用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培正公佈2019 DSE成績
樓主: 瑪麗瑪麗
go

培正公佈2019 DSE成績

YmOra 發表於 20-6-11 17:08
我最怕人手輸入入錯數字,我會用以下的程序複製數據去Excel,以免直接copyANDpaste到e ...
我都係用類似既方法喺PDF文件攞資料;不過如果係影像既PDF,我會用OCR認咗啲字先。

YmOra    發表於 20-6-11 21:08

王家爸爸 發表於 20-6-11 19:14
我都係用類似既方法喺PDF文件攞資料;不過如果係影像既PDF,我會用OCR認咗啲字先。 ...

PDF唔一定可以select & copy
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

YmOra 發表於 20-6-11 17:08
我最怕人手輸入入錯數字,我會用以下的程序複製數據去Excel,以免直接copyANDpaste到e ...
多謝你的詳細解釋我下次試一試!

YmOra    發表於 20-6-11 21:09

ucw 發表於 20-6-11 16:12
回覆 Yanamami 的帖子

印象中得spcc, dgs 及鄧顯試過高過50%

都係嗰條問題,㸃解培正吾轉英中呢?!相信如果培正轉左英中,英文科成績應該會好d

回覆 storymum 的帖子

培正由五十年代香港復校至今,一直堅持母語教學,神主牌嚟。

Yanamami    發表於 20-6-12 07:30

storymum 發表於 20-6-11 23:33
都係嗰條問題,㸃解培正吾轉英中呢?!相信如果培正轉左英中,英文科成績應該會好d
...

其實我係講紧中文科成績……英文英文成績好,好似理所當然,所以我expect培正中文唔止禁……

無知一問, 其實用中文考同用英文考, 成績出黎係咪2條隊??

係香港, 其實真係無乜BAND ONE中學係中文考DSE, 如果中英卷分2條隊出成績, 實嬴晒喇。

29XX86 發表於 20-6-29 21:59
無知一問, 其實用中文考同用英文考, 成績出黎係咪2條隊??

係香港, 其實真係無乜BAND ONE中學係中文考DSE,  ...

一條隊

係香港, 其實真係無乜BAND ONE中學係中文考DSE,  ...

DSE係一條隊 用中定英考無分別

其實張 DSE cert 都唔會寫中或英應考, 將來見工老闆都唔會知

小鹿揀學校 發表於 20-6-30 10:33
其實張 DSE cert 都唔會寫中或英應考, 將來見工老闆都唔會知
1) 老闆見你讀培正就知,不過佢可能唔CARE, 只要你大學讀得OK
2) 最大問題係, 入大學全部變哂英文唔辛苦咩? 如果讀BIO點算?

noverzero 發表於 20-6-30 10:46
1) 老闆見你讀培正就知,不過佢可能唔CARE, 只要你大學讀得OK
2) 最大問題係, 入大學全部變哂英文唔辛苦咩?  ...

理科乜唔係英書中教?

小鹿揀學校 發表於 20-6-30 10:33

見到,培正‘中文’中學,以為乜都係中文~~~

mcl203 發表於 20-6-30 16:49
見到,培正‘中文’中學,以為乜都係中文~~~
培正‘中文’中學 ……….LS 用英文
曾肇添‘英文’中學…….LS 用中文’教….

小鹿揀學校 發表於 20-6-30 17:11
培正‘中文’中學 ……….LS 用英文教
曾肇添‘英文’中學…….LS 用中文’教….

以為~~~

noverzero 發表於 20-6-30 10:46
2) 最大問題係, 入大學全部變哂英文唔辛苦咩?  ...
其實有時覺得HK嘅教育根本就係玩啲學生, 做一半唔做一半. 你一喺做到好多其他地區咁, 全程母語教學. 一時又中一時又英咁, 攞嚟攪! 識個培正舊校友, 分享返當年入U後追英文追到氣咳嘅經歷, 真係旁人都覺得佢慘!

一時又中一時又英
呢個係B2A學校常發生,D學生真係好大壓力