用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Jupas 生收到 interview 通知未
樓主: bestwish
go

Jupas 生收到 interview 通知未  

LingChiBaBa 發表於 20-7-19 14:18
明白了,你講嘅係Undergraduate Programme Nominations Scheme。

Yep (emoji)(emoji)

LingChiBaBa 發表於 20-7-19 13:49
咁SPN報教大有乜著數?

我女唔係SPN,教大interview都PASS,都係叫到時放BandA。

我真係唔係好明亞囡嘅同學,點會failed 咗interview.

Btw,我囡想讀Sec (Maths). 咁你囡囡報咗邊個program?

gigilovesnoopy 發表於 20-7-19 14:23
我真係唔係好明亞囡嘅同學,點會failed 咗interview.

Btw,我囡想讀Sec (Maths). 咁你囡囡報咗邊個progra ...

我女報Pri (Maths)。

Failed Interview會唔會係無預備會問D數學題?諗住係介紹下自己就算。

LingChiBaBa 發表於 20-7-19 14:27
我女報Pri (Maths)。

Failed Interview會唔會係無預備會問D數學題?諗住係介紹下自己就算。

天曉得佢點肥。

希望下星期三後,大家有覺好瞓。

LingChiBaBa    發表於 20-7-19 14:33

醒目開學勳章 王國長老

咁即係我理解暫時無錯
1. 係因為有推薦計劃至會有co,一般申請人無 (除醫科)
2. 除非面試表現離譜否則最終都係睇成績
3. 教大係有收band B的,睇收生stat可睇到 (小學常識有)

醒目開學勳章 王國長老

gigilovesnoopy 發表於 20-7-19 14:32
天曉得佢點肥。

希望下星期三後,大家有覺好瞓。

以前睇訪問/新聞稿提過面試會fail ,一般係學生答題時講左d好唔應該講嘅野 (我睇上次係傳理面試,問學生點解覺得自己適合,佢話因為自己靚)
Jupas網頁有講成績唔係唯一考慮,其他如面試都好重要,我知有d科目如醫護/教育/社工係會較著重學生報讀心態,不過真係通知學生叫佢唔好再揀就真係第一次見

回覆 Charlotte_mom 的帖子

hi,

我想问收到科技大学说面试后 JS 5901 有加分,但必须放在 band A.  信裏面没有说是 conditional offer.  请问如果 DSE考试达不到中位数,也可以放在 band A 吗? 会不会最后不够分不收?   还是实收?  A3 必须要很稳阵,香港大学的测量师会否稳阵些放在 A3 ? 有人可以分享吗?

fireworks 發表於 20-7-21 16:38

當然唔夠分會唔收,只是如果夠分,又同其他人同分咁就高人少少咁囉

回覆 moniquechoy 的帖子

hi,

小儿是用去年 2019 成绩报科技大学的 JS 5901.  JS 5901 2019低中高位数 55/57.5/66.5.   小朋友  53.5, 面试有加分数可能是 54.  还差低位数 1分, 所以不能放于Band A组别 ?  

fireworks 發表於 20-7-21 17:55
回覆 moniquechoy 的帖子

唔好意思,你的意思是用舊年成績報今年2020 jupas? 我不清楚是否有什麼discount 的問題。但你說的高、中、低位分數是75%,50%,25% 的同學分數,如25%是55,你54 並不代表沒機會呢

fireworks 發表於 20-7-21 16:38
hku 今年expected score 是28,可能穩陣d

回覆 canterlau 的帖子

hi,

May I ask all you guys opinions here ?  

My boy is accepted by UCL, Biomedical science.  3 years course.

Mostly likely, Poly U would offer my boy Physio.    Can you share which one is more promising ?

Thank you very much.  

fireworks 發表於 20-7-27 16:46
回覆 canterlau 的帖子

請問你仔最後派咗邊間大學邊科?

回覆 RoseRose1980 的帖子

Hi,

仔仔最后 HKU Faculty of Dentistry 收咗他.  但由于 8/19覆核成绩 Econ 由5 升到 5*。 所以我们要求 jupas 重新排位, 结果要迟啲才知道结果.

Charlotte_mom 發表於 20-7-19 15:21
以前睇訪問/新聞稿提過面試會fail ,一般係學生答題時講左d好唔應該講嘅野 (我睇上次係傳理面試,問學生 ...

版主,有嘢要請教。

想問下知唔知TPT考D乜嘢?

醒目開學勳章 王國長老

LingChiBaBa 發表於 20-8-21 21:16
版主,有嘢要請教。

想問下知唔知TPT考D乜嘢?

Sorry, TPT即係?

Charlotte_mom 發表於 20-8-21 21:49
Sorry, TPT即係?
教大嘅專上普通話測試。

fireworks 發表於 20-8-21 18:15
回覆 RoseRose1980 的帖子
congr