用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Jupas 生收到 interview 通知未
樓主: bestwish
go

Jupas 生收到 interview 通知未  

bestwish 發表於 20-7-14 14:01
如果交左留位費, 都收硬左你啦, 你可以再等 Jupas 放榜, 再睇下駁高一線。
有錯請更正。
...

舊年問過JUPAS,無論有無CO,DSE放榜後考生都要等Main round offer一起處理,留位費係JUPAS放榜後指定時段內交。

正常情況係咁,可能你有其他途徑。

LingChiBaBa 發表於 20-7-14 14:26
舊年問過JUPAS,無論有無CO,DSE放榜後考生都要等Main round offer一起處理,留位費係JUPAS放榜後指定時段 ...

有D大專院校會放榜前收到申請同面試, 覺得你合適會先比CONDITIONAL OFFER你. 如果你DSE放榜成績達標就正式收你. 多數大專會在放DSE後但放JUPAS前入錢去大專院校銀行戶口交留位費. 但你仍可以繼續參加 Jupas 派位。

你講得啱, 都係Jupas 一齊處理入學手續。 只不過你比左留位費就一定會收你。

bestwish 發表於 20-7-14 15:40
有D大專院校會放榜前收到申請同面試, 覺得你合適會先比CONDITIONAL OFFER你. 如果你DSE放榜成績達標就正式 ...

"有D大專院校.."是經JUPAS的嗎?

LingChiBaBa 發表於 20-7-14 15:49
"有D大專院校.."是經JUPAS的嗎?

係, 一直都係講緊 Jupas

你講得啱, 都係Jupas 一齊處理入學手續。 只不過你比左留位費就一定會收你。

簡單講, Jupas 唔會理你收到幾多CO, 或者比左邊間留位費。 全部都係一齊經Jupas 放榜。

bestwish 發表於 20-7-14 15:54

我問題係..經JUPAS嘅話,留位費係交JUPAS銀行户口而唔係個別大學。

bestwish 發表於 20-7-14 15:54

如果經jupas, 我相信佢地會要求你放band a 去take 個co, 無理由見你放band e 還會幫你保留個co囖

lm251099 發表於 20-7-14 17:04
如果經jupas, 我相信佢地會要求你放band a 去take 個co, 無理由見你放band e 還會幫你保留個co囖
...
當然啦 !  放 A3 , 再博A1 A2

LingChiBaBa 發表於 20-7-14 16:03
我問題係..經JUPAS嘅話,留位費係交JUPAS銀行户口而唔係個別大學。
可能我攪亂左, 自資及其他院校。實在太混亂

醒目開學勳章 王國長老

bestwish 發表於 20-7-14 15:40
有D大專院校會放榜前收到申請同面試, 覺得你合適會先比CONDITIONAL OFFER你. 如果你DSE放榜成績達標就正式 ...

我想問一下
姐jupas申請的,除左醫科,同其他校長推薦/運動員計劃外,有咩院校/學系會出co? 平常嗎?

bestwish 發表於 20-7-17 13:37
可能我攪亂左, 自資及其他院校。實在太混亂

就嚟放榜,又難免嘅

Charlotte_mom 發表於 20-7-17 16:41

我想問一下

教大都有自己的SPN,每間學校8個位。不過申請人必須將教大課程放Band 1.

分享多少少。我細路收到教大email通知佢面試合格。下星期放榜後,如果成績達標,仍然可以將選讀課程放在Band A.

佢同學在教大面試failed,email提及在放榜後,唔好再將該課程放在 Band A。已間接被告之佢唔會被教大取錄。

EdUHK email send 去學生登記左在Jupas email account,而非Jupas account入面check SPN offer 嘅位置。

gigilovesnoopy 發表於 20-7-18 00:52
教大都有自己的SPN,每間學校8個位。不過申請人必須將教大課程放Band 1.

分享多少少。我細路收到教大emai ...

假設fail. 咁如果放榜高出收生最高分數都唔可以揀Band A ? 咁咪蝕張?

bestwish 發表於 20-7-18 13:29
假設fail. 咁如果放榜高出收生最高分數都唔可以揀Band A ? 咁咪蝕張?

佢真係failed咗個interview。

蝕唔蝕,好難講。佢哋揀嗰科,舊年嘅mean約22。如果高過,我諗囡嘅同學放榜後都會改排位。

gigilovesnoopy 發表於 20-7-18 14:02
佢真係failed咗個interview。

蝕唔蝕,好難講。佢哋揀嗰科,舊年嘅mean約22。如果高過,我諗囡嘅同學放榜 ...
成績高過預期,應該會選更好的課程。如堅持報原來的課程,個人覺得被取錄的機會好大。

canterlau 發表於 20-7-10 18:00
in完,會給 co嗎? 還是要等jupas 放榜?
只係interview,唔會出co。

canterlau 發表於 20-7-18 14:46
成績高過預期,應該會選更好的課程。如堅持報原來的課程,個人覺得被取錄的機會好大。
...

對其他院校可能係,不過教大有啲唔同。

考生要入讀教大,要通過面試合格,並將教大課程放在Band A,先有機會取錄。如果面試failed,其實已經超過九成同教大無緣。當然呢啲資料由我囡提供。所以佢在Jupas選科時,都唸咗好耐,應唔應該將教大課程放在Band A,同時爭取教大的 SPN機會。

canterlau 發表於 20-7-10 18:00
in完,會給 co嗎? 還是要等jupas 放榜?

如果考生係SPN,可能會有CO。

gigilovesnoopy 發表於 20-7-19 10:37
對其他院校可能係,不過教大有啲唔同。

考生要入讀教大,要通過面試合格,並將教大課程放在Band A,先有 ...

咁SPN報教大有乜著數?

我女唔係SPN,教大interview都PASS,都係叫到時放BandA。

LingChiBaBa 發表於 20-7-19 13:49
咁SPN報教大有乜著數?

我女唔係SPN,教大interview都PASS,都係叫到時放BandA。

我指嘅SPN係EdUHK SPN,唔係JUPAS 嘅 SPN。

gigilovesnoopy 發表於 20-7-19 14:04
我指嘅SPN係EdUHK SPN,唔係JUPAS 嘅 SPN。

明白了,你講嘅係Undergraduate Programme Nominations Scheme。