用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留學外國中學生,回港坐地鐵
go

[其他] 留學外國中學生,回港坐地鐵

想問係咪用唔番以前學生八達通,要買成人飛?

jamhappybobo 發表於 20-6-10 10:38
想問係咪用唔番以前學生八達通,要買成人飛?

張學生八達通可以繼續用,不過自動變左扣成人價,無左學生優惠。

yuyueng 發表於 20-6-10 13:13
張學生八達通可以繼續用,不過自動變左扣成人價,無左學生優惠。

謝謝回覆,但其實對18歲以下既小朋友唔公平,明明係香港人,父母又有交稅,但就無香港人福利

jamhappybobo 發表於 20-6-10 18:28
謝謝回覆,但其實對18歲以下既小朋友唔公平,明明係香港人,父母又有交稅,但就無香港人福利
...

3500我地都冇份攞啦,你要學識習慣

王家爸爸    發表於 20-6-19 18:55

jamhappybobo 發表於 20-6-10 18:28
...
都無辦法,不過其實影響又唔係好大,反而中一、二起香港返學果時,我地仔女無車船津貼,但撘巴士要比成人價錢咪仲唔公平,一個中一學生何來要當成人!

...

搭車冇優惠,$3500亦冇份,只有每年一次的學童保健仲可以享受到
8-)

anitawong21 發表於 20-6-10 23:19
搭車冇優惠,$3500亦冇份,只有每年一次的學童保健仲可以享受到

學童保健不是經學校安排的嗎?可以點繼續?都想繼續有,請指教,謝謝

jamhappybobo 發表於 20-6-10 23:42
學童保健不是經學校安排的嗎?可以點繼續?都想繼續有,請指教,謝謝

每區都有學童保健中心 ,你打去查詢 , 我記得是 要寄表格和英國學校 資料(入學信或 學費單 咁上下 ) , 然後會安排一個日期 給你做檢查。

jamhappybobo 發表於 20-6-10 23:42

可以㗎,只要有學生證或者學校信證明係日校學生就得,好似係可以做到18歲。你可以上返學童保健下載張申請表,填咗fax返去你打算去做嗰間保健中心,仲要fax埋其他文件,我淨係記得要學校學生證。如果你今個學年未做,小朋友又響度的話,可以打電話去問咗先。

回覆 yuyueng 的帖子

咁港鐵係有限公司,只係最大股東係政府,個優惠政策係港鐵出,唔係政府出,佢鍾意益咩人係佢話事。巴士小巴呢啲係好唔公平,但巴士小巴公司呢啲都唔係政府做最大股東,控制唔到。
冇計啦,除非大學返香港讀,否則都係「早登成人」。

1998Ruby1998 發表於 20-6-11 00:14
回覆 yuyueng 的帖子

咁港鐵係有限公司,只係最大股東係政府,個優惠政策係港鐵出,唔係政府出,佢鍾意益 ...

其實又無乜所謂,反正唔起香港,而我仔以前搭巴士多,原本起香港讀書時就無咩乘車優惠。只系覺得自己學生年代用果張車船優惠證好用好多。

醒目開學勳章

回覆樓主:

原來留學生都有香港學童保健,依家先知。

...
不是在香港讀書就無,你慢慢就習慣!

kit2004 發表於 20-6-19 09:35
原來留學生都有香港學童保健,依家先知。
但係學童保健只做好普通嘢,反而牙科保健好用好多,但over18歲應該無啦!

醒目開學勳章

Taimum 發表於 20-6-20 12:45
但係學童保健只做好普通嘢,反而牙科保健好用好多,但over18歲應該無啦!

牙科保健中學都已經冇。

kit2004 發表於 20-6-20 12:47
牙科保健中學都已經冇。

係呀,小五轉Year 7, 即刻冇咗牙科保健!

係, 阿女用學生八達通,但扣成人費用,
好貴啊!

classicalmozart 發表於 20-6-20 18:59
係, 阿女用學生八達通,但扣成人費用,
好貴啊!
算啦,同英國比, 香港交通公具好平啦XD

summerhotel1 發表於 20-6-20 22:08
算啦,同英國比, 香港交通公具好平啦XD
依句係真!