用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2021年屯門/元朗二區B1B2生升中討論
樓主: ikenmak
go

2021年屯門/元朗二區B1B2生升中討論   [複製鏈接]

ikenmak 發表於 20-12-7 12:53
統一階段(4月)你就知道元朗向屯門校借多少位, 大致分佈如下:
屯門B1 B2校, 每校借出2位;
屯門B3校, 每校借 ...

謝謝

hkpapa852 發表於 20-12-7 09:23
何必山長水遠去搵間得番B2B水平既假英中?

其實對於啲數據好唔完整嘅學校,應該點樣估計水平呢?見到劉校資料https://www.lkl.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//publication/2020_school_profile_a4_1602477339.pdf 第10頁,14個三大,51個八大,當然唔及b1,但好似都還好?不過唔知總共幾多人畢業,亦唔知左邊嗰啲星星來自幾多界學生。。而呢兩區一些傳說b1尾甚至中的學校提供嘅數據似乎更加有限。。家長應該點樣估計排名呢?

回覆樓主:

上年有幾間band1&2中學開多一班,今年好似無,選校需要比上年更保守嗎?

lun_shan925 發表於 20-12-9 15:10
上年有幾間band1&2中學開多一班,今年好似無,選校需要比上年更保守嗎?

個人認為自行階段不需太保守,按子女能力選擇合適中學,不要為咗自行階段穩入中學而降低身價,例:B1C生卻自行B1C校及B2A校,最後B2A校收咗連大抽獎70%學額都無機會爭取。

寧願自行階段嘗試跨區同級中學,都不要在同區揀間相對低級中學,不要忘記還有大部分3分之2學額在統一階段等緊家長,到時再在乙3或乙4設定保險線都唔遲。

醒目開學勳章

ikenmak 發表於 20-12-11 18:03
個人認為自行階段不需太保守,按子女能力選擇合適中學,不要為咗自行階段穩入中學而降低身價,例:B1C生卻 ...

甘如果B1B學生,係二線小學級頭,自行一間1A/一間1B這個組合好嗎?

piglet0529 發表於 20-12-12 08:15
甘如果B1B學生,係二線小學級頭,自行一間1A/一間1B這個組合好嗎?

當然好啦!只要3月尾B1B校收咗,唔好後悔無得大抽獎搏入B1A校就得。
你的選擇都好合理

醒目開學勳章

ikenmak 發表於 20-12-12 13:00
當然好啦!只要3月尾B1B校收咗,唔好後悔無得大抽獎搏入B1A校就得。
你的選擇都好合理
...

不後悔,入左1A考得後都未必是好事。

我小朋友B2A,在屯門區,自行揀南屯官和屯天機會大嗎?

JellyAu 發表於 20-12-12 21:22

都可一試  

elbar 發表於 20-12-12 21:32
都可一試

謝謝(emoji),哪乙部頭三志願應該怎樣揀呢?應該揀Band幾?

回覆 elbar 的帖子

請問,我女係九龍B2b學生,搬入屯門找中學,鄰居推介排名順序係崇真、吕祥光、屯天(比較遠,但上年中一有3班全英文班,有錯請更正)、辛亥年,注重品德培養,可否提供意見?Thx

pigcake 發表於 20-12-14 15:07
回覆 elbar 的帖子

請問,我女係九龍B2b學生,搬入屯門找中學,鄰居推介排名順序係崇真、吕祥光、屯天(比 ...

或許自行和派位首選 屯天  

回覆樓主:

想請問下,趙律修中學大家覺得點呢?因為成日聽日講官校老師麻麻地,但我見佢banding又唔錯
另外白約翰同商中係咪都幾好架?
Thanks

wahmaggie 發表於 20-12-14 21:54
想請問下,趙律修中學大家覺得點呢?因為成日聽日講官校老師麻麻地,但我見佢banding又唔錯
另外白約翰同商 ...

趙中係比較穩定的B1B校,聽EK用家講比較適合自動波的學生,元朗3大超熱門後,趙中就係第4熱了。

白中和商中相對比下去,不過都係B1C英中,2間比較,商中也比熱門,活動較多,白中就適合書呆子(純粹感覺書生形)。

如果自行階段的話,基本上需要B1B以上學生才較大機會被上述3間英中列正取。

ikenmak 發表於 20-12-14 23:36
趙中係比較穩定的B1B校,聽EK用家講比較適合自動波的學生,元朗3大超熱門後,趙中就係第4熱了。

白中和商 ...

謝謝你詳細的回覆
想再了解下
即係商中應該比白約翰活動較多嗎?

wahmaggie 發表於 20-12-14 23:47
謝謝你詳細的回覆
想再了解下
即係商中應該比白約翰活動較多嗎?

對呀!商中比較多活動,白中則著重學術。

ikenmak 發表於 20-12-15 13:43
對呀!商中比較多活動,白中則著重學術。

Thankyou❤️❤️❤️

JellyAu 發表於 20-12-12 21:22

屯門區可以去呢到傾下

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23403732

JellyAu 發表於 20-12-13 16:54
謝謝(emoji),哪乙部頭三志願應該怎樣揀呢?應該揀Band幾?

有一點想建議你,因B2A生乙1填南屯官/屯官都很正路,但留意乙2就不要填英中,因統一階段和你競爭的是B2A、2B、2C學生,若果乙2都填英中機會近乎零,倒不如乙2乙3填半英中,增加入讀半英中機會,否則連入半英中的機會都失去。

想請問一下, 基朗同鄧佩瓊, 兩間都係英數,英科, 中中。 有沒有用家, 對兩間既評價? 例如, 邊間比較關愛, 少班教學, 拔尖補底, 多特式活動等? 謝謝

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊