用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問中學男生黑鞋是否必須綁鞋帶?
go

請問中學男生黑鞋是否必須綁鞋帶?

魔術貼又得唔得?

小余 發表於 20-6-9 15:55
魔術貼又得唔得?
間間中學唔同, 你最好都係問你自己間中學, 我女學校一定要綁繩黑鞋, 男女一樣, 女仔用鞋扣都唔可以...

妹妹頭 發表於 20-6-9 15:57
間間中學唔同, 你最好都係問你自己間中學, 我女學校一定要綁繩黑鞋, 男女一樣, 女仔用鞋扣都唔可以...
...

謝謝妳!
我哋要等大抽獎結果,所以未知邊間中學吖!

回覆樓主:

咁我都係買綁帶鞋比阿仔好了,唔該晒

中學生仲會唔會著魔術貼的鞋呢?會唔會俾人感覺BB?

我三年級開始已經俾阿仔著綁帶鞋了

中學仲魔術貼?

回覆樓主:

我仔輪盡開,多謝提點

小余 發表於 20-6-9 17:26
我仔輪盡開,多謝提點

驚佢返學俾人笑咋

應該冇規定,

不過我仔中一是著魔術貼鞋,佢話從來冇人留意到,更冇人笑佢,而家改著祗穿入去果種鞋(非魔術貼也非綁鞋帶果種)

LeeCC 發表於 20-6-9 17:59
驚佢返學俾人笑咋

根本唔會有人留意這點,我仔(中一仔)說綁繩和粘貼都有。

jaycee_mami 發表於 20-6-10 08:42
根本唔會有人留意這點,我仔(中一仔)說綁繩和粘貼都有。

仔小二時,已經有同學話,仲著魔術貼鞋?幼稚園咩?

呢樣野同自理能力手眼協調有關,影響深遠,唔止b5b bi 咁簡單。慈母多敗兒,唔識揸快子就用叉乎?

小余 發表於 20-6-9 16:03
咁我都係買綁帶鞋比阿仔好了,唔該晒

當然鼓勵,孩子大個了,要學習綁帶鞋。

海之風 發表於 20-6-9 20:48
應該冇規定,

不過我仔中一是著魔術貼鞋,佢話從來冇人留意到,更冇人笑佢,而家改著祗穿入去果種鞋(非魔 ...

好似成人皮鞋嗰隻嗎?嗰隻OK喎!c6係著嗰種返工。不過,我以為中學唔俾著!

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 20-6-10 09:04
呢樣野同自理能力手眼協調有關,影響深遠,唔止b5b bi 咁簡單。慈母多敗兒,唔識揸快子就用叉乎? ...
未必係慈母多敗兒,好似我個五遲兒童,學乜都遲過人,真係教咗19幾次都學唔識,唔通赤腳咩?你都話個個人有唔同步伐啦,唯有學多幾年囉

我個K3自理評估考綁鞋帶,同學練左2個星期合格,我個要班主任每日一對一練左三個月才合格

另外,佢小一學校已經有自理大賽,個個要識綁鞋帶

bobbob 發表於 20-6-10 10:50
未必係慈母多敗兒,好似我個五遲兒童,學乜都遲過人,真係教咗19幾次都學唔識,唔通赤腳咩?你都話個個人有 ...

有時小孩子係無興趣學就係無興趣學,有jm試過用這方法勾起孩子的學習動機,結果好快學識綁鞋帶。

參考資料:
https://www.youtube.com/watch?v=364jvaku8Yw

YmOra 發表於 20-6-10 10:41
好似成人皮鞋嗰隻嗎?嗰隻OK喎!c6係著嗰種返工。不過,我以為中學唔俾著!
...
是,成人嗰隻,著起好型仔咖。

bobbob 發表於 20-6-10 10:50
未必係慈母多敗兒,好似我個五遲兒童,學乜都遲過人,真係教咗19幾次都學唔識,唔通赤腳咩?你都話個個人有 ...

我仔識绑嘅 ,不過綁得唔叻 。
而且我見過唔少學生條鞋帶甩咗又唔知,踩住條鞋帶行返學,我覺得好污糟囉,所以我仔又唔鍾意绑,我就由得佢啦。

海之風 發表於 20-6-10 11:20
是,成人嗰隻,著起好型仔咖。

咁好OK喎!女孩子都有唔駛綁帶嘅扣勾式皮鞋,男孩子都應該有D唔綁帶嘅鞋嘛!又型又好看。