用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2021年屯門/元朗二區B1B2生升中討論
樓主: ikenmak
go

2021年屯門/元朗二區B1B2生升中討論   [複製鏈接]

raff 發表於 22-5-21 10:21
回覆 fanfan0582 的帖子

係天水圍係咪好熱門? 我住元朗唔熟

看看樓上 #853
元朗非龍小聯小B2生選擇有限
如想入全英班 乙1基朗(市中心)
唔博基朗 天水圍就乙1十八鄉/裘錦秋
兩間皆有數理英文班

回覆 Poyau 的帖子

tks so much!

青中 和 劉金龍
邊間DSE 成績好啲

wlhpks 發表於 22-5-23 22:34
青中 和 劉金龍
邊間DSE 成績好啲

劉金龍2021年整體2+ 87.7%
較 青中逾80% 高

回覆樓主:

入嚟支持吓先。

今年係咪好唔夠band1位?

回覆 ikenmak 的帖子

天循 (龍)<---這間是BAND 2 B?

lovechin 發表於 22-7-21 13:31
回覆 ikenmak 的帖子

天循 (龍)

天循2021年3322率15.2% B2C

周年報告
https://www.tswmc.edu.hk/about_us/report

20-21學校關注事項周年檢討報告 (p.1)
https://www.tswmc.edu.hk/schooldoc/official/20-21SchoolReport

請問 青年會 和 元公 邊間 DSE好啲?

wlhpks 發表於 22-10-24 22:11
請問 青年會 和 元公 邊間 DSE好啲?

元朗公立2021年主科2+過90%
選修13科有10科2+過70%
選修科2+平均應過70%
假如人均考6科(4C+2X) 整體2+ 84%

2021年 4+ | 2+
--------------------------------------------------
中文 ~16% | ~96%
英文 ~7% | ~97%
數學 ~28% | ~80%
--------------------------------------------------
CEM ~17% | ~91%
通識 ~30% | ~92%
主科 ~20.25% | ~91.25%

選修2+
>90% 2科 地理 M2
80-90% 4科 生物 中史 歷史 視藝
70-80% 4科 物理 經濟 企會 音樂
60-70% 2科 中國文學 化學
<50% 1科 ICT
-------------------------------------------------
合計 13科

~ 棒形圖數字

https://www.ylpss.edu.hk/en/plans-and-reports

Annual School Report 2020-2021 (p.8)
https://www.ylpss.edu.hk/storage/folders/cIOCJ5Pc2sf7MV06JmZToaPwOwvrbppRGkpo0klV.pdf

請問有冇人收到青年會中學電郵面試?我交了表仲未收到電郵通知面試?

wlhpks 發表於 22-12-8 23:33
請問有冇人收到青年會中學電郵面試?我交了表仲未收到電郵通知面試?

我上星期打過電話問學校。佢話太多申請,會陸續通知

請問二線小學
呈一b2中至尾
呈二b2頭
可以點揀中學?
揀基朗,鄧佩瓊可以嗎,

元朗區一線小學,呈一呈二後學校說屬於band 2,級名次6x尾/137,上年約60人入band 1,是否可以估計屬於B2A?還是B2B?自行應該選哪間較穩陣?
直資報了青年會,另外如直資報基督教崇真是否無機會?
請各位指教,謝謝!

想請教各位,在仁立就讀,兩次呈分後,學校話呈分排名大約90幾。
自行想選擇較近住址嘅屯門或元朗區,請問可選擇邊兩間會比較好?

lovenicolebaby 發表於 22-12-21 19:30
想請教各位,在仁立就讀,兩次呈分後,學校話呈分排名大約90幾。
自行想選擇較近住址嘅屯門或元朗區,請問 ...

或許自行 羅桂祥、白約翰、基元 都不錯  

elbar 發表於 22-12-21 20:31
或許自行 羅桂祥、白約翰、基元 都不錯

但Band1尾中學會有機會?
我個人暫時比較想揀屯官、馬可賓、基元和基朗,但擔心只係自己大想頭。

lovenicolebaby 發表於 22-12-21 21:29
但Band1尾中學會有機會?
我個人暫時比較想揀屯官、馬可賓、基元和基朗,但擔心只係自己大想頭。

都有一定機會

elbar 發表於 22-12-21 21:30
都有一定機會

屯門定元朗又係另一課題…真係好擔心選擇錯誤

屯官、馬可賓、基元和基朗好想知道大家對呢4間中學嘅排位?!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊