用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正公佈2019 DSE 成績
樓主: 瑪麗瑪麗
go

培正公佈2019 DSE 成績   [複製鏈接]

真心求教,培正同st clare比較,點睇?

fchiang168 發表於 20-6-11 10:06
成績好的會走通常因想轉去成績更好或差不多水平的女校/男校或 Band 1 英中。如女拔、協恩、瑪利諾、港華、S ...

似乎計DSE 成績,港華、九華和st Joe 好似好與培中DSE成績差唔多,有可能培中更好,待hkpapa852 證實

storymum 發表於 20-6-11 15:09
似乎計DSE 成績,港華、九華和st Joe 好似好與培中DSE成績差唔多,有可能培中更好,待hkpapa852 ...
呢個post成日召喚hkpapa

似乎計DSE 成績,港華、九華和st Joe 好似好與培中DSE成績差唔多,有可能培中更好,待hkpapa852 ...
印象中港華,九華應該差果培中, st. jo 應該好過啩。不過都是要等數據王證實。

小學及幼稚園揀來揀去,
到最後中學部升大學比率郤不比MCS/LSC 特別高....
留意番MCS/LSC 都有直屬小學, 而小學部係有一半統一派位, 即冇得揀

b3410 發表於 20-6-11 16:25
印象中港華,九華應該差果培中, st. jo 應該好過啩。不過都是要等數據王證實。
...

唔駛印象派,睇番我整個三個帖自己比較下。

港華有機會位列10大男校既,不過點都係top 6以外。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

iyhas 發表於 20-6-11 17:02
小學及幼稚園揀來揀去,
到最後中學部升大學比率郤不比MCS/LSC 特別高....
留意番MCS/LSC 都有直屬小學, 而 ...

培正既自行位全部留俾小學部,有咁既五級以上百分比是相當誇張.

diamondbb 發表於 20-6-11 12:06
真心求教,培正同st clare比較,點睇?

聖嘉勒2019年主科4+達B1B水平
無公布5+固未能同培正直接比較

中文4+ 43.8%
英文4+ 69.0%
數學4+ 60.2%
通識4+ 70.9%
主科4+ 61.0% → B1B (60-75%)

hkpapa852 發表於 20-6-11 19:15
唔駛印象派,睇番我整個三個帖自己比較下。

港華有機會位列10大男校既,不過點都係top 6以外。
男校除了三甲之內,其他普遍成績不如女校或者男女校。九華都唔見5+率,再去greenapple的DSE貼,也搵唔到港華真實成績。
不過九華英文4+高過英華,估計5+應該也不差。

唔好意思,又係印象派。

佢意思係差唔多級數,但升中揀咗英文中學。

另外,我覺得如果你只係抽咗男校出嚟比較,係冇咁公平,因為有數據女仔普遍成績較好。除非可以有培中男仔的成績~

Sing13 發表於 20-6-11 23:07
培正既自行位全部留俾小學部,有咁既五級以上百分比是相當誇張.
MCS/LSC 係直屬小學, 都講緊收85%小學部
計及加加減減出出入入, 其實相差不遠

回覆 Poyau 的帖子

似乎除咗英文,培正其他成績都好好多。值得為咗英文讀st clare 嗎?謝謝

同意樓上所講,
培正top 果啲都應該係女仔多
如比較培正整體男仔
可能好難比較

樓上比較了港華、九華、st joe等等
咁spc又如何呢?
Spc 呢2年升值緊

除了DSE 成績
是否應睇埋體育同音樂公開比賽成績?

回覆 iyhas 的帖子

Maryknoll 應該冇 85% 咁多,佢直屬只夠 cover 66%,而且佢自行係公開招人。據用家講,17 年大概收 106 人,即 70%。喇沙同樣自行公開,直屬位夠 cover 76%,據用家講,都係 80% 左右。兩間都冇好似培正咁,自行全部收曬自己人。培正自己直屬只夠 42%,但用埋自行就 65%,如果甲部、非保留乙部都冇外人填,重讀生全部攞曬黎做圍內叩門位,咁就可以回收 77% 小學部。MCS、喇沙啲甲部、非保留都肯定有外人填,叩門都一定有外人,外人比例高過培正。

1998Ruby1998 發表於 20-6-14 10:41

Maryknoll 應該冇 85% 咁多,佢直屬只夠 cover 66%,而且佢自行係公開招人。據用家講, ...

非保留位,培正生如何可以盡取呢?佢哋係屬甚麼組別?~~~

回覆 mcl203 的帖子

上面乃假設「如果」,如果冇任何外校生 Band 1 填,只有自己人 Band 1/2 填,就有機會入。
不過都係如果,有冇區內 Band 1/2 填就只有九月返學先知。

1998Ruby1998 發表於 20-6-14 11:56
回覆 mcl203 的帖子

上面乃假設「如果」,如果冇任何外校生 Band 1 填,只有自己人 Band 1/2 填,就有機會 ...

LS和MCS又可唔可以假設無本區B1/2生揀,去提高佢哋收自己學生率呢?可否係一樣嘅假設?~~~

這樣成績算是很不錯。

1998Ruby1998 發表於 20-6-14 10:41

Maryknoll 應該冇 85% 咁多,佢直屬只夠 cover 66%,而且佢自行係公開招人。據用家講, ...

始終培正所有學生都係揀過既, 100% 自住
從選擇來講, 培正已有先天優勢
自然地我對佢既出品要求會高啲
(正如師奶趁生果新鮮開箱就已經搶住去揀, 揀到靚生果係應該既)

但LSC/MSC 直屬小學50%靠父母. 50% 靠運氣
自主性低好多
當然中間係會有出出入入,
但冇得揀的比率一定比培正高
最後出來的結果係拍得住培正, 甚至更強

‹ 上一主題|下一主題