用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2021年屯門/元朗二區B1B2生升中討論
樓主: ikenmak
go

2021年屯門/元朗二區B1B2生升中討論  

hkpapa852 發表於 22-12-31 16:00
係,因為收生限制
所以對於成績,我一向是認爲生源決定一切.

講到神校或B1A,咪一樣靠收生,分別只是收到多或少.

上神臺?多幾個插班,走多幾個靠後的,已經不同一個層次.

多插班?靠名氣.
走多幾個?使盡渾身解數應該得,睇校長.

hkpapa852 發表於 22-12-31 16:00
係,因為收生限制
所以我認為鄧兆棠想升到我之前聲稱既水平(甚至更高) ,應該要快d轉直資,而且學校本身都冇港華咁既束縛
相信如果鄧兆棠轉直資,應該唔會有太多持分者反對

直資全部係合約員工,老師表現唔好校長可以唔續約,所以有機會改革變好
津貼學校如果過咗試用期,校長想炒老師難過登天,各津貼學校嘅校長最常見嘅話題就係諗方法炒人,所以一般情況下唔可能改革

eit2003 發表於 22-12-31 16:09
所以我認為鄧兆棠想升到我之前聲稱既水平(甚至更高) ,應該要快d轉直資,而且學校本身都冇港華咁既束縛:thi ...
就算轉到直資,都要有吸引力吸引到叻學生先得,仲要有真本事
君不見不少人氣直資中學,成績遠不如預期
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-12-31 16:18
...
即又係生源.

那些認爲某校"神",點解該校會有不達3322的?

解釋為B2?那就不是神啦.是神的話,應該全部"山鷄變鳳凰".

又有人會講,那本來是B3,變為B2已經算神啦.那麽,既然是神,點解千挑萬選收返來會有"B3'?

hkpapa852 發表於 22-12-31 16:18
...
我相信鄧兆棠係有能力收到叻學生既,只不過整體成績不似預期啫(學校負增值?) !

medicine 發表於 22-12-31 16:23
即又係生源.

那些認爲某校"神",點解該校會有不達3322的?

神校最神之處並不是成績進步,只係經常出產狀元上新聞
只係有部份家長未認清呢一點,以為入咗去之後就會變神
某九龍名男校經常在band 3「買人」參加學界比賽贏得獎項,那些學生也不會成績進步的,只是畢業嘅時候攞住個名校名好聽啲

10090 發表於 22-12-31 16:40
神校最神之處並不是成績進步,只係經常出產狀元上新聞
只係有部份家長未認清呢一點,以為入咗去之後就會變 ...
你講呢間學校唔係成日出到狀元喎!只係名氣夠響
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

eit2003 發表於 22-12-31 16:34
我相信鄧兆棠係有能力收到叻學生既,只不過整體成績不似預期啫(學校負增值?) !

...

同意你所講鄧兆棠有能力收到叻學生,其他10間B2校也一樣有能力收到叻學生。
收到有能力的學生不止一間,尤其是B2A校(例:基朗),至於鄧兆棠係唔係B2A校?數據反映曬。

ikenmak 發表於 23-1-1 10:13
同意你所講鄧兆棠有能力收到叻學生,其他10間B2校也一樣有能力收到叻學生。
收到有能力的學生不止一間,尤 ...
基朗!?
其他年份我唔知,舊年(2022)肯定唔會有2A水平

eit2003 發表於 22-12-23 08:50
區內: Band1C
全港: Band1C-2A
你話鄧兆棠係B1C,係邊度睇到架?

eit2003 發表於 23-1-1 10:50
基朗!?
其他年份我唔知,舊年(2022)肯定唔會有2A水平

基朗2022年文憑試成績
-----------------------------------------------
年份 3322 | 22222 | 整體2+
-----------------------------------------------
2022 27.7% | 72.3% | 92.3%
2021 42.3% | 86.5% | 94.7%
2020 43.4% | 84.0% | 92.8%
2019 44.1% | 82.2% | 94.2%
2018 41.2% | 81.5% | 93.3%

https://www.keilong.edu.hk/en/content.php?wid=45

周年報告及財政報告21-22年 (p.14)
https://www.keilong.edu.hk/attachment/upload/files/yearrepor/2021-22%E5%91%A8%E5%B9%B4%E5%A0%B1%E5%91%8A%E5%8F%8A%E8%B2%A1%E6%94%BF%E5%A0%B1%E5%91%8A.pdf

https://www.keilong.edu.hk/en/content.php?wid=97

中華基督教會基朗中學

2021香港中學文憑試成績

本校中學文憑試各科達2級或以上成績 比率為 94.7%,高於全港水平的 86.1%。

包括中、英文在內取得五科 2 級或以上 成績的學生比例為 86.5%,高於全港水平的 72%。

本校學生考獲升讀大學資格(3322)的 比率為 42.3%,高於全港水平的 37.5%。

Poyau 發表於 23-1-2 20:42
基朗2022年文憑試成績
年份 3322 | 22222 | 整體2+
睇番2020同2022兩年既成績就知, 整體2+無辧法分析出學校成績既變化同分野

回覆樓主:

想問下有冇家長仔女讀緊田家炳/馬可賓可以分享下仔女讀得開心嗎?功課量會唔會好多?師生關係好嗎?謝謝

wupigpig 發表於 23-1-11 23:47
想問下有冇家長仔女讀緊田家炳/馬可賓可以分享下仔女讀得開心嗎?功課量會唔會好多?師生關係好嗎?謝謝
...

幫推,我都想知

馬可賓要求同學參與制服團隊,比較花時間,功課算多

hiuching8 發表於 23-2-18 16:20
馬可賓要求同學參與制服團隊,比較花時間,功課算多

多謝回覆,想問制服團一星期要上幾多天?學校入面高年級會有大哥哥大姐姐呢d帶新生嗎?

wupigpig 發表於 23-2-22 00:52
多謝回覆,想問制服團一星期要上幾多天?學校入面高年級會有大哥哥大姐姐呢d帶新生嗎?
...

咁又唔係個個星期有,一至兩星期一次,但有時會用咗成個星期六做唔到其他嘢

我仔深水埗區band 1 級2 x,但不喜歡英文,回元朗區升中。請大家給點建議點填,謝謝

LOVEMM11 發表於 23-3-2 10:06
我仔深水埗區band 1 級2 x,但不喜歡英文,回元朗區升中。請大家給點建議點填,謝謝
...

元朗區(NT4)無近B1中中
屯門區(NT3)有譚伯羽
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊