有科學科::
https://www.edb.gov.hk/tc/curric ... urces/glossary.html

小鹿揀學校    發表於 20-6-14 08:50

小鹿揀學校 發表於 20-6-13 09:20

唔止理科,西史D人名地名都幾攞命!中一仔升上去,之前無接觸過,真係唔想記。好彩我哋當年老師好好,教慣中一仔,上堂相當搞笑。又用D諧音幫同學記,例如卑s斯麥,佢上堂講鼻屎麥,大家上堂開開心心笑完一輪,又記得D翻譯,所以我哋好多人揀文科。

little_yolky 發表於 20-6-13 14:58
唔止理科,西史D人名地名都幾攞命!中一仔升上去,之前無接觸過,真係唔想記。好彩我哋當年老師好好,教慣 ...
係呀,仲要d翻譯五花八門、各式其式…
.
米高安捷奴 vs 米開朗基羅
維珍尼亞州 vs 弗吉尼亞州
碧咸 vs 貝克漢姆 .

YmOra 發表於 20-6-13 10:21
佢話唔知道喎!不過,用中文考化學嘅都有成23.6%都唔少,就算難記,可能對一些人嚟講係易事呢!

參考 ...

就算覺得中文易d,都要練字速啦…
.
Floyd 一秒就寫完,寫 佛洛依德 點都要四秒啦

‹ 上一主題|下一主題