用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2021年屯門/元朗二區B1B2生升中討論
樓主: ikenmak
go

2021年屯門/元朗二區B1B2生升中討論   [複製鏈接]

hello_mimi 發表於 20-11-19 11:32
請問B2英中是哪間??

南屯官/劉金龍/呂祥光/屯天是半英??

B2A英中:南屯官、劉金龍
半英中:呂祥光、屯天、辛亥年

回覆 ikenmak 的帖子

謝解答。請問屯官是B1?
點樣先係半英中呢?
Thanks for your always reply

hello_mimi 發表於 20-11-19 16:42

謝解答。請問屯官是B1?

屯官較南屯官好少少的英中,但較B1C的馬可賓弱,咁你可以自行決定屯官是什麼Banding。

至於什麼是半英中,就是開最少1班全英語授課的中中,即英中與中中之間,大多是B2A校。

真係吾該哂你

再想問B2A英中係咪南屯官較劉金龍佳? thanks.

hello_mimi 發表於 20-11-20 14:00

劉金龍呢兩年有音樂比賽,多咗機會俾人了解多啲,記得佢上年資料睇起上嚟唔錯,校網有今年資料。https://www.lkl.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//publication/2020_school_profile_a4_1602477339.pdf

hello_mimi 發表於 20-11-20 14:00

南屯官和劉金龍差唔多成績,都係英中,如果女仔就梗係劉中機會大好多,因為少咗一半人爭。

不過,都要視乎番子女是什麼Banding,如果接近B1水平,自行此2間,如果未達B2A水平,就自行1間劉中,另一間就半英中。

many thanks.

hkpapa852 發表於 20-11-11 19:37
認真的,基元根本沒有B1水平

請問基元為何不是B1水平?他說只收B1學生。

李家承 發表於 20-11-26 07:27
請問基元為何不是B1水平?他說只收B1學生。
佢係咪只收B1學生呢?我不知道
但肯定佢公開試表現遠未達B1中學應有水平
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-11-26 08:01
佢係咪只收B1學生呢?我不知道
但肯定佢公開試表現遠未達B1中學應有水平
...

了解,如果是B1c,你覺得自行邊2間好?無 特異功能

李家承 發表於 20-11-26 08:03
了解,如果是B1c,你覺得自行邊2間好?無 特異功能
B1C學生除非自行搵B2,否則成功效係較低,不要有太大期望。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-11-26 08:16
B1C學生除非自行搵B2,否則成功效係較低,不要有太大期望。

那麼自行都不用見是嗎?等抽獎吧~

如抽獎請問如何選擇好?謝謝你意見。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 20-11-26 08:16

甘基元自行收甚麼成績的學生呢?

piglet0529 發表於 20-11-26 09:46
甘基元自行收甚麼成績的學生呢?
坦白講, 間間學校都係想收成績最好既學生啦!
尤其係想升Lv既學校

李家承 發表於 20-11-26 08:21
那麼自行都不用見是嗎?等抽獎吧~

如抽獎請問如何選擇好?謝謝你意見。

似乎冇需要放棄自行啊。始終參加自行比唔參加多咗入最心儀學校嘅機會,又可以讓小朋友知道面試係點樣一回事,萬一真係失落咗又好鍾意,就算叩門都多咗誠意啊。另外,1c似乎仲有盧幹庭同白約翰可以考慮。

dingyan 發表於 20-11-26 12:54
似乎冇需要放棄自行啊。始終參加自行比唔參加多咗入最心儀學校嘅機會,又可以讓小朋友知道面試係點樣一回 ...

我見朋友是選一間自行,之後等抽獎,佢連in都唔去,話費無 特異功能費時 嘥時間in

李家承 發表於 20-11-26 13:02
我見朋友是選一間自行,之後等抽獎,佢連in都唔去,話費無 特異功能費時 嘥時間in
...

除非你有兩間好想入,而入咗第二間唔會因失去咗抽入第一間嘅機會而唔開心,只選一間係啱㗎。。但報咗唔去in。。咪㗰左機會㗰埋報名填表時間添。。至於㗰時間,始終賺咗機會,同埋咪當俾個機會小朋友諗下自我介紹,練下表達同面試囉,出面學一堂最少都一兩百蚊啩。。

dingyan 發表於 20-11-26 13:24
除非你有兩間好想入,而入咗第二間唔會因失去咗抽入第一間嘅機會而唔開心,只選一間係啱㗎。。但報咗唔去i ...

你講得啱,我都會叫小朋友去in.
但想問下自行2間會簡同Band嗎?還是1Bc,2Ba呢?

李家承 發表於 20-11-26 13:27
你講得啱,我都會叫小朋友去in.
但想問下自行2間會簡同Band嗎?還是1Bc,2Ba呢?
...
自行揀B2A,入咗無得抽獎咁會唔會後悔先?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊